Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Συνεχίζονται οι υγειονομικοί έλεγχοι στους παιδικούς σταθμούς

Δημοσιεύθηκε

στις



Στo πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Βύρωνα για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος διαμονής παιδιών και εργαζομένων στους Δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, η διεύθυνση των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Βύρωνα και μια ομάδα αλληλέγυων πολιτών του Δήμου υπό τον Παιδίατρο- Ανοσολόγο  Μανώλη Λιάτση επισκέφτηκε τους σταθμούς και εξέτασε τα παιδιά για αλλεργίες σε ακάρεα και μύκητες. Είχε προηγηθεί ο έλεγχος των χώρων των σταθμών για τον προσδιορισμό του μυκητιασικού  φορτίου από το τμήμα μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του Δήμου για το πρόγραμμα αναφέρονται τα εξής:
“Στις 6 Μαρτίου 2015, οι επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έλεγξαν το μυκητιασικό φορτίο  στους εξωτερικούς, στους εσωτερικούς χώρους καθώς και στις κλιματιστικές μονάδες των βρεφονηπιακών σταθμών κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους. Το πόρισμα του ελέγχου αναφέρει πως υπάρχει μέση επιβάρυνση των χώρων που ελέγχθηκαν, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα βεβαρυμένα φίλτρα των μονάδων κλιματισμού. Για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος των χώρων των σταθμών, η ομάδα του Πανεπιστημίου προτείνει, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΠΟΥ, να γίνεται επιμελής καθαρισμός και συντήρηση των μονάδων κλιματισμού ή αν είναι δυνατόν η αλλαγή αυτών με σύγχρονες μονάδες με υψηλής επάρκειας φίλτρα.
Στη συνέχεια στις 23 Μαίου 2015, ο γιατρός Μανώλης Λιάτσης με την ομάδα του που αποτελούταν από έμπειρες νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, την ιατρό των παιδικών σταθμών Κα Ζέκη Αννα και από εθελοντές Βυρωνιώτες πολίτες για τη γραμματειακή υποστήριξη, επισκέφτηκαν τον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό για την εξέταση των παιδιών για αλλεργίες σε ακάρεα και μύκητες. Στο χρονικό διάστημα τεσσάρων επισκέψεων (23/5, 6/6, 20/6 και 4/7) εξετάστηκαν τα παιδιά όλων των παιδικών σταθμών, πλήν αυτών του 2ου που έμεινε για τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Το συμπέρασμα είναι πως από τα 241 παιδιά που εξετάστηκαν βρέθηκαν 13 ευαισθητοποιημένα  (ένα ποσοστό 5,4% που θεωρείται χαμηλό) μόνο στο άκαρι της οικιακής σκόνης και καθόλου στους μύκητες. Αυτό το εύρημα συνηγορεί στο ότι οι περιβάλλοντες χώροι των σταθμών ΔΕΝ επηρεάζουν τη υγεία των μικρών παιδιών.
Λαμβάνοντας υπ, όψιν  το ατομικό ιστορικό και εξετάζοντας τα παιδιά διαπιστώθηκε  ότι όλα είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν τακτική παρακολουθηση από τους παιδιάτρους τους. Το μόνο εμβόλιο που δεν έχει γίνει είναι αυτό της μηνιγγίτιδας τύπου Β, είτε λόγω αμφιβολιών αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους, γιατί δεν καλύπτετται από τα ασφαλιστικά ταμεία και είναι ακριβό. Η εικόνα πάντως είναι ότι υπάρχει συνεργασία παιδιάτρων-γονιών και βεβαίως σωστή πληροφόρηση από το προσωπικό των σταθμών (διδακτικό και ιατρικό).
Να αναφερθούμε λίγο περισσότερο στο προσωπικό των σταθμών κόνοντας μνεία στην εξαιρετική κατάσταση των χώρων, στην καθαριότηταπου επικρατεί παντού, στους πολύ καλά οργανωμένους χώρους διδασκαλίας και παιχνιδιού, αλλά κυρίως στην άψογη συνεργασία που έχουν με τα παιδιά, κάτι που βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Επίσης να τονίσουμε την αμέριστη βοήθεια που είχαμε από την ιατρό των σταθμών την Κυρία Αννα Ζέκη, που ήταν δίπλα στην ομάδα από την πρώτη στιγμή ως το τέλος.
Σαν επίλογο, θα αναφερθούμε στη σοβαρή δουλειά που έκανε η διεύθυνση των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Βύρωνα με επικεφαλής την Πρόεδρο Κα Λεμονιά Κλωνάρη, τόσο στην οργάνωση του εγχειρήματος όσο και στην συμπαράσταση που μας πρόσφερε όλες τις ημέρες που κράτησε η διαδικασία”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ