Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Δελτίο τύπου από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόγραμμα ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη γεωργία

Σε ενημέρωση του κόσμου για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος Hydrosense προβαίνει με δελτίο τύπου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή που είναι ένας από τους δικαιούχους του προγράμματος. Το πρόγραμμα αφορά συστήματα νέας τεχνολογίας που τίθενται στην υπηρεσία της γεωργίας, με σκοπό τη βελτίωση της σχέσης «κόστους- αποδόσεων», την αποφυγή σπατάλης των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Περιγραφή Προγράμματος
Ειδικότερα, σύμφωνα και με το δελτίο τύπου του Μουσείου: “To τριετές πρόγραμμα HydroSense άρχισε να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 2010 με τη συμβολή μιας πολυμελούς διεπιστημονικής ομάδας, από διεθνώς καταξιωμένους ερευνητές. Η συγχρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του LIFE+ εξασφαλίστηκε με την υποβολή μιας πρωτοποριακής πρότασης με θέμα την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών ακριβείας για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαθεσιμότητας νερού.
Πιο αναλυτικά, το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην ορθολογική χρήση του νερού, των ανόργανων λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε μια σημαντική για την οικονομία των Μεσογειακών χωρών καλλιέργεια  – την καλλιέργεια βάμβακος – συνδυάζοντας τις αρχές της γεωργίας ακριβείας με προηγμένες τεχνολογίες τηλεπισκόπισης.
Οι νέες τεχνολογίες περιλαμβάνουν πολυφασματικούς αισθητήρες, αισθητήρες υπερύθρων, αισθητήρες υγρασίας εδάφους, συσκευές εξατμισο-διαπνοής και δορυφορικές εικόνες υψηλής διακριτικής ικανότητας. Οι πιλοτικές καλλιέργειες πραγματοποιούνται σε τρεις αγρούς του Θεσσαλικού Κάμπου σε συνεργασία με ισάριθμους παραγωγούς.
Δικαιούχοι του Προγράμματος HydroSense είναι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (συντονιστής του Προγράμματος), το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στόχος του Προγράμματος είναι να διαχυθούν τα αποτελέσματα από τις πιλοτικές εφαρμογές στους αγρότες και παράγοντες σε τοπική και ευρύτερη κλίμακα. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του Προγράμματος (www.hydrosense.org) όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τα τελευταία νέα και λεπτομέρειες του έργου, διοργανώνονται εκπαιδευτικοί κύκλοι, ημερίδες και εκθέσεις”.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ