Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Κορωνοϊός: Lockdown στην Ολλανδία ενόψει Χριστουγέννων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ολλανδία μπαίνει εκ νέου σε καραντίνα από αύριο πρωί Κυριακής, για την περίοδο των εορτών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων από την Covid-19 λόγω της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

“Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Όμικρον”, δήλωσε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.

“Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο”, είπε ο Ρούτε.

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα θέατρα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια πρέπει κατά συνέπεια να κλείσουν από Κυριακή έως τις 14 Ιανουαρίου. Όλα τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ρούτε.

Άλλα μέτρα είναι η σύσταση στα νοικοκυριά να δέχονται όχι πάνω από δύο επισκέπτες, από τέσσερις που ίσχυε πριν, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Γιάαπ φαν Ντίσελ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Όμικρον θα ξεπεράσει σε κρούσματα την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Μια αποτυχία να λάβουμε μέτρα τώρα πιθανόν να οδηγήσει σε «μια μη διαχείριση κατάσταση στα νοσοκομεία», τα οποία έχουν ήδη περιορίσει την τακτική περίθαλψη για να κάνουν χώρο για τους ασθενείς με Covid-19, είπε ο Ρούτε.

Παρότι πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την αναμνηστική δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) ανέφερε ένα σύνολο πάνω από 2,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και 20.420 θανάτους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.616 νέες μολύνσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ