Η Ελλάδα αντιτίθεται στις νέες προτεινόμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, με στόχο την προστασία της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Dynagas, συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου. Αυτή η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τις εξαρτήσεις τους από τον ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι κυρώσεις που προτείνονται από την ΕΕ στοχεύουν στο ρωσικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και αντιτίθενται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανεξαρτησία από τη ρωσική ενέργεια. Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, επισημαίνει την σημασία της Dynagas για την ελληνική οικονομία και ναυτιλία, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή αυτών των κυρώσεων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους Έλληνες ναυτικούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Η αντίθεση της Ελλάδας
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μπλοκάρει τις κυρώσεις έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη. Ο Γιώργος Προκοπίος, ιδιοκτήτης της Dynagas, έχει δηλώσει ότι η εταιρεία του είναι αποφασισμένη να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά του LNG, παρά τις προκλήσεις.
Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να προκαλέσει τριβές μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία επιδιώκουν μια ενιαία γραμμή απέναντι στη Ρωσία. Η ελληνική στάση θα μπορούσε να επηρεάσει και τις μελλοντικές συζητήσεις για ενεργειακή πολιτική και συνεργασία στην περιοχή.