Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Το κτηματολόγιο συνδέεται απευθείας με το ληξιαρχείο – Tι αλλάζει

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλέον το Κτηματολογικό Φύλλο κάθε ακινήτου, μέσα από τη διασύνδεσή του με τα Ληξιαρχεία, θα ενημερώνεται αυτόματα με τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης του θανάτου κάθε δικαιούχου.

Την απευθείας διασύνδεση του Κτηματολογίου με τα Ληξιαρχεία θεσπίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που καταρτίστηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θεσπίζεται ηλεκτρονικό σύστημα αυτοματοποιημένης διασύνδεσης των ληξιαρχείων και ληξιάρχων με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ώστε να υπάρχει πρόσβαση των κτηματολογικών γραφείων στις διαδικτυακές υπηρεσίες και στα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Όπως αναφέρει το εν λόγω νομοσχέδιο στόχος είναι η αυτόματη ηλεκτρονική ενημέρωση των αλφαβητικών ευρετηρίων και των κτηματολογικών βιβλίων που τηρούνται στο Εθνικό Κτηματολόγιο με την ημερομηνία θανάτου, τον αριθμό και την εκδούσα αρχή των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου των φερόμενων ως δικαιούχων δικαιωμάτων που έχουν εγγραφεί στα κτηματολογικά βιβλία, καθώς και των προσώπων των οποίων η αίτηση διόρθωσης έχει σημειωθεί ως εκκρεμής.

Το σύστημα θα τεθεί αρχικά σε δοκιμαστική λειτουργία για 15 ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ η πλήρης λειτουργία του θα ξεκινήσει ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σε περίπτωση θανάτου προσώπου που έχει καταχωριστεί στις κτηματολογικές εγγραφές ως δικαιούχος εγγραπτέου δικαιώματος, οι κληρονόμοι του υποχρεούνται, μέσα σε ένα μήνα από την παρέλευση της προθεσμίας για αποποίηση κληρονομιάς που ορίζει ο Αστικός Κώδικας να γνωστοποιήσουν τη διαδοχή τους επί του καταχωρισθέντος δικαιώματος, με την υποβολή αίτησης στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο προκειμένου να σημειώνονται ως κληρονόμοι στο πεδίο των πρόσθετων πληροφοριών.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι πλησιέστεροι συγγενείς του θανόντος – δικαιούχου κτηματολογικής εγγραφής στο εξής έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση στο ίδιο κτηματολογικό γραφείο. Πάντως, αυτοί συνεχίζουν να οφείλουν να προβούν σε σύνταξη αποδοχής κληρονομιάς και μεταγραφή αυτής καθώς η κατά τα παραπάνω σημείωση έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ