Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός – Το «απαρτχάιντ» του εμβολίου: Πώς οι πλούσιες χώρες παραμερίζουν τις φτωχότερες [Πίνακες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη στιγμή που στις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη εμβολιαζόταν ένας άνθρωπος κάθε δευτερόλεπτο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες δεν έχουν λάβει ακόμα κάποια δόση του εμβολίου.

Πριν ακόμα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο αυτό της Pfinzer/Biontech οι πλουσιότερες χώρες είχαν αρχίσει να το αγοράζουν ήδη από το στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Στα τέλη του 2020 ο Καναδάς είχε αγοράσει 266 εκατομμύρια δόσεις, ποσό ικανό για να εμβολιάσει όλον τον πληθυσμό του τέσσερις φορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε τρεις φορές τα εμβόλια που χρειάζονταν για να εμβολιαστούν οι κάτοικοι του, ενώ οι ΗΠΑ, ο πληθυσμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 330 εκατομμύρια, εξασφάλισε ένα δισεκατομμύριο δόσεις και εμβολιάζει πλέον περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους τη μέρα.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου από οργανισμούς που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της φτώχιας οι πλουσιότερες χώρε έχουν μονοπωλήσει περισσότερες από τις μισές από τις υπάρχουσες και προσδοκώμενες δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού, αφήνοντας τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος να παλεύουν για να εξασφαλίσουν δόσεις.

Όπως αναφέρει η ανάλυση της ONE, ενός κινήματος καταπολέμησης της φτώχειας και των προβλέψιμων νοσημάτων, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει τρία τρισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο περισσότερες απ’ όσο χρειάζονται για να εμβολιάσουν τους πολίτες τους, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο έχουν μείνει μόλις 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις.

Μόνο η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις, ένα ποσό που θα επιτρέψει κάθε Ευρωπαίο πολίτη να εμβολιαστεί δύο φορές και θα περισσέψουν και ακόμα 500 εκατομμύρια δόσεις, προσθέτει η συγκεκριμένη ανάλυση.

Ο αριθμός των δόσεων των εμβολίων που έχουν αγοράσει οι πλουσιότερες χώρες σύμφωνα με την ανάλυση της ONE

Ο αριθμός των δόσεων των εμβολίων που έχουν αγοράσει οι πλουσιότερες χώρες σύμφωνα με την ανάλυση της ONE

Οι οργανισμοί κατά της φτώχειας παράλληλα προειδοποιούν ότι το μονοπώλιο των εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμό των θανάτων από την Covid-19.

 

Όσον αφορά σε φτωχότερα έθνη, μέχρι τις 4 Μαρτίου περισσότερες από 80 χώρες δεν είχαν ούτε μία δόση εμβολίων στη διάθεσή τους και οι μόλις 55 δόσεις που εστάλησαν στις 29 χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα έφτασαν όλες στη Γουινέα.

Οι πιο πλούσιες χώρες στις οποίες αντιστοιχεί περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν εξασφαλίσει το 53% των πιο αποτελεσματικών διαθέσιμων εμβολίων.

Ειδικότερα σχεδόν όλα τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι εταιρείες Pfizer/BioNTech έχουν διατεθεί στα πλουσιότερα κράτη, ενώ το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρία Moderna έχει δοθεί αποκλειστικά στις χώρες αυτές χωρίς καν να έχει προσφερθεί σε πιο φτωχές περιοχές.

Ενδεικτικό είναι ότι τη στιγμή κατά την οποία στις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη εμβολιαζόταν κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος το δευτερόλεπτο σε όλη τη διάρκεια  του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, η πλειοψηφία των φτωχότερων κρατών, δεν είχε λάβει ούτε μία δόση.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος μέσος όρος περιλαμβάνει και έξι χώρες με υψηλό εισόδημα που δεν είχαν ξεκινήσει εμβολιασμούς σύμφωνα με την «People’s Vaccine Alliance», μία συμμαχία οργανισμών που περιλαμβάνει την Oxfam, τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου και την ActionAid. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν «αποφασιστικής σημασίας ελλείψεις» σε οξυγόνο και ιατρικό εξοπλισμό για ν’ αντιμετωπίσουν τα περιστατικά κορονοϊού.

COVAX: Η πρωτοβουλία του ΠΟΥ δεν αλλάζει σημαντικά την κατάσταση

Προκειμένου ν’ αποτρέψει τις πλουσιότερες χώρες ν’ «αρπάξουν» όλα τα εμβόλια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δημιούργησε τον Απρίλιο του 2020 τον μηχανισμό COVAX, δηλαδή μία πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σ’ ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Όμως παρόλο που στον COVAX συμμετέχουν περίπου 190 κράτη, οι πλουσιότερες χώρες έχουν αγοράσει τα περισσότερα εμβόλια με απευθείας συμφωνίες με τις εταιρίες παρακάμπτοντας τον μηχανισμό. Ο COVAX ελπίζει να εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021, όμως κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο αν σκεφτεί κάποιος ότι τα πλουσιότερα κράτη είχαν ήδη εξασφαλίσει 5,8 δισεκατομμύρια δόσεις πριν την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, παραμερίζοντας την πρωτοβουλία.

Οι εταιρείες πίσω από την πρωτοβουλία επισημαίνουν πως «για τις χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα… ο COVAX αποτελεί κυριολεκτικά μία σανίδα σωτηρίας και τον μόνο εφικτό τρόπο με τον οποίο οι πολίτες τους μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμβολιασμούς».

Πάντως σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Business Insider, ο καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής της Υγείας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, Τεντ Σρέκερ, «παρόλο που αποτελεί μία πρωτοφανή προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας, ο COVAX είναι σοβαρά υπεχρηματοδοτούμενος».

Ταυτόχρονα εντείνεται η συζήτηση για το αν οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να δώσουν εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, κάτι που ακούγεται και από τα πλέον επίσημα χείλη. Η Νορβηγία έχει ήδη δώσει κάποιες δόσεις στον COVAX. Από την άλλη πλευρά η Ε.Ε. έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει το ίδιο χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ΗΠΑ και τα κράτη μέλη να διανέμουν το 5% των υπαρχόντων αποθεμάτων εμβολίων, ενώ ανέφερε ότι αυτή την κοινή προσπάθεια, βρήκε σύμφωνη και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι φτωχές χώρες υφίστανται ένα «απαρτχάιντ του εμβολίου»

Στην πραγματικότητα το πιο πιθανό για τα 9/10 των κατοίκων των πιο φτωχών χωρών είναι να μην εμβολιαστούν καθόλου. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κάποια φτωχά κράτη είναι πιθανό να μην έχουν ξεκινήσει εκστρατείες εμβολιασμών πριν από το 2024. Επιπλέον σύμφωνα με τη Μονάδα Παρακολούθησης και Στρατηγικής Ανάλυσης του Economist, 84 από τα πιο φτωχά κράτη του πλανήτη δεν θα έχουν αρκετά εμβόλια για να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης μέχρι το 2024.

Η Ουίνι Μπιανίμα, πρώην εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam, που πλέον ανήκει στη  UNAids, δήλωσε ότι «είμαστε μάρτυρες του απαρτχάιντ του εμβολίου, όπου οι φτωχές χώρες δεν μπορούν ν’ αγοράσουν εμβόλια στις ίδιες ποσότητες και στην ίδια τιμή με τα πιο πλούσια κράτη».

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σιγουρέψουν ότι κανείς δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει τα εμβόλια τους για όσο καιρό τα χρειάζονται οι ίδιες. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξάγει 34 εκατομμύρια δόσεις σε άλλες περιοχές όπως η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Αραβία και το Χονγκ Κονγκ, δηλαδή σε περιοχές, οι οποίες δεν θα είχαν πρόβλημα είτε να προμηθευτούν είτε να πληρώσουν για τα εμβόλια. Η Ε.Ε. έστειλε περίπου εννιά εκατομμύρια δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία χώρα που δεν ανήκει πλέον στην Ένωση και η οποία έχει επίσης απαγορεύσει τις εξαγωγές.

Πάντως μοιάζει απίθανο οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Moderna ή των Pfizer/BioNTech να αισθάνονται άσχημα για τους ανθρώπους από τα φτωχότερα κράτη, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς οι προβλεπόμενες πωλήσεις της μεν πρώτης αναμένονται σε περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα κάνει την εταιρία να έχει κέρδος για πρώτη φορά από την ίδρυσή της πριν από 11 χρόνια. Παρόμοια είναι και η κατάσταση όσον αφορά την Pfizer/BioNTech, αφού τα κέρδη από τις προσδοκώμενες πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διαφορά καθίσταται σαφής αν σκεφτεί κάποιος ότι σύμφωνα με την «People’s Vaccine Alliance», τουλάχιστον 47 από τις 79 πιο φτωχές δεν είχαν εμβολιάσει ούτε έναν άνθρωπο, εν αντιθέσει με την Αμερική, όπου ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωνε ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ο αριθμός των δόσεων των εμβολίων που αγοράστηκαν με βάση τον πληθυσμό και το εισόδημα των χωρών, πηγή: DUKE GLOBAL HEALTH INNOVATION CENTER, WORLD BANK

Ο αριθμός των δόσεων των εμβολίων που αγοράστηκαν με βάση τον πληθυσμό και το εισόδημα των χωρών, πηγή: DUKE GLOBAL HEALTH INNOVATION CENTER, WORLD BANK

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν ενόσω χώρες όπως το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη και το Μαλάουι, έχουν δει μία δραματική αύξηση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο πλήττεται από τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής και είδε μία αύξηση των περιστατικών Covid-19 της τάξεως του 9.500% με δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου να πεθαίνουν την ίδια μέρα.

Η Νότιος Αφρική, η χώρα που της Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, αγόρασε το εμβόλιο που παράγει η AstraZeneca περίπου 2,5 φορές περισσότερο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Το γαλλικό παράρτημα της εταιρίας είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη τύπου τον Νοέμβριο του 2020 ότι το πλαφόν ανά δόση εμβολίου θα ήταν τα 2,50 ευρώ, ωστόσο με κάποιο τρόπο οι ευρωπαϊκές χώρες αγόρασαν το εμβόλιο σε τιμή κατώτερη του πλαφόν, ενώ από την άλλη οι χώρες της Αφρικής σε μία τιμή πολύ ανώτερη απ’ αυτό.

Ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος, με πληθυσμό περίπου 1,3 δισεκατομμύρια, έχει προμηθευτεί συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε όλη την υποσαχάρια Αφρική είχαν διανεμηθεί 25 εμβόλια.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο όριο «μίας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας και ότι το τίμημα πληρώνεται με ζωές στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου», ωστόσο η Δύση έχει ξεπεράσει αυτό το όριο εδώ και αρκετό καιρό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουέρες ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως «αυτή την κρίσιμη στιγμή η δίκαιη κατανομή των εμβολίων είναι το μεγαλύτερο ηθικό τεστ για την παγκόσμια κοινότητα».

Παρόλο που αυτά τα νούμερα τουλάχιστον ως προς τη διανομή των εμβολίων αναμένεται να βελτιωθούν στο προσεχές μέλλον αφού αρκετές χώρες αναμένεται να λάβουν περισσότερα εμβόλια μέσω του μηχανισμού του COVAX, αυτό δεν αναμένεται ν’ αλλάξει σημαντικά τις αναλογίες των εμβολιαζόμενων, καθώς παρότι έκανε την πρώτη αποστολή εμβολίων με προορισμό τη Γκάνα, τον Φεβρουάριο και παρόλο που οι φτωχές χώρες προμηθεύονται εμβόλια μέσω του μηχανισμού, σύμφωνα με την «People’s Vaccine Alliance», αυτός θα έχει καταφέρει να εμβολιάσει το 3% του πληθυσμού αυτών των περιοχών μέχρι τα μέσα του χρόνου και στην καλύτερη περίπτωση το 20% μέχρι το τέλος του 2021, ήτοι μόλις το 1/5 του πληθυσμού τους.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 18 Μαρτίου ανά τον κόσμο, Πηγή: Our World in Data

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 18 Μαρτίου ανά τον κόσμο, Πηγή: Our World in Data

Το Ισραήλ ξεπέρασε τις 150.000 δόσεις εμβολίου την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2021, όντας στην κορυφή των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς όμως να εμβολιάζει εμφανώς και σκόπιμα τους Παλαιστίνιους στα εδάφη τα οποία κατέχει. Όταν ερωτήθηκε επ’ αυτού ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι η χώρα δεν έχει τη νομική υποχρέωση να εμβολιάσει τους Παλαιστινίους. Τη στιγμή μάλιστα που δίνει το πλεόνασμα που πρόεκυψε από το εμβόλιο της Moderna, καθώς αυτά στάλθηκαν σε χώρες που έχουν μετακινήσει ή έχουν υποσχεθεί να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ονδούρα.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας του Ισραήλ είναι το γεγονός ότι στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το WAM, η χώρα απέστειλε 38.700 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Αυτή είναι η δεύτερη αποστολή εμβολίων από τα ΗΑΕ προς τους Παλαιστινίους, καθώς είχαν στείλει ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο άλλες 20.000 δόσεις.

Ανησυχία για τον «εθνικισμό των εμβολίων» και η «διπλωματία των εμβολίων»

Και ενώ οι δυτικές χώρες προπορεύονται στη μάχη των εμβολιασμών, συγκεντρώνοντας δόσεις των εμβολίων για τη δική τους χρήση, η Κίνα και η Ρωσία εξασκούνται στη «διπλωματία των εμβολίων». Συγκεκριμένα η πρώτη έχει προσφέρει δόσεις εμβολίων δωρεάν σε 13 χώρες, ενώ συνολικά και οι δύο μαζί έχουν προμηθεύσει περισσότερες από 800 εκατομμύρια δόσεις σε 42 χώρες.

Η Ινδονήσια, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, η Νιγηρία και άλλες χώρες βρίσκονται στη λίστα των κρατών που θα προλάβουν το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac, ενώ το ρωσικό Sputnik V έχει εγκριθεί σε 26 χώρες, όπως η Αλγερία, η Αργεντινή, η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Βολιβία και η Γουινέα.

Προφανώς κανείς δεν φαντάζεται ότι όλο αυτό γίνεται στο όνομα της φιλανθρωπίας, αλλά αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στην προσπάθεια για αλλαγή της παγκόσμιας άσκησης επιρροής.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει αυτό που αποκαλείται «εθνικισμός των εμβολίων», δηλαδή η εξασφάλιση των πρώτων δόσεων από τα πιο πλούσια κράτη ή από αυτά που μπορούν να πληρώσουν περισσότερο και πιο γρήγορα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ομάδες όπως η «People’s Vaccine Alliance» έχουν εκφράσει τις εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με τον «εθνικισμό του εμβολίου», καθώς οι πιο πλούσιες χώρες συσσωρεύουν εμβόλια, ενώ οι φτωχότερες έχουν αφεθεί να προσπαθούν να δημιουργήσουν τα δικά τους αποθέματα.

Αυτός ο μικροπρεπής «εθνικισμός του εμβολίου», πληγώνει ανεπανόρθωτα τη Δύση και προδίδει τους ισχυρισμούς της περί μεγαλοψυχίας και παγκόσμιας ηγεσίας η οποία δεν αποκλείει κανέναν και τις «κορόνες» περί ανησυχίας για την παγκόσμια υγεία.

Οι πλουσιότερες χώρες μπλοκάρουν τις φτωχότερες

Επίσης προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων οι πλουσιότερες χώρες μπλοκάρουν τις φτωχότερες ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια. Συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου τα πιο πλούσια κράτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μπλόκαραν μία προσπάθεια 80 αναπτυσσόμενων χωρών να υπάρξει μία αποποίηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (TRIPS) προκειμένου ν’ αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων για τα πιο φτωχά κράτη, καθώς κάτι τέτοιο θα επέτρεπε σε εταιρίες γενόσημων και άλλες φαρμακευτικές να ξεκινήσουν παραγωγή.

Η Νότια Αφρική που μαζί με την Ινδία ήταν επικεφαλής της συγκεκριμένης προσπάθειας ισχυρίστηκε ότι το υπάρχον σύστημα των TRIPS δεν λειτουργεί, φέρνοντας σαν παράδειγμα την αποτυχία εξασφάλισης φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του HIV/AIDS, που στην Αφρική έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες του Οργανισμού αλλά βρήκε την αντίθεση της Δύσης και χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία, τις ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όλες έχουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στα εδάφη τους.

Τα δυτικά κράτη υποστηρίζουν ότι προστατεύουν το δικαίωμα στην πνευματική ιδιοκτησία και ενθαρρύνουν την έρευνα και την καινοτομία και ότι αναστέλλοντας αυτά τα δικαιώματα, κάτι τέτοιο θα έχει σαν αποτέλεσμα μία ξαφνική εκτόξευση της προμήθειας των εμβολίων.

Κατά την «People’s Vaccine Alliance» τα εμβόλια χρειάζεται να παράγονται σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου και να έχουν ένα προσιτό κόστος, να κατανέμονται παγκόσμια και να διανέμονται ευρέως σε τοπικές κοινότητες. «Συνεπώς ο κόσμος έχει αποτύχει σε αυτά τα τέσσερα μέτωπα», καταλήγει η οργάνωση.

Ασθενοφόρο με υγειονομικούς που μεταβαίνουν για εμβολιασμό κατοίκων σε χωριό της Ζιμπάμπουε διασχίζει πλημμυρισμένη γέφυρα

Ασθενοφόρο με υγειονομικούς που μεταβαίνουν για εμβολιασμό κατοίκων σε χωριό της Ζιμπάμπουε διασχίζει πλημμυρισμένη γέφυρα

Επιπλέον προσθέτει ότι θα μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια για την αντιμετώπιση της Covid-19, εφόσον οι φαρμακευτικές, οι οποίες έχουν εξουσιοδοτηθεί για την παραγωγή των εμβολίων, μοιραστούν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία τους.

«Ένα σύγχρονο εργοστάσιο μπορεί να είναι έτοιμο να παράγει εμβόλια εντός τεσσάρων μηνών εφόσον λάβει το σχέδιο και τεχνικές συμβουλές», δήλωσε ο Σουχαίμπ Σαντίκι, πρώην επικεφαλής χημικός της Moderna.

«Είναι απαράδεκτο εργοστάσια παραγωγής εμβολίων να είναι αδρανή και να μην παράγουν εμβόλια επειδή οι πλουσιότερες χώρες δίνουν προτεραιότητα στην κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες αντί για τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Νικ Ντίρντεν, διευθυντής Global Justice Now. Επίσης παρότρυνε τις φαρμακευτικές εταιρίες να σταματήσουν την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, έτσι ώστε ν’ αυξηθεί η παραγωγή.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, Γκαμπριέλα Μπουσέ, «με το να επιτρέπουμε σε μία μικρή ομάδα φαρμακευτικών εταιριών ν’ αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, τα πλουσιότερα κράτη παρατείνουν μία παγκόσμια υγειονομική κρίση και θα βάζουν αμέτρητες ζωές σε κίνδυνο».

Κατά τον Νομπελίστα καθηγητή και μέλος του «People’s Vaccine Alliance», Μουχάμαντ Γιουνούς, το να έχει όλος ο πλανήτης πρόσβαση σε εμβόλιο και θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση της Covid-19, είναι προς όφελος των πλουσιότερων χωρών.

«Για τους πλούσιους του κόσμου, αυτή η πρόταση ανθρώπινης αλληλεγγύης ώστε να έχει όλη η ανθρώπινη οικογένεια ταυτόχρονα πρόσβαση στα εμβόλια και στα φάρμακα είναι και προς το δικό τους συμφέρον και δεν αποτελεί μόνο μία κίνηση φιλανθρωπίας. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Είναι εντελώς άδικο οι πλούσιες χώρες, οι οποίες έχουν αρκετά εμβόλια για να προστατέψουν τους πολίτες τους, να μπλοκάρουν την άρση των TRIPS, κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες ν’ αποκτήσουν τα εμβόλια που χρειάζονται».

«Μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν είναι κανείς ασφαλής»

Τα πλουσιότερα κράτη θα έπρεπε να έχουν ως κίνητρο να βεβαιωθούν ότι όλες οι χώρες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο επειδή έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

«Για τον έλεγχο του ιού χρειάζεται να εμβολιαστεί το 60-72% του παγκόσμιου πληθυσμού ώστε να υπάρξει ανοσία της αγέλης. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θ’ αποτελέσει κίνητρο για τα πλουσιότερα κράτη για να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε στο Business Insider, ο καθηγητής Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, Άλισον Κόπλαντ.

«Γιατί είναι τόσο σημαντικό να διανεμηθούν τα εμβόλια σε παγκόσμια κλίμακα και όχι μόνο εντός του ίδιου του κράτους;» διερωτήθηκε ο Γκάβιν Γιάμεϊ, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ντιουκ, «γιατί μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν είναι κανείς ασφαλής. Από τη στιγμή που υπάρχει κάπου μία επιδημία, μπορεί να υπάρξει κάποια έξαρση παντού».

Πηγή: reader.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ