Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Ακόμη πιο κοντά στη νίκη ο Μπάιντεν – Πέρασε μπροστά στην Τζόρτζια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαράξει μονοπάτι για τον Λευκό Οίκο και δύσκολα ο Ντόναλντ Τραμπ θα του το κλείσει.

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται κάθε ώρα όλο και πιο κοντά στη νίκη, κρατώντας σταθερό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ήδη από τη νύχτα, προδίδοντας την αγωνία του και την ταραχή του, μιλά για παράνομες ψήφους και προσφυγή στα δικαστήρια.

Η πλευρά Τραμπ χωρίς να έχει στοιχεία μιλά για νοθεία, μια νομική πρόκληση που αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση ή στην παύση της καταμέτρησης των ψήφων.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανακοίνωσή του από το Λευκό Οίκο ανέφερε ότι του έκλεψαν τη νίκη, εντελώς αβάσιμα και χωρίς να παρουσιάζει το παραμικρό στοιχείο.

Παρά τις κραυγές του για νοθεία και τους ισχυρισμούς του πριν λίγες ώρς που αν μη τι άλλο προδίδουν πανικό για την επικείμενη ήττα, ο Ντόναλντ Τραμπ στην πραγματικότητα πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ανακόψει την πορεία του Μπάιντεν προς το Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα, ο νυν αμερικανός Πρόεδρος θα πρέπει να κερδίσει όλες τις υπολειπόμενες πολιτείες για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο, πράγμα δύσκολο μιας και η καταμέτρηση σε αυτή τη φάση έχει περάσει στο στάδιο της ενσωμάτωσης της επιστολικής ψήφου η οποία στην πλειοψηφία της είναι υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Μπροστά στη Τζόρτζια ο Μπάιντεν
Πριν λίγη ώρα ο Μπάιντεν πέρασε μπροστά με σχεδόν 1.000 ψήφους στη Τζόρτζια που δίνει 16 εκλέκτορες, κάτι που σημαίνει ότι αν θεωρήσουμε δεδομένη υπέρ των Δημοκρατικών την Αριζόνα (11 εκλέκτορες) τότε ο Τζο Μπάιντεν είναι κοντά στο να φτάσει τους 280 εκλέκτορες (χρειάζονται 270 για τη νίκη). Χωρίς την Αριζόνα ο Μπάιντεν φθάνει τους 269 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ισοπαλία.

Το αποτέλεσμα για την Τζόρτζια είναι οριακό και είναι πιθανή και η εκ νέου ανατροπή και μια επανακαταμέτρηση των ψήφων και προσφυγές στη δικαιοσύνη, ενώ απομένουν αρκετά ψηφοδέλτια για το 100% του αποτελέσματος, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοδελτίων από τα μέλη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι οι πολιτείες στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση μετρούν τώρα την επιστολική ψήφο η οποία ενισχύει κατά κανόνα τους Δημοκρατικούς και μειώνει σταθερά το προβάδισμα του Τραμπ σε όποιες πολιτείες έχει πάρει κεφάλι. Ο Μπάιντεν μεγάλωσε το προβάδισμά του και στη Νεβάδα.

Οι βοηθοί του Τραμπ πέρασαν τη μέρα τους στο στρατηγείο των Ρεπουμπλικανών στη βόρεια Βιρτζίνια καταθέτοντας καταγγελίες για τις ψήφους σε Πενσιλβάνια και Νεβάδα. Η ένσταση στη Τζόρτζια που αφορούσε σε 53 ψήφους απορρίφθηκε, ενώ ο Τραμπ απάντησε με μια επιστολή στα… κεφαλαία.

Τα σενάρια για τη νίκη Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν έχει πολλούς τρόπους να οδηγηθεί στο Λευκό Οίκο. Το Associated Press και το Fox News έχουν ήδη δώσει την Αριζόνα στον Μπάιντεν εξοργίζοντας το στρατόπεδο Τραμπ που πιστεύει ότι θα κερδίσει την πολιτεία. Ο Μπάιντεν στη Τζόρτζια έχει προβάδισμα με 56.000 ψήφους.

Αν θεωρήσουμε δεδομένη υπέρ του Μπάιντεν την Αριζόνα και αν υποθέσουμε ότι θα κρατήσει το προβάδισμα στη Τζόρτζια τότε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ. Χωρίς την Αριζόνα εξασφαλίζει 269 εκλέκτορες και του επομένε ένας εκλέκτορας για να πάρει την προεδρία. Από τις πολιτείες στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση ο Μπάιντεν προηγείται στη Νεβάδα, ενώ ο Τραμπ προηγείται σε Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ