Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Παράταση για την υποβολή τους αλλά όχι σε όλους – Κανονικά η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιθώριο ενός μήνα επιπλέον έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους υπόχρεους υποβολής φορολογικών δηλώσεων, εξαιτίας της γενικότερης απροθυμίας των φορολογούμενων να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Ωστόσο, για ορισμένους φορολογούμενους, ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων τελειώνει αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση, αλλά και φοιτητές που νοίκιασαν το σπίτι τους μέσα στο 2022 και θέλουν να υποβάλλουν αίτηση επιστροφή χρημάτων στο Power Pass.

Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής έχουν όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να ολοκληρώσουν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης έως τις 5 Ιουλίου και πριν καταθέσουν αίτηση για το Power Pass. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

Έω τις 30 Ιουλίου τις φορολογικές τους δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλουν και όσοι είναι δικαιούχοι της επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος της φοιτητικής τους κατοικίας. Η διαδικασία αυτή αφορά φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη (εισοδήματα 2021) θα πρέπει -πριν μπουν στην πλατφόρμα του Power Pass- να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας και να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

Ήδη αρκετοί φορολογούμενοι είδαν την αίτηση τους για το Power Pass η οποία βρισκόταν στο στάδιο της εκκαθάρισης, να μετατραπεί αυτόματα η κατάσταση της αίτησης ότι «εκκρεμεί υποβολή». Αιτία ήταν το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά την αίτηση που είχαν καταθέσει για το Power Pass, γεγονός που μπλόκαρε τον έλεγχο των στοιχείων τους.

Νέα προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις 2022

Ο εξαιρετικά αργός ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει την παράταση της προθεσμίας έως το τέλος Ιουλίου.

Παρ’ όλα αυτά δεν αλλάζει κάτι σχετικά με το χρόνο, αλλά και τον τρόπο αποπληρωμής των δόσεων. Οι φορολογούμενοι έχουν φέτος τη δυνατότητα να πληρώσουν σε οκτώ δόσεις το φετινό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με την καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη δόση να είναι στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Με έκπτωση 3% θα επιβραβευθούν όσοι φορολογούμενοι επιλέγουν να υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου.

Από φέτος οι φορολογούμενοι πριν υποβάλουν οριστικά τη δήλωση τους, έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματα τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ φέτος θα πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, προκειμένου να λάβει επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος .

Τα στοιχεία από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι έως τώρα μηδενικά ή με επιστροφή φόρου προκύπτουν τα 7 στα 10 εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μολις το 32,38% των φορολογούμενων παραλαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, το 53,71% παραλαμβάνει μηδενικά, ενώ το 13,91% είναι πιστωτικές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ