Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Εκδήλωση μνήμης και στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

“Πανεθνικό αίτημα η

Αναγνώριση της

Γενοκτονίας των Ποντίων”

Tο τριήμερο 13-14-15 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης  “Εύξεινος Πόντος” για την 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συγκεκριμένα λειτούργησε περίπτερο μπροστά από το Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης και μοιράστηκε έντυπο υλικό και DVD με τα γεγονότα της περιόδου 1913-1922.Το περίπτερό ήταν ανοικτό από τις 12:00-21:00 μμ καθημερινά και πλήθος κόσμου ενημερώθηκε για την Γενοκτονία των Ποντίων απ’τις φωτογραφίες, τις προβολές ταινιών μικρού μήκους, και το υλικό που ήταν αναρτημένο. Την Κυριακή 15 Μαΐου τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των αδίκως θανατοθέντων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και μετά την Θεία Λειτουργία μοιράστηκε κόλλυβο από μέλη του συλλόγου στους εκκλησιαζόμενους.
Την Πέμπτη 19 Μαΐου ο σύλλογος έδωσε δυναμικά το παρών στην Κεντρική Πορεία της Π.Ο.Ε (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος) στην πλατεία Συντάγματος μαζί με την ολομέλεια των Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στην αλλαγή φρουράς Εύζωνες ντυμένοι με την παραδοσιακή ποντιακή ανδρική ενδυμασία, μπροστά στον Άγνωστο Σρατιώτη και τη Βουλή των Ελλήνων. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Νίκου Παπαδόπουλου εκπροσώπου του Σουηδικού Κοινοβουλίου κατάθεση στεφάνων και πορεία ως το Τουρκικό Προξενείο. Η βραδιά έληξε με συναυλία στην πλατεία Συντάγματος υπό τον ήχο της ποντιακής λύρας τραγούδια και αναγνώσεις ποιημάτων στο ύφος της ημέρας.
“Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου παγκοσμίως και από την Τουρκία και η προσαρμογή της μέσα στα σχολικά βιβλία δεν είναι μόνο παμποντιακό αίτημα αλλά πανελλήνιο-πανεθνικό.Τα γεγονότα δεν πρέπει να ξεχνιούνται για πολιτικές σκοπιμότητες και πρέπει να μαθαίνονται στους νεότερους για να μην επαναλαμβάνονται Ιστορικά Λάθη” αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου της Μεταμόρφωσης.

• Συγκίνηση από το ντοκιμαντέρ για το Ξεριζωμό
Την Τετάρτη 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης η πρώτη προβολή στην Αττική, του τουρκικού ντοκιμαντέρ του Ομέρ Ασάν με τίτλο «Πού πας αδερφέ;» που αφορά τις συνέπειες των τραυμάτων που άφησε η Γενοκτονία και ο μεγάλος ξεριζωμός των Ποντίων και κινείται πάνω στο τρίπτυχο «αποχωρισμός-φιλία-νοσταλγία».Η παρουσίαση έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ. Χρήστο Γαλανίδη και τον ιστορικό κ. Βλάσση Αγτζίδη. Η τοποθέτηση του κ. Γαλανίδη για το ντοκιμαντέρ και η αναφορά του σε προσωπικές εμπειρίες απ τα ταξίδια του στον Πόντο,όσο και αυτή του κου Αγτζίδη σε ιστορικά ντοκουμέντα, προϊδέασαν για το τί θα ακολουθούσε. Οι συνεντεύξεις των ανταλλάξιμων του 1922 μουσουλμάνων ελληνόφωνων  τότε και των Ορθόδοξων χριστιανών Ελλήνων του Πόντου ήταν συγκλονιστικές.
Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα η συγκίνηση περίσσεψε. Η βραδιά τελείωσε με την απονομή ανθοδεσμών στους δύο παρουσιαστές, τις αναμνηστικές φωτογραφίες και την φιλική κουβεντούλα, στο μπουφέ που υπήρχε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά τους δημοτικούς συμβούλους, τους φίλους από αδερφά ποντιακά σωματεία και τοπικούς συλλόγους, και τον καθένα ξεχωριστά για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή του. “Ελπίζουμε στην συνέχεια αυτής της συμμετοχής  του κόσμου και στην απόκτηση νέων φίλων, ώστε  ο σύλλογος να φέρνει σε τέλος με επιτυχία, κάθε του προσπάθεια και πρωτοβουλία” καταλήγει η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου.                            

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ