Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Χάος» με τις αυξήσεις: Για τα ίδια προϊόντα στο σούπερ μάρκετ 109,02 ευρώ τον Ιανουάριο, 154 ευρώ σήμερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, και ειδικότερα σε βασικά προϊόντα, εξελίσσονται σ’ έναν εφιάλτη χωρίς τέλος.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός τείνει να… εκτροχιαστεί καθώς οι τιμές στα ψώνια για τα βασικά αγαθά στο σπίτι συνεχίζουν να παίρνουν την ανιούσα.

Δεκάδες προϊόντα πωλούνται πλέον ακριβότερα, με αυξήσεις που αγγίζουν ακόμα και το 50%, όπως το σπορέλαιο.

Ακολουθεί το αλεύρι με αύξηση 26,56% ενώ στα 500 γρ. μακαρόνια η αύξηση φτάνει 23,81%.  Την ίδια ώρα η τιμή στα χαρτικά έχει αυξηθεί από 15 έων 25 %, το γάλα από 5 έως 9%, το ψωμί 8% και ο ελληνικός καφές 13%.

Τον Ιανουάριο, ο λογαριασμός ήταν 109,02 ευρώ και η αύξηση για τα ίδια προϊόντα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά φαινόταν… εξωφρενική.

Έξι μήνες μετά, το καλάθι του σούπερ μάρκετ, που -σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega- γέμισε με τα ίδια ακριβώς προϊόντα, κοστίζει ούτε λίγο ούτε πολύ… 45 ευρώ περισσότερα!

Τα ίδια προϊόντα που τον Ιανουάριο αγοράστηκαν με 109,02 ευρώ και τον Μάρτιο 132,86 ευρώ, σήμερα στο ταμείο το σύνολο έφτασε τα 154 ευρώ! Ίδια προϊόντα, ίδιες ποσότητες αλλά τεράστια διαφορά στη τσέπη.

Το ηλιέλαιο που τον Ιανουάριο κόστιζε 2,19 ευρώ, τον Απρίλιο έφτασε τα 3,08 ευρώ και σήμερα αγγίζει τα 4,99 ευρώ το λίτρο.

Εξίσου αλματώδης αύξηση και στη τιμή στο κασέρι. 7,61 ευρώ τον Ιανουάριο, 10,15 ευρώ τον Μάρτιο, 14, 95 ευρώ η τιμή του σήμερα στις προθήκες των ψυγείων στα σούπερ μάρκετ.

Τα δε δημητριακά τον Ιανουάριο ξεκίνησαν από το 1,79 ευρώ, τον Μάρτιο έφτασαν τα 3,35 ευρώ, με τη σημερινή τους τιμή να φτάνει τα 3, 56 ευρώ.

Τα χειρότερα… έρχονται

Τα όσα αναμένονται, ωστόσο, είναι ακόμη πιο δυσοίωνα μιας και από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Ιουλίου, αναμένονται νέες ανατιμήσεις προς τα επάνω, σε τουλάχιστον 30 κατηγορίες προϊόντων που καθημερινά αγοράζουν τα περισσότερα νοικοκυριά.

Έτσι, δεν αποκλείεται η αύξηση στο ρύζι να αγγίξει ακόμα και το 50%, στα χαρτικά ένα 20%, στα τυριά 20% επίσης, με τα ζυμαρικά και τις σάλτσες να παίρνουν ένα 15% αύξηση στην τιμή πώλησής τους όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα.

Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ