Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Ιταλία: Είδος πολυτελείας τα… μακαρόνια – Μεγάλη αύξηση τιμών στα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακριβαίνει το ιταλικό τραπέζι κατά… 3.324 ευρώ ετησίως, με δυσθεώρητη αύξηση 329% στο κόστος ενέργειας.

Μετά την παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου (συν 11,9% σε ετήσια βάση) από μέρους του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, σήμερα Σάββατο η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Unc αναφέρεται στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων του τομέα τροφίμων.

Πιο αναλυτικά, το σπορέλαιο, μέσα σε ένα χρόνο στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 56%, το βούτυρο κατά 42,9%, η ζάχαρη κατά 35,9% και το ρύζι κατά 30,6%.

Παράλληλα, η τιμή του γάλακτος μακράς διαρκείας σημείωσε αύξηση 29,4%, των λαχανικών 25,1% ενώ το αλεύρι τους τελευταίους δώδεκα μήνες ακρίβυνε κατά 23,7%.

Οι ανατιμήσεις στα μακαρόνια έφτασαν το 22,5%, στα αυγά το 18,7%, ενώ η τιμή του κοτόπουλου αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, μέσα σε δώδεκα μήνες το κόστος της ενέργειας στην ελεύθερη αγορά υπερτριπλασιάστηκε, με αύξηση 329%.

Ο πρόεδρος της Unc Mασιμιλάνο Ντόνα προέβλεψε ότι, βάσει της τελευταίας αύξησης του πληθωρισμού, φέτος τα ιταλικά νοικοκυριά θα κληθούν, κατά μέσο όρο, να ξοδέψουν 3.324 ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι την περσινή χρονιά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ