Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ενημερωτική Ημερίδα στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρακτικές λύσεις

για το επαγγελματικό

μέλλον των νέων

Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με το  Τμήμα Παιδείας του Δήμου Νέας Ιωνίας   διοργάνωσε και πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 9 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας,  ενημερωτική  Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού με θέμα: «Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές: πρακτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο».

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Όλγα Κατημερτζή, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, οι Προϊστάμενοι του 2ου & 3ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, κ. Ηρακλής Ιακώβου και κ. Αθανάσιος Φαλούκας αντίστοιχα, ο Προϊστάμενος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Αντώνιος Χατζόπουλος, Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες, μαθητές/τριες, ενδιαφερόμενοι για το αντικείμενο και το πρόγραμμα της συνάντησης.
Ο Σκοπός της Εκδήλωσης, που ήταν να γίνει κατανοητή από τους παρευρισκόμενους η διαδικασία λήψης εκπαιδευτικής ή επαγγελματικής απόφασης, παρουσιάστηκε από την κα Ανθή Φουντουκά, Εκπαιδευτικό – Υπεύθυνη Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Ν. Ιωνίας και διοργανώτρια της Ημερίδας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν  Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, σε σχολεία της περιοχής, από τις ομάδες (εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες) που εφάρμοσαν το Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό (ΣΕΠ).
Συγκεκριμένα:
 
•Από το 2ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης «Η πορεία των δύο φύλων από τις αρχές του 20ου αι. ως τις αρχές του 21οι αιώνα», Εκπαιδευτικοί: Ισμήνη Τζιμούλη,  Υπεύθυνη ΓΡΑΣΕΠ & Ασημίνα Βόγκλη
•Από το 1ο ΓΕΛ Πεύκης «Τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα: εκπαίδευση και προοπτικές απασχόλησης, Μαρία Αλιφεροπούλου, Εκπαιδευτικός- Υπεύθυνη ΓΡΑΣΕΠ
•Από το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας «Έκδοση Μαθητικής Εφημερίδας» Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Γρηγοράκης & Γιάννης Βασιλείου,
•Από το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου «Τα επαγγέλματα του μέλλοντος». Εκπαιδευτικός: Χρήστος Γάτος
•Από το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου «Σπουδές και εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», Εκπαιδευτικός: Αδαμαντία Πούλιου, Υπεύθυνη ΓΡΑΣΕΠ 
•Από το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας «Από το γηράσκω αεί διδασκόμενος στη Δια Βίου Μάθηση», Εκπαιδευτικοί: Γεωργία Μουρκούση, Μίνως Στεφανάκης, Γαβριέλλα Στεφάνου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναφέρθηκαν στα οφέλη που αποκόμισαν κατά την  υλοποίηση των Προγραμμάτων, όπως ανάπτυξη δεξιοτήτων της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της αυτοπαρουσίασης, της χρήσης Η/Υ και της αξιολόγησης πληροφοριών, μεταξύ άλλων. Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν το ομαδικό πνεύμα που αναπτύχθηκε και έδωσαν έμφαση στα ταλέντα που αναδείχθηκαν, προσόντα που οδηγούν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης  και σε καλύτερες επιλογές για το παρόν ή το μέλλον.
Στο δεύτερο  μέρος πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις του  Δημοσιογράφου Επιστημών από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ κ. Τάσου Καφαντάρη, με θέμα «Tα  Επαγγέλματα του αύριο και του μεθαύριο» και στη συνέχεια το Διευθυντή Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου (ΣΕΚ) Ν. Ιωνίας, κ. Αντώνη Τύρη με θέμα «Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) – Πρόσβαση στην Γ/θμια  Εκπαίδευση  & στην Αγορά Εργασίας».
Ο κ. Καφαντάρης αναφέρθηκε σε ανάγκες της Αγοράς Εργασίας, που αναπτύσσονται κυρίως με τη εξέλιξη της τεχνολογίας και δημιουργούνται νέα επαγγέλματα, σε βάθος δεκαετίας. Ο κ. Τύρης μίλησε για το Επαγγελματικό Λύκειο, όπως είναι μέχρι σήμερα, και τις προοπτικές που προσφέρει η Επαγγελματική, Τεχνική Εκπαίδευση.
Ακολούθησαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις και σχόλια πάνω στα θέματα της Ημερίδας από  τους παρευρισκόμενους γονείς και εκπαιδευτικούς.

Γνωριμία με το ΚΕΣΥΠ
Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού εδρεύει στη Ν. Ιωνία, οδός Ελ Αλαμέιν 20, στον ίδιο όροφο με το 3ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Β’ Αθήνας (τηλ. 210 2723275, 210 2756062). Είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό (κ. Ανθή Φουντουκά και κ. Χρήστο Πηλιχό) και απευθύνεται σε μαθητές/τριες αλλά και σε νέους/νέες από 15 – 25 ετών, σε γονείς και  εκπαιδευτικούς. Προσφέρει: α) Συμβουλευτική στήριξη στους μαθητές β) Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού γ) Πληροφόρηση σχετικά με τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την Αγορά Εργασίας δ) Υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό στα σχολεία του 2ου και του 3ου Γραφείου Δ. Ε. της  Β’ Αθήνας.

          

            

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ