Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Κέντρο Πρόληψης Δήμου Κηφισιάς “ΠΡΟΝΟΗ”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συμμετοχή σε

πανευρωπαϊκή έρευνα

στα σχολεία

Πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο η Πανευρωπαϊκή Έρευνα στο Σχολικό Πληθυσμό για τη Χρήση Αλκοόλ και άλλων Ουσιών (ESPAD).
H συγκεκριμένη έρευνα συντονίζεται από το Σουηδικό Συμβούλιο Πληροφόρησης για το Αλκοόλ και τα άλλα Ναρκωτικά (CAN) και υποστηρίζεται από την Ομάδα Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Η έρευνα πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και μελετά τη χρήση αλκοόλ, καπνού και άλλων νόμιμων και παράνομων ουσιών από τους μαθητές καθώς επίσης και τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών. Πιο συγκεκριμένα,  διερευνά  τον τρόπο συμπεριφοράς των εφήβων, ευρύτερα θέματα της συμπεριφοράς των μαθητών όπως τις φιλικές σχέσεις, τη βίαιη συμπεριφορά, τη σχολική απόδοση, τα κοινωνικο-οικονομικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά των μαθητών. Τέλος, συγκρίνει την κατάσταση των εφήβων στην χώρα μας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Στην έρευνα ESPAD του 2011 συμμετείχαν περίπου 40 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, η έρευνα, της οποίας η διεξαγωγή έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, υλοποιείται από το 1995 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και αποτελεί συνέχεια της πανελλήνιας έρευνας για τη χρήση ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό που διεξάγονταν ήδη από το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Φέτος, η έρευνα ESPAD  υλοποιήθηκε από το ΕΠΙΨΥ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ/Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εθελοντική συνδρομή νέων επιστημόνων (απόφοιτων κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών).

Στην έρευνα συμμετείχε πανελλήνιο τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 40.000 μαθητών όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου από 650 σχολικές μονάδες όλων των τύπων σχολείων  της χώρας. Συγκεκριμένα, στο Νομό Αττικής συμμετείχαν περίπου 100 σχολεία. Το Κέντρο Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών “ΠΡΟΝΟΗ” του Δήμου Κηφισιάς σε  συνεργασία με την ομάδα εθελοντών του, προέβη, στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας, στην χορήγηση  ερωτηματολογίων σε 6 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία των Βορείων Προαστίων.

Οι μαθητές  συμπλήρωσαν μέσα στην τάξη, ύστερα από τη συγκατάθεση τόσο τη δικιά τους όσο και των γονιών τους και της Διεύθυνσης των σχολείων, ανώνυμα και προαιρετικά τα ερωτηματολόγια χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικού. Η παρουσίαση της έρευνας, οι οδηγίες συμπλήρωσης καθώς και η διακριτική εποπτεία των μαθητών κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης έγινε από τους εκπαιδευμένους ερευνητές- εθελοντές της ΠΡΟΝΟΗ. Την ευθύνη της ομάδας έρευνας ESPAD είχαν η Ψυχολόγος Υγείας, κα Σωτηρία Μακαρώνη και η Κοινωνική Λειτουργός,  κα Αρχοντούλα Αλεξάκη.  Στην έρευνα συμμετείχαν 9 εθελοντές και εκπαιδευόμενοι της ΠΡΟΝΟΗ τα ονόματα των οποίων είναι: Δωροθέα Λοϊζου, Εριάννα Φιλιππίδη, Ελίνα Πανταλέων, Αλέξανδρος Κουτσούκος, Έλενα Σκαφιδά, Ροζαλία Κυρτσοκώστα, Νατάσα Νταβαναγγέλη, Δάφνη Αρετάκη και Γιώργος Ζαμανίδης. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν για το σύνολο της χώρας, ανά περιφέρεια και ανά νομό, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ