Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εισβολή στην Ουκρανία: Πληροφορίες ότι οι Ουκρανοί ανέκτησαν 2 πόλεις δυτικά του Κιέβου – Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στο Ντνίπρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ώρα που αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο, ο Βρετανός αντιπτέραρχος Μικ Σμιτ, αμυντικός ακόλουθος του Λονδίνου στην Ουάσιγκτον, μετέφερε πληροφορία των μυστικών υπηρεσιών που ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πιθανότατα ανακαταλάβει δύο πόλεις δυτικά του Κιέβου.

«Είναι πιθανό ότι οι επιτυχείς αντεπιθέσεις της Ουκρανίας θα διαταράξουν την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να αναδιοργανωθούν και να συνεχίσουν τη δική τους επιθετική τακτική προς το Κίεβο» τόνισε ο Σμιτ, σύμφωνα με τον Guardian.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σημειώνει σε πρωινή ενημέρωση πως οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και η υπαναχώρηση των ρωσικών δυνάμεων επί υπερεκτεινόμενων γραμμών εφοδιασμού, έχουν επιτρέψει στους Ουκρανούς να ανακαταλάβουν πόλεις και αμυντικές θέσεις σε απόσταση έως και 35 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Η εκτίμηση του υπουργείου είναι πως οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανώς θα συνεχίσουν να επιχειρούν να απωθούν τους Ρώσους στον αξίνα βορειοδυτικών του Κιέβου, προς το αεροδρόμιο Χόστομελ.

Η τελευταία ενημέρωση των βρετανικών αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρει:

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε υπερεκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού, επέτρεψαν στην Ουκρανία να ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να προσπαθούν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του βορειοδυτικού άξονα από το Κίεβο προς το αεροδρόμιο Hostomel.
Στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας οι Ρωσικές Δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ καθώς επιδιώκουν να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό με την πρόοδό τους να επιβραδύνεται από υλικοτεχνικά ζητήματα και την ουκρανική αντίσταση.

 

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στο Ντνίπρο

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν σήμερα επιζώντες αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Ντνίπρο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι από το πλήγμα προκλήθηκε “σοβαρή καταστροφή”.

Παράλληλα αναφερόμενη στην Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη

Ρωσία: Πυραυλική επίθεση σε δεξαμενή καυσίμων στα περίχωρα του Κιέβου

Οι δυνάμεις της Ρωσίας κατέστρεψαν μια μεγάλη δεξαμενή καυσίμων στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε σε ενημέρωση ότι το χτύπημα έγινε με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα.

«Η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο»

«Θεωρώ με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ρωσία θα βγει από την Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι μπήκε στη σύρραξη. Στρατιωτικά πιο αδύναμη, οικονομικά πιο αδύναμη, πολιτικά και γεωπολιτικά πιο αδύναμη, πιο απομονωμένη», έκρινε, στο μεταξύ, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Κόλιν Καλ.

Σύμφωνα με τον κ. Καλ, το πολυαναμενόμενο κείμενο για την αμυντική στρατηγική και το δόγμα του Πενταγώνου –η δημοσιοποίησή του έχει καθυστερήσει– θα αναφέρεται στη Ρωσία με τον όρο «οξεία απειλή», ωστόσο η Μόσχα «δεν μπορεί» να εγείρει μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ, αντίθετα με την Κίνα.

Στους 15.800 οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική μάχη, λέει το Κίεβο

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες φτάνουν τους 15.800, τα αεροσκάφη που έχουν καταστραφεί φτάνουν τα 108, τα ελικόπτερα τα 124, τα τεθωρακισμένα τα 530, 72 ντεπόζιτα, 50 επιχειρησιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 16 ρωσικά θερμικά, 1.597 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 280 πυροβολικά συστήματα, 82 πυραυλικά σσυτήματα Μ270, 1.033 οχήματα, τέσσερα πλοία, 47 αντιαεροπορικά πολεμικά συστήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ