Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Φάκελος Κτήματος Κουτσουμπέλη: Πώς θα αξιοποιηθεί το “φιλέτο” του Δήμου Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεταμόρφωσης επικαιροποιήθηκε η απόφαση της απ’ ευθείας αγοράς του ακινήτου που βρίσκεται εντός του οικοδομικού τετραγώνου Τατοΐου – Βενιζέλου – Χλόης – Οδυσσέως (γνωστό ως Κτήμα Κουτσουμπέλη).

Η συζήτηση κινήθηκε, κατά κύριο λόγο, γύρω από το ύψος της αγοράς του ακινήτου, καθώς αυτή τη φορά το Σώμα ενέκρινε την αγορά του στο ποσό των 2.745.000 ευρώ (θα εξοφληθεί σε τέσσερις δόσεις μέχρι το 2024), ενώ θυμίζουμε το 2018 η απόφαση για το ύψος της αγοράς ανερχόταν στα 3.650.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία πραγματικά πολύ σημαντική απόφαση για την πόλη της Μεταμόρφωσης, καθώς το συγκεκριμένο ακίνητο χαρακτηρίζεται ως “φιλέτο” αφού είναι μία ανάσα από τον μεγαλύτερο ίσως οδικό κόμβο της χώρας μας. Έχει ικανή έκταση για πολλαπλή αξιοποίηση. Έχει ιστορικά αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία και μπορεί με την κατάλληλη αξιοποίηση να αποτελέσει μία περιβαλλοντική, πολεοδομική, αισθητική, πολιτιστική αλλά και αναπτυξιακή ατμομηχανή για ολόκληρη την πόλη. Πρέπει να σημειώσουμε πως ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δήμαρχος: Εξέλιξη – σταθμός για την πόλη

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Στράτος Σαραούδας, σχολιάζοντας την υπερψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο, της αγοράς του Κτήματος Κουτσουμπέλη, δήλωσε: “Με την υπερψήφιση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της αγοράς του Κτήματος Κουτσουμπέλη ολοκληρώθηκε μια δύσκολη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και πλέον προχωρούμε στα συμβόλαια.

Και μάλιστα με 905.000 ευρώ εξοικονόμηση για την πόλη μας. Μια εξέλιξη-σταθμό καθώς η Μεταμόρφωση προβαίνει στην πιο σημαντική ίσως αγορά της ιστορίας της. Ενός κτήματος εννέα στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης μας, με ένα ξεχωριστό μνημείο.

Μια αγορά που αποτελεί μια ακόμη δέσμευση της νυν δημοτικής αρχής που γίνεται πραγματικότητα. Με τον σωστό τρόπο και το σωστό τίμημα, όπως από την αρχή είχαμε δεσμευθεί”.

Ελεύθερος χώρος για τους πολίτες

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης σε τηλεφωνική επικοινωνία μας ρωτήθηκε για το τι προγραμματίζει να φτιάξει ο δήμος στο συγκεκριμένο σημείο. Ο κ. Σαραούδας, αρχικά μας υπογράμμισε πως για την δημοτική αρχή το συγκεκριμένο σημείο είναι από τα καλύτερα κομμάτια της πόλης και υπάρχουν 2 – 3 επιλογές αξιοποίησής του. Μας εξήγησε ότι βασικό ρόλο θα παίξουν οι χρηματοδοτήσεις που θα εξασφαλίσει ο δήμος για την αξιοποίηση του χώρου, καθώς μας ενημέρωσε πως μόνο η αναστήλωση των κτιρίων υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. Ευρώ, ενώ εκτίμησε πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η ανεύρεση επιπλέον ευρημάτων κατά την διάρκεια των εργασιών περιμετρικά του μνημείου και του οικίσκου που βρίσκονται στο ακίνητο Κουτσουμπέλη. Ο δήμαρχος πάντως έδωσε ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του, σημειώνοντας πως σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως η συγκεκριμένη, η δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου για τους πολίτες είναι προτεραιότητα.

Ο δήμαρχος συμπλήρωσε ακόμα ότι οι προτάσεις που έχουν ακουστεί για την κατασκευή νέου δημαρχείου εκεί, δεν τυγχάνουν της προτίμησής του, καθώς μπορεί να φτιαχτεί και αλλού δημαρχείο. Τέλος, ο κ. Σαραούδας αποκάλυψε πως ήταν διαπραγματευτική τακτική του δήμου να μην αποκαλύψει κατά την διάρκεια των συζητήσεων για την αγορά του ακινήτου το τι πρόκειται να φτιάξει εκεί, ώστε να πετύχει την πιο καλή τιμή, κάτι που έγινε βεβαίως.

Χαρακτηριστικά του Κτήματος Κουτσουμπέλη

Στα τεχνικά στοιχεία του ακινήτου. Κατά τους τίτλους φαινόταν να έχει έκταση 10.450 τ.μ. Το νέο τοπογραφικό που έγινε με τις νέες μεθόδους έδειξε ότι είναι 9.394 τ.μ. και η “καθαρή” έκταση του είναι 8.626 τ.μ. Από αυτό είναι ρυμοτομούμενα δύο τμήματα (176 και 572 κάθε λωρίδα). Το κύριο ρυμοτομούμενο τμήμα θα δώσει άλλη ανάσα σε εκείνο το σημείο που έχει πολλά προβλήματα.

Η πρόταση του Μ. Καρπέτα για Μουσείο Οίνου

Στην πρόσφατη συνεδρίαση που το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αγορά του ακινήτου, τοποθετήθηκε και η δικηγόρος της οικογένειας Κουτσουμπέλη, η οποία ανέφερε κάποια στιγμή πως υπάρχει πρόβλεψη να γίνει εκεί Μουσείο Οίνου. Πρόκειται για μία πρόταση που είχε καταθέσει ο πρώην δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος μας είχε δηλώσει σχετικά: “Για όσους δεν γνωρίζουν, εκεί, υπάρχει ένα οινοποιείο που κατά μία εκδοχή δημιουργήθηκε το 1860 και κατά μία άλλη λίγο αργότερα αλλά είναι σίγουρα του 19ου αιώνα. Για να καταλάβετε την αξία του, η πρώτη οινοποιία που έγινε στην Ελλάδα, ήταν η Αχάια Κλάους, η οποία έγινε το 1880. Αυτά τα δύο κτίρια, το οινοποιείο, εντυπωσιακής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και ένας οικίσκος που υπάρχει δίπλα και αυτός ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, είναι ότι καλύτερο υπάρχει από πλευράς μνημειακής στη Μεταμόρφωση, αν εξαιρέσουμε τα βυζαντινά εκκλησάκια. Όσον αφορά στο στόχο μας, το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να σωθεί γιατί κινδυνεύει με κατάρρευση. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι και προς το συμφέρον της ιδιοκτησίας αυτό.Η ολοκληρωμένη πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί εκεί ένα μουσείο οίνου, το αρχαιότερο, ίσως, προϊόν της χώρας. Η ελληνική ιστορία από την προϊστορία είναι συνδεδεμένη με το κρασί. Και η Μεταμόρφωση είναι συνδεδεμένη γιατί το «Κουκουβάουνες» προέρχεται από το «Κουκούβα» που είναι ποικιλία σταφυλιού. Κατά ευτυχής σύμπτωση υπάρχει και ακάλυπτος χώρος έκτασης 8 – 10 στρεμμάτων, όπου μπορεί να λειτουργεί έκθεση οίνου, στον κεντρικότερο κόμβο της Ελλάδας. Δεν είναι θαυμάσιο; Συμπληρώστε σε αυτά ότι στα 300 μ. υπάρχει αμπελώνας του Υπουργείου Γεωργίας. Τα λεγόμενα «αμπέλια του Πλούταρχου». Υπάρχει καλύτερος τρόπος αξιοποίησης; Έχω την εντύπωση πως πραγματικά δεν υπάρχει. Θα έδινε στην πόλη επισκεψιμότητα, αισθητική ταυτότητα και όχι μόνο. Θα ήθελα να σχολιάσω πάνω σε αυτό και τη στάση κάποιων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς αν διαβάσει κάποιος στα πρακτικά τις τοποθετήσεις τους για αυτό το θέμα θα μελαγχολήσει.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ