Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην ΕΕ για την έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα – Τι μέτρα θα ληφθούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεδριάζει σήμερα ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ, εξαιτίας του κορωνοϊού, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας που συνεδρίασε χθες Τρίτη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορονοϊό η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τόνισε με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει:

  • Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα
  • Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων
  • Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση».

«Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων)» συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

 

 

Προβληματισμός για έλλειψη ενημέρωσης

Την ίδια ώρα, βασικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ολοκληρωμένων πληροφοριών, όπως επισημαίνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Κίνα δεν παρέχει ακριβείς και άμεσες πληροφορίες για την νόσο από την πρώτη φάση της πανδημίας και εξής, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση νέων παραλλαγών και μεταλλάξεων. Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία εισήγαγαν εθνικά υγειονομικά μέτρα για ταξιδιώτες από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, πρακτική που ακολούθησε και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για αρκετούς αναλυτές, μάλιστα, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα συνιστά μόλις την «κορυφή του παγόβουνου», καθώς η υγειονομική απομόνωση πολυσύχναστων πόλεων, αλλά και ολόκληρων περιφερειών την τελευταία τριετία πυροδότησε το τελευταίο διάστημα μια «τριπλή κρίση» για το Πεκίνο: υγειονομική, οικονομική λόγω των πολύμηνων υγειονομικών περιορισμών στις ζώνες παραγωγής και πρωτίστως δυσπιστίας απέναντι στις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας από την κινεζική ηγεσία και ιδίως τον Σι Τζιπίνγκ.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γιατρών Υγειονομικών Υπηρεσιών της Γερμανίας, Γιοχάνες Νίσεν δήλωσε στη Deutsche Welle πως «χρειαζόμαστε άμεσα προστατευτικά μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε κάθε ταξιδιώτη από την Κίνα θα πρέπει να γίνεται ένα γρήγορο τεστ και σε περίπτωση που βγει θετικό να γίνεται ένα PCR. Αν και αυτό είναι θετικό, τότε ο ταξιδιώτης θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα». Τη στιγμή που θετικός εντοπίζεται ένας στους δύο ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο του Μιλάνου, προκαλώντας τρόμο στις ιταλικές Αρχές, μετά τις χιλιάδες νεκρών στα πρώτα κύματα της πανδημίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ