Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εισβολή στην Ουκρανία: Αποκάλυψη Reuters – Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν οπλισμένα drones στην Ουκρανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να ενημερώσει το Κογκρέσο για τα σχέδια πώλησης νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, ενώ μετά από αυτό αναμένεται δημόσια ανακοίνωση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε το Reuters κάνοντας λόγο για σχέδια των ΗΠΑ να προμηθεύσουν νέα οπλισμένα drones στην Ουκρανία.

Εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα θέσει για πρώτη φορά ένα προηγμένο επαναχρησιμοποιήσιμο αμερικανικό σύστημα – ικανό για πολλαπλά βαθιά πλήγματα – στο πεδίο της μάχης εναντίον της Ρωσίας.

Μάλιστα, χρήματα από την πρόσφατα ψηφισθείσα Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια στην Ουκρανία, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν ήδη «μπει στην άκρη» για να χρηματοδοτηθεί τόσο η πιθανή πώληση όσο και η εκπαίδευση που απαιτείται για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος και ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν.

Η πώληση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της General Atomics θα μπορούσε ακόμη να μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο, δήλωσαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μιας ανατροπής της τελευταίας στιγμής που θα μπορούσε να ακυρώσει το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση στο Πεντάγωνο εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει διάφορους τύπους μικρότερων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται το AeroVironment RQ-20 Puma AE και το τουρκικό Bayraktar-TB2.

Όμως το Gray Eagle αντιπροσωπεύει ένα άλμα στην τεχνολογία επειδή μπορεί να πετάξει έως και 30 ή και περισσότερες ώρες ανάλογα με την αποστολή του, ενώ μπορεί να συλλέξει τεράστιο όγκο δεδομένων για σκοπούς πληροφοριών. Τα Gray Eagles – η έκδοση του Στρατού για το ευρύτερα γνωστό drone Predator – μπορούν επίσης να μεταφέρουν έως και οκτώ ισχυρούς πυραύλους Hellfire.

«Σε γενικές γραμμές το MQ-1C είναι ένα πολύ μεγαλύτερο αεροσκάφος με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου τριπλάσιο από αυτό του Bayraktar-TB2, με ανάλογα πλεονεκτήματα στην ικανότητα ωφέλιμου φορτίου, την εμβέλεια και την αντοχή», δήλωσε ο ειδικός στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Νταν Γκέτινγκερ της Vertical Flight Society.

Το MQ-1C είναι επίσης συμβατό με μεγαλύτερη ποικιλία πυρομαχικών από το Bayraktar-TB2. Τα ουκρανικά Bayraktar είναι εξοπλισμένα με πυραύλους MAM-L τουρκικής κατασκευής βάρους 22 κιλών (48 λιβρών), περίπου το μισό βάρος ενός Hellfire.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ