Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Η ΕΕ προειδοποιεί να μην μειωθεί η καραντίνα των 14 ημερών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να μην μειώσουν το χρονικό διάστημα της 14ημερης καραντίνας για άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19, καθώς ορισμένα εκδηλώνουν τα συμπτώματα του ιού ακόμη και μετά από δύο εβδομάδες, δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας Υγείας της Ένωσης, εν μέσω της ανόδου των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη.

Η Γερμανία ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές αρχές ότι σχεδίαζε να μειώσει το χρονικό διάστημα της καραντίνας, έπειτα από παρόμοιες κινήσεις της Ολλανδίας και της Νορβηγίας.

“Προσπαθούμε να χορηγήσουμε αποδεικτικά στοιχεία στους αρμόδιους λήψης αποφάσεων σχετικά με το είδος των κινδύνων που θα αναλάβουν αν μικρύνουν το διάστημα της καραντίνας”, δήλωσε σήμερα η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε ευρωβουλευτές.

Ανέφερε πως στο 3-4% των κρουσμάτων, οι μολύνσεις εμφανίζονται έπειτα από 14 ημέρες, που είναι σήμερα το τυπικό διάστημα καραντίνας για την COVID-19.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία αποφάσισε ότι από τον Οκτώβριο άτομα που επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα για πέντε ημέρες.

Η μερική χαλάρωση των προληπτικών μέτρων κατά της COVID-19 υιοθετείται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέα αύξηση λοιμώξεων.

“Ο ιός δεν κοιμόταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν πήγε διακοπές”, τόνισε η Αμόν.

Συμπλήρωσε πως τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 46 κρούσματα ανά 100.000 άτομα. “Έχουμε σχεδόν επιστρέψει σε αριθμούς που βλέπαμε τον Μάρτιο”, δήλωσε, αναφερόμενη στην αρχή της περιόδου κορύφωσης της πανδημίας στην Ευρώπη.

Οι μολύνσεις τον Μάρτιο στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται σταθερά σε περίπου 40 κρούσματα ανά 100.000 άτομα στο τέλος εκείνου του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του ECDC, και συνέχισαν να αυξάνονται σε περίπου 70 ανά 100.000 έως τα τέλη Απριλίου.

Η τρέχουσα αύξηση των περιπτώσεων μόλυνσης οφείλεται εν μέρει στη διεξαγωγή περισσότερων τεστ.

Οι νέες μολύνσεις αφορούν επίσης σε μεγάλο βαθμό νεότερους ανθρώπους, πρόσθεσε η Ευρωπαία αξιωματούχος, ένα νέο στοιχείο που είχε ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των αριθμών νοσηλείας, καθώς η ασθένεια είναι πιο σοβαρή για τους ηλικιωμένους που επλήγησαν σκληρά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η Αμόν σημείωσε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται πλέον, σηματοδοτώντας την αύξηση σε περιπτώσεις και μεταξύ των ηλικιωμένων.

Τα δεδομένα που αφορούν τις 27 χώρες της ΕΕ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών από 2 έως 176 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα, συμπλήρωσε χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ