Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Vegan διατροφή: Η νέα μόδα που γίνεται τρόπος ζωής [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Για πολλούς η vegan διατροφή είναι μόδα για άλλους στάση και τρόπος ζωής, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει πλέον ένα ισχυρό ρεύμα παγκοσμίως που έχει κάνει την εμφάνιση του για τα καλά και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην χώρα μας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι Vegans ανέρχονται στο 0,8% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 80.000 άτομα. Αριθμός σχετικά μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι οι vegans παγκοσμίως υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 εκατ. Ο “βιγκανισμός” (αποχή από κάθε είδους ζωϊκή πρωτεΐνη) στη Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες, υπάρχει ωστόσο σταθερή άνοδος τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ταξιδιωτικό πρακτορείο Hayes & Jarvis μελέτησε τις καταχωρήσεις του Tripadvisor στις 50 πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου και κατέγραψε εκείνες με το υψηλότερο ποσοστό εστιατορίων φιλικών προς τους vegans, μεταξύ των οποίων, στην πρώτη δεκάδα, βρίσκεται και η Αθήνα, η οποία βρίσκεται μετά το Ορλάντο και πριν από τη Νέα Υόρκη με 17,2%.

Ποιες είναι οι κατηγορίες χορτοφάγων 

Ως χορτοφαγική ορίζεται η δίαιτα που δεν περιλαμβάνει κανένα είδος κρέατος, ψαριού, θαλασσινών ή υποπροϊόντα τους, ωστόσο, οι χορτοφάγοι χωρίζονται, ανάλογα με τα τρόφιμα που επιλέγουν να αποκλείσουν από τη διατροφή τους, σε διάφορες κατηγορίες:

  • Αυστηροί χορτοφάγοι (vegans): Όσοι έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους όλα τα ζωικά προϊόντα (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά) και τα παράγωγα όλων αυτών. Το καθημερινό τους διαιτολόγιο περιλαμβάνει μόνο φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και σπόρια. Δεν καταναλώνουν ούτε μέλι, ζελατίνη ή οποιοδήποτε προϊόν μπορεί να παράγεται από ζώο ή να προέρχεται από την επεξεργασία κάποιου ζωικού προϊόντος. Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολύ βία και βαρβαρότητα, όπως και για λόγους υγείας λόγω ανησυχίας των μελών του vegan κινήματος για το περιβάλλον.
  • Μερικώς χορτοφάγοι (semi–vegeterians): Όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική σε γενικές γραμμές διατροφή, αλλά καταναλώνουν περιστασιακά ψάρι ή κρέας (κοτόπουλο).
  • Γαλακτο-χορτοφάγοι (lacto–vegeterians): Όσοι έχουν αποκλείσει μεν το κρέας, το ψάρι ή το αυγό, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Αυγο-χορτοφάγοι (ovo–vegeterians): Όσοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αλλά περιλαμβάνουν στη διατροφή τους το αυγό.
  • Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι (lacto–ovo–vegeterians): Όσοι απέχουν από κρέας και ψάρι, αλλά καταναλώνουν αυγό και γαλακτοκομικά.

Τα οφέλη της vegan διατροφής 

Η πληθώρα των φυτικών ινών που χαρακτηρίζει την χορτοφαγία, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόσληψη πολλών σημαντικών φυσικών θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, η μείωση της πρόσληψης κρέατος συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης προστατεύοντας την καρδιά, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στα νεφρά, λόγω της μειωμένης έκκρισης οξαλικών και ουρικού οξέος.

Επιπλέον, οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, αφού η διατροφή τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες. Τέλος, η χορτοφαγία φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου, τόσο με την αποφυγή των βλαβερών ζωικών προϊόντων (ζωικά λίπη, χημικά και φάρμακα) όσο και με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρει η πληθώρα των προσλαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι κίνδυνοι

Η χορτοφαγία όσο ωφέλιμη μπορεί να φανεί άλλο τόσο μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για τον οργανισμό, εάν δεν ακολουθηθεί σωστά, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις καλύτερες επιλογές για την υγεία του ανθρώπου. Σε πιο δεινή θέση βρίσκονται οι οπαδοί της απόλυτης χορτοφαγίας ή βιγκανισμού, οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν έλλειψη βασικών βιταμινών, όπως D (απαραίτητη για τα οστά) και Β12, ιχνοστοιχείων (Fe,Zn, Ca), Ω3 λιπαρών οξέων (απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου), ενώ δύσκολα καλύπτουν και τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες και σίδηρο.

Πολλές φορές οι χορτοφάγοι μπορεί να πέσουν στην παγίδα επιλογών που μπορεί να φαίνονται, αλλά δεν είναι τόσο υγιεινές, όπως για παράδειγμα επεξεργασμένα τρόφιμα, εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιέχουν πολλή ζάχαρη, φαγητά που προέρχονται αποκλειστικά από φυτικά προϊόντα, αλλά που έχουν προετοιμαστεί με ανθυγιεινές μεθόδους, όπως τα τηγανητά, ή και φυτικά προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί, όμως, με χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία με την αυξημένη κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων περνούν στον οργανισμό.

https://youtu.be/P974UUFIW14

 

Vegetarians vs Vegans

Οι vegetarians ναι μεν αποκλείουν από τη διατροφή τους κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ωστόσο δεν εξαιρούν τα γαλακτοκομικά, ορισμένοι ακόμη και τα αυγά.

Οι vegans όχι μόνο δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν, αλλά αποκλείουν και προϊόντα που προέρχονται από την εργασία των ζώων, όπως το μέλι. Επίσης, εξαιρούν από την γκαρνταρόμπα τους γούνες, δερμάτινα, μάλλινα, και από την τουαλέτα τους καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Τέλος, για τους vegetarians η χορτοφαγία είναι περισσότερο τρόπος υγιεινής διατροφής. Για τους vegans είναι ιδεολογία. Μια στάση ζωής που αντιτίθεται σε κάθε τι το οποίο εμπλέκει την με κάθε τρόπο εκμετάλλευση των ζώων.

Αυτό το ξέρατε;

Η Ιταλία έχει την υψηλότερη αναλογία χορτοφάγων στην Ευρώπη, με αμέτρητα κλασικά φαγητά εστιατορίων χωρίς κρέας, όπως ριζότο, σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών. Παγκοσμίως, τα σκήπτρα κατέχει η Ινδία, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να μην καταναλώνει κρέας.

Η προφητική ρήση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ότι «τίποτα δεν θα ωφελήσει περισσότερο την ανθρώπινη υγεία και δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης της ζωής στη Γη όσο η μετάβασή μας σε μια χορτοφαγική διατροφή» μοιάζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Τέλος, η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου και η αντίστοιχη Αυστηρής Χορτοφαγίας (βιγκανισμού) την 1η Νοεμβρίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ