Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Βρετανία: Αλλάζει τα δεδομένα η απόσυρση Τζόνσον – Ποιος είναι το φαβορί για την πρωθυπουργία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρθηκε από την κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας έχοντας αποτύχει να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές βουλευτών που χρειαζόταν για να υποβάλει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να συμμετάσχει στην κούρσα, είχε συγκεντρώσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής περί τις 60 υπογραφές, έναντι περισσότερων των 140 για τον Ρίσι Σουνάκ και 25 για την Πένι Μόρντοντ.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση Τζόνσον φαίνεται ότι έπαιξε ο κίνδυνος του μεγάλου διχασμού για τους Συντηρητικούς που ενδεχομένως να οδηγούσε ακόμα και σε εκλογές με το αποτέλεσμα να ήταν, το πιθανότερο, εξαιρετικά δυσμενές για τους Τόρις, μολονότι αρκετά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι τα κίνητρα του «Bo-Jo» είναι πάντα εγωιστικά.

Ο διχασμός θα προέκυπτε από το γεγονός ότι αν η διαδικασία ανάδειξης νέου πρωθυπουργού κατέληγε σε ψηφοφορία από τα μέλη των Συντηρητικών, τότε ο Μπόρις Τζόνσον πιθανότατα θα κατακτούσε την πρωτιά την ώρα που, όμως, στην κοινοβουλευτική του ομάδα θα είχε περίπου τους μισούς βουλευτές να διαφωνούν – ακόμα και σε επίπεδο παραιτήσεων – με την επιστροφή του στη Ντάουνινγκ Στρίτ.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Guardian, τα κίνητρα της ανακοίνωσης της απόσυρσης της υποψηφιότητάς του Μπόρις Τζόνσον ήταν καθαρά εγωκεντρικά καθώς, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα, «η έξοδος αυτή έγινε για να αποφύγει τον εξευτελισμό».

 

Φαβορί ο Ρίσι Σούνακ

Πλέον ο δρόμος φαίνεται να είναι ανοικτός για τον Ρίσι Σούνακ ώστε να αναλάβει τα ηνία.

Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με τελευταίους τα κορυφαία στελέχη Τζέρεμι Χαντ και Ναντίμ Ζαχάουι, εκφράζουν τη στήριξή τους στον κ. Σούνακ και είναι πλέον βέβαιο ότι είναι θέμα ωρών η εκλογή του στη θέση που στερήθηκε το καλοκαίρι από την ήττα του στην εσωκομματική ψηφοφορία των μελών των Συντηρητικών από τη Λιζ Τρας. Η ανάδειξη του κ. Σούνακ είναι πολύ πιθανό να γίνει ακόμη και τη Δευτέρα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ