Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Άδεια εμμήνου ρύσεως: Εγκρίθηκε ο νόμος στην Ισπανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγκρίθηκε ο νόμος στην Ισπανία που προβλέπει “άδεια εμμήνου ρύσεως” για τις γυναίκες, ένα πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο που έχει σκοπό, σύμφωνα με την αριστερή κυβέρνηση, να σπάσει ένα ταμπού.

“Είναι μια ιστορική ημέρα” έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

Με το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές, η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία ή η Ζάμπια.

Με αυτόν τον νόμο “η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας” που συνδέονται, για παράδειγμα, “με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση” θα “αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας” προς εργασία.

“Δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη” για τις γυναίκες “στον κόσμο της εργασίας”, προστίθεται στο κείμενο.

Καμία διευκρίνιση δεν δίνεται στον νόμο για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτή “η άδεια εμμήνου ρύσεως” προκάλεσε ωστόσο επιφυλάξεις στους Σοσιαλιστές και επικρίθηκε ακόμη και από το συνδικάτο UGT.

Αυτό το συνδικάτο που πρόσκειται στους Σοσιαλιστές, ένα από τα δύο μεγαλύτερα στη χώρα, εξέφρασε κυρίως ανησυχία ότι ο νόμος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.

Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο “περιθωριοποίησης” και “στιγματισμού” και για ενδεχόμενες “αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας” για τις γυναίκες.

Η “άδεια εμμήνου ρύσεως” είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ