Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Covid -19: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο κορωνοϊό [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο παίρνοντας διαστάσεις πανδημίας και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό. O Τάκης Παναγιωτόπουλος, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες επιδημιολόγους, εξηγεί τη φαινομενική αντίφαση ανάμεσα στη σχετικά ήπια νόσο και τα δρακόντεια μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του. 

Στην Ελλάδα σχεδόν καθημερινά πλέον αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να καταφεύγει σε νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του. Η κατάσταση στην Ιταλία φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς 15 εκατ. άνθρωποι στις βόρειες επαρχίες της χώρας έχουν τεθεί σε καραντίνα, κάτι πρωτοφανές στα ευρωπαϊκη χρονικά, σε μια ύστατη προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης για αναχαίτιση του επικίνδυνου ιού.
Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;
Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται covid – 19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν είναι γνωστό το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν επεξεργαστεί οι επιστήμονες για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών η θνησιμότητα είναι πολλαπλάσια του μέσου όρου 3,4% και υπολογίζεται στο 14,8% (επί του συνόλου των κρουσμάτων) και έως 21,9% (επί των επιβεβαιωμένων). Για ηλικίες 70-79 ετών είναι έως 8%, 60-69 ετών είναι έως 3,6%, 50-59 ετών έως 1,3%, 40-49 ετών έως 0,4%, 10-39 ετών έως 0,2% και σχεδόν 0% για παιδιά 0-9 ετών.

Τα νέα μέτρα του Υπουργείου Υγείας 

Από το Υπουργείο Υγείας μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκαν περαιτέρω προληπτικά ειδικά μέτρα που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα και έχουν ως κύριο στόχο, την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
  • Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
  • Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
  • Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Επίσης αποφασίστηκε η προληπτική αναστολή, όπως ήδη ισχύει, της λειτουργίας σχολείων ανά περίπτωση, όταν συνδέονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Η τηλεφωνική γραμμή 1135 και τα νοσοκομεία αναφοράς 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι λειτουργεί πλέον η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Γιατί γίνεται τόση φασαρία για τον κορωνοϊό; 

O Τάκης Παναγιωτόπουλος ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες επιδημιολόγους,  ομότιμος καθηγητής δημόσιας υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, εξηγεί τη φαινομενική αντίφαση ανάμεσα στη σχετικά ήπια νόσο (ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται νοσοκομείο:80-85% ανάγκη για μονάδα εντατικής θεραπείας: περίπου 5% επιβίωση: 98% ή περισσότερο) και τα δρακόντεια μέτρα για το νέο κορωνοϊό.
“Τα μέτρα δεν λαμβάνονται για να αποτραπεί η υποτιθέμενη βαριά εξέλιξη της υγείας όσων κολλήσουν, αλλά σε πρώτη φάση για να περιχαρακωθεί η διασπορά του ιού στην αρχική εστία (Κίνα) και άλλες περιοχές με δευτερογενή μετάδοση, ώστε ο ιός να περιοριστεί, να μην εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα και σιγά-σιγά να εξαλειφθεί (έτσι έγινε με το SARS). Αυτός ο στόχος, που δικαιολογεί τα δρακόντεια μέτρα στις πρώτες εστίες, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί.”

Μετριασμός διασποράς του ιού

“Στην επόμενη φάση (στην οποία ήδη αρχίζουμε να μπαίνουμε), που θεωρούμε ότι η πανδημική εξάπλωση δεν μπορεί να αποτραπεί,τα αυστηρά μέτρα πάλι δεν έχουν στόχο την αποφυγή της υποτιθέμενης βαριάς εξέλιξης της υγείας όσων κολλήσουν. Στοχεύουν στον μετριασμό της διασποράς του ιού, ώστε να μην αρρωστήσουν πολλοί άνθρωποι μαζί. Και μπορεί να αρρωστήσουν πολλοί μαζί γιατί έχουμε έναν νέο ιό, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας δεν έχει αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση ούτε υπάρχει εμβόλιο. Αν αρρωστήσουν πολλοί μαζί, τότε η μικρή αναλογία σοβαρά αρρώστων μπορεί να αντιστοιχεί σε έναν μεγάλο (ή πολύ μεγάλο) απόλυτο αριθμό σοβαρά αρρώστων, με συνέπεια την μεγάλη (ή πολύ μεγάλη) πίεση των συστημάτων υγείας.
Γι΄ αυτόν τον λόγο (και όχι επειδή είναι πιθανό οι πιο πολλοί από εμάς να αρρωστήσουμε σοβαρά) η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ελάττωσης του συγχρωτισμού και των κοινωνικών επαφών είναι πολύ σημαντική. Και γι’ αυτόν τον λόγο, επίσης, έχει καίριο ρόλο ο συστηματικός σχεδιασμός της επέκτασης των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας για εργαστηριακό έλεγχο κορωνοϊού, για περίθαλψη ασθενών σε νοσοκομεία, για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς και για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας (στο >80% των περιστατικών που αναμένεται να είναι ήπια)”.
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ