Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μπόρις Τζόνσον: Η επόμενη μέρα της παραίτησης, μέχρι πότε θα παραμένει πρωθυπουργός – Τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τη θητεία του

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργία. Η κούρσα της διαδοχής ξεκίνησε ήδη όπως και η επόμενη ημέρα.

Έπειτα από μια προσπάθεια ημερών για να κρατηθεί στην εξουσία ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε τελικά σχεδόν από όλους, εκτός από λιγοστούς συμμάχους του.

Πριν την παραίτηση του είχε προηγηθεί ένα μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και συμβούλων του που υποστήριξαν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να κυβερνήσει.

Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας σκοπεύει να επιλέξει τον νέο ηγέτη του και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη βουλευτές που έχουν γνώση αυτού του σχεδίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει, από την πλευρά του, να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Ντάντριτζ.

«Εκλέχθηκα με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 και το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το 1979. Είμαι περήφανος για όσα έκανα», ανταπάντησε στις αιτιάσεις των αντιπάλων του ο Μπόρις Τζόνσον, αφού έκανε ειδική αναφορά στη διαχείριση για λογαριασμό της χώρας του των νέων, παγκόσμιων προκλήσεων, δηλαδή: του Brexit, της πανδημίας, της εμβολιαστικής εκστρατείας και τελευταία του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, οι Τόρις επιμένουν ότι «ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να αποχωρήσει άμεσα» προειδοποιώντας, σε δραματικούς τόνους, για ενδεχόμενο μακελειό. Συγκεκριμένα, υπέρ της άμεσης αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός, Σερ Τζον Μέιτζορ, που με επιστολή του προς την αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922», που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς των Συντηρητικών, προειδοποιεί ότι δεν είναι συνετή η παραμονή του στο Νούμερο 10. Όπως υποστηρίζει, ο Τζόνσον δεν θα πρέπει να παραμείνει ως «υπηρεσιακός πρωθυπουργός», προτείνοντας είτε έναν προσωρινό πρωθυπουργό είτε επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών «για λόγους εθνικού συμφέροντος».

«Η πρόταση του πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του -για διάστημα άνω των τριών μηνών – έχοντας χάσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησής του και του κοινοβουλευτικού του κόμματος δεν είναι συνετή και πιθανών θα είναι μη βιώσιμη» τόνισε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την αλλαγή σκυτάλης στο στρατόπεδο των Συντηρητικών είναι τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, καθώς οι βουλευτές θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια σειρά από ψηφοφορίες, μέχρι οι υποψήφιοι για την ηγεσία να μειωθούν σε δύο και ο ένας να στεφθεί νικητής.

Η διαδικασία εκλογής

Εφόσον υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, ακολουθούν αλλεπάλληλες μυστικές ψηφοφορίες μέχρι να μείνουν μόλις δύο πρόσωπα:

Στον πρώτο γύρο: όσοι εκ των υποψηφίων λάβουν λιγότερες από 18 ψήφους (5% επί του συνόλου) αποκλείονται από την κούρσα.
Στο δεύτερο γύρο: όσοι εκ των υποψηφίων λάβουν λιγότερες από 36 ψήφους (10% επί του συνόλου) αποκλείονται από την κούρσα.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τον αποκλεισμό του υποψηφίου που κάθε φορά λαμβάνει τις λιγότερες ψήφους, ώσπου να μείνουν μόνο δύο υποψήφιοι για την ηγεσία και μεταξύ των δύο αυτών υποψηφίων να εκλεγεί ο νέος αρχηγός της παράταξης.
Στην τελευταία ψηφοφορία δεν ψηφίζουν μόνο οι βουλευτές, αλλά όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Το χρονικό της κατάρρευσης

19 Ιουνίου 2020: Τα σκάνδαλα ξεκινούν με μια σειρά από φωτογραφίες που διέρρευσαν και δείχνουν τον Τζόνσον να διοργανώνει πάρτι στο 10 της Downing Street, παραβιάζοντας τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω Covid-19. Μεταξύ των εκδηλώσεων, ήταν κι ένα πάρτι γενεθλίων με τη συμμετοχή 30 ατόμων.

4 Νοεμβρίου 2021: Ο Τζόνσον επιχειρεί να καθυστερήσει την παύση ενός συντηρητικού νομοθέτη που έχει κατηγορηθεί για παραβίαση των κανόνων περί λόμπινγκ. Στη συνέχεια, θα κάνει στροφή 180 μοιρών και θα χαρακτηρίσει «μεγάλο λάθος» την απόφασή του, επιτρέποντας εντέλει στους νομοθέτες να ψηφίσουν για την πειθαρχική του δίωξη.

8 Δεκεμβρίου 2021: Υποκύπτοντας στις πιέσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός εγκρίνει τη διεξαγωγή έρευνας για το σκάνδαλο, που έκτοτε γίνεται γνωστό ως «Partygate».

6 Ιανουαρίου 2022: Ο Τζόνσον ζητά συγγνώμη – και κατηγορεί… το νέο του τηλέφωνο – για την απόκρυψη μηνυμάτων στο WhatsApp από το 2020 όταν ζητούσε από δωρητή του Συντηρητικού Κόμματος να του εγκρίνει την χορήγηση 52.000 λιρών για εργασίες εσωτερικής διακόσμησης του διαμερίσματός του, παρότι λαμβάνει ετησίως από το Δημόσιο επιχορήγηση 30.000 λιρών για τις κατοικίες του.

3 Φεβρουαρίου 2022: Η επικεφαλής της χάραξης πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης, Μουνίρα Μίρζα – μία από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του Μπόρις Τζόνσον – παραιτείται διαμαρτυρόμενη για την επίθεση του Βρετανού πρωθυπουργού κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ, τον οποίο κατηγόρησε πως απέτυχε να ασκήσει δίωξη κατά του συρροή σεξουαλικού εγκληματία Τζίμι Σάβιλ. Ο Τζόνσον αργότερα και πάλι αναδιπλώθηκε, σημειώνοντας πως ο Στάρμερ «δεν είχε καμία προσωπική σχέση με αυτές τις αποφάσεις».

19 Απριλίου 2022: Επιβάλλεται πρόστιμο 50 λιρών στον Μπόρις Τζόνσον για τουλάχιστον 50 παραβάσεις του νόμου για το πάρτι γενεθλίων (Partygate), το οποίο, όπως είπε, δεν είχε αντιληφθεί ότι… αποτελούσε «πάρτι». Οι παραβάσεις καθιστούν τον Τζόνσον τον πρώτο πρωθυπουργό που παραβιάζει τον νόμο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

6 Ιουνίου 2022: Περίπου 54 συντηρητικοί νομοθέτες στη Βουλή των Κοινοτήτων συντάσσουν εμπιστευτική επιστολή προς την επιτροπή του Συντηρητικού κόμματος, με την οποία δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τον Τζόνσον, επικαλούμενοι το σκάνδαλο «Partygate» και τις ανησυχίες για τους χειρισμούς του στην οικονομία, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα.

6 Ιουνίου 2022: Ο Τζόνσον «την γλιτώνει» από την ψήφο δυσπιστίας με 211ψήφους υπέρ έναντι 148 κατά στο βρετανικό κοινοβούλιο. Στη ψηφοφορία συμμετείχαν 48 μέλη του ίδιου του κόμματός του, που επεδίωκαν την απομάκρυνσή του.

5 Ιουλίου 2022: Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ γίνονται οι πρώτοι από τους περισσότερους από δώδεκα αξιωματούχους της κυβέρνησης Τζόνσον που παραιτούνται λόγω των αναφορών ότι ο Τζόνσον γνώριζε τις καταγγελίες ότι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Κρις Πίντσερ φέρεται να θώπευσε δύο άνδρες σε κλαμπ του Λονδίνου, αλλά τον προσέλαβε παρόλα αυτά.

6 Ιουλίου 2022: Ο Τζόνσον παραδέχεται ότι συναντήθηκε με τον πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, χωρίς την παρουσία αξιωματούχων ή μελών της ασφάλειας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου στρατιωτικού και Βρετανού διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ