Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Μπιλ Γκέιτς: Επένδυση σε “πράσινες” νεοφυείς επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Φαίνεται να αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τεχνολογίες, οι οποίες αφορούν την «πράσινη» ενέργεια.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr,  τα επενδυτικά καινοτομικά κεφάλαια του Μπιλ Γκέιτς, Breakthrough Energy Ventures (BEV), έχουν συγκεντρώσει περί το 1 δισ. δολάρια για τον επόμενο δεύτερο γύρο επενδύσεων προς 40-50 εταιρείες.

Τα κεφάλαια BEV τα δημιούργησε το 2016, ώστε να χρηματοδοτεί νεοσύστατες επιχειρήσεις και έκτοτε συνεχίζει ακάθεκτος. Η δυναμική της αγοράς, οι αλλαγές στο τοπίο του πετρελαίου και οι γενικευμένες πιέσεις από κράτη, εταιρείες και επενδυτικούς οίκους για καθαρότερη ενέργεια, ώστε να εκμηδενιστούν σταδιακά οι εκπομπές ρύπων, συμβάλλουν σε αυτά τα εγχειρήματα. Οπως  αναφέρει το Bloomberg, το εντονότατο ενδιαφέρον καθίσταται εμφανές στο ότι τα επενδυτικά κεφάλαια προς νεοπαγείς επιχειρήσεις με τεχνολογία μείωσης των ρύπων έχουν αυξηθεί 40 φορές τα τελευταία έξι χρόνια. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων της PricewaterhouseCoopers, οι πόροι από 400 εκατ. δολάρια το 2013 έφθασαν στα 16 δισ. δολάρια το 2019.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα κατά τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης των νεοφυών εταιρειών, που ασχολούνταν με «πράσινη» ενέργεια  την περίοδο 2006-2011. Τότε είχαν χαθεί τα μισά από τα κεφάλαια των 25 δισ. δολαρίων που είχαν επενδυθεί, ενώ η διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009 επιδείνωσε τη ζημία. Πάντως, εμπειρογνώμονες, που γνωρίζουν το πεδίο, αναφέρουν πως υπήρχαν μεγαλύτερα προβλήματα σχετικά με την όλη προσέγγιση. Πρώτον, τα επενδυτικά καινοτομικά κεφάλαια βιαζόντουσαν πάρα πολύ. Περίμεναν να επαναληφθεί η επιτυχία που γνώρισαν με τις τοποθετήσεις τους στις νεοσύστατες επιχειρήσεις του Διαδικτύου και να έχουν αποδόσεις σε ορίζοντα μικρότερο της πενταετίας από την τεχνολογία καθαρής ενέργειας. Δεύτερον, τα είδη των τεχνολογιών, στις οποίες επένδυσαν, περιορίζονταν κυρίως στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, τα βιοκαύσιμα και τα ηλεκτρικά οχήματα – όλα, δηλαδή, εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από την προώθηση συναφών κυβερνητικών κανόνων.

Στην περίπτωση των κεφαλαίων του Μπιλ Γκέιτς (BEV), τα μαθήματα αυτά δεν πήγαν χαμένα. Ξεκίνησε ως ένα επενδυτικό ταμείο με ορίζοντα 20 ετών, αντί για 5 χρόνια, εκτεινόμενο σε εύρος τεχνολογιών από τη γεωργία και τις κατασκευές έως την ενέργεια και τις μεταφορές. Ναι μεν, ο Μπιλ Γκέιτς ενδιαφέρεται για κέρδη, αλλά όρισε και συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως οι εξής: οι εταιρείες χρειάζεται να καταδείξουν πως σταδιακά θα μειώσουν τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 500 εκατ. μετρικούς τόνους  – περίπου το 1% των παγκόσμιων εκπομπών.

 

 

[Φωτογραφία: newmoney.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ