Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι ενέργειες για επαναπρόσληψη εκπαιδευτικού που απολύθηκε από φροντιστήριο στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Να επαναπροσληφθεί η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, απαιτεί με Ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα,στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας,  Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα  Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, αναφέρονται τα εξής:

«Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής, «Ο ΒΥΡΩΝ», απολύθηκε από φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στην Νέα Ιωνία, όπου εργαζόταν ως καθηγήτρια. Η απομάκρυνσή της από τον χώρο εργασίας της έγινε επειδή μίλησε στους μαθητές της για την επέτειο του πολυτεχνείου και «τόλμησε» να υπενθυμίσει στην εργοδοσία ότι η 17η Νοεμβρίου είναι αργία και για τα φροντιστήρια. Η απομάκρυνση της εργαζόμενης από τον χώρο δουλειάς συνιστά συνδικαλιστική δίωξη και μάλιστα για έναν λόγο που έχει να κάνει με την ελευθερία έκφρασης και την αυτονομία του εκπαιδευτικού.

Εδώ και χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις διαμορφώνεται μία ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης. Είναι πολλά τα περιστατικά που καταγγέλλονται στα πρωτοβάθμια σωματεία, κατά τα οποία οι εργοδότες καταστρατηγούν τις αργίες, δεν δηλώνουν ώρες εργασίας, δεν αποδίδουν δώρα και επιδόματα στους εργαζομένους του κλάδου. Πρόσφατα γενικεύεται η μέθοδος των μηνιαίων ή τρίμηνων συμβάσεων, προκειμένου να έχουν οι εργοδότες την δυνατότητα να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους εργαζομένους. Να φοβούνται οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα που απορρέουν από την εκπαιδευτική τους ιδιότητα, όπως η αυτονομία κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου. Οι μηνιαίες ή τρίμηνες συμβάσεις οδηγούν πολλούς εργαζόμενους να χάνουν την δουλειά τους μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά, όπου είναι δύσκολο να καλύψουν τις χαμένες ώρες και συνεπώς το χαμένο εισόδημά τους. Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι ότι βλάπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Η αλλαγή καθηγητών, μία ή περισσότερες φορές μέσα στην χρονιά, απορυθμίζει τους μαθητές, διαταράσσει την μαθησιακή διαδικασία.

Ερωτάται η κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου:

– Να επιστρέψει στην εργασία της η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής, που εκδιώχθηκε από τον χώρο εργασίας της επειδή μίλησε στους μαθητές της για το πολυτεχνείο,

– Να καταργηθούν οι συμβάσεις που λήγουν πριν το τέλος της σχολική χρονιάς, στον ευαίσθητο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης,

– Να εξασφαλιστεί η ελευθερία λόγου του εκπαιδευτικού κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου,

– Να σταματήσει η υποδηλωμένη εργασία να μαστίζει τον συγκεκριμένο κλάδο,

– Να διασφαλιστεί η απόδοση των δώρων και των επιδομάτων στους εργαζόμενους του κλάδου».

 

Παρέμβαση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας

Σχετικό ψήφισμα εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας αναφέροντας: Η ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ν. ΙΩΝΙΑΣ καταγγέλλει την απόλυση της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «ο ΒΥΡΩΝ», Ελπίδας Νασιοπούλου από το φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», το οποίο  δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πόλη μας, επειδή η παραπάνω εκπαιδευτικός, μετά την είδηση από τη διεύθυνση του  εν λόγω φροντιστηρίου ότι  θα άνοιγε την 17η Νοέμβρη, μίλησε στους μαθητές για το Πολυτεχνείο, τους εξήγησε γιατί γιορτάζεται κάθε χρόνο, γιατί είναι καθιερωμένη ως μέρα αργίας και εκδηλώσεων στα σχολεία.  Παράλληλα  εξήγησε στην εργοδοσία ότι η ημέρα αυτή είναι αργία για την εκπαίδευση και τα φροντιστήρια είναι κλειστά.

Η στάση της αυτή χαρακτηρίστηκε ως συνδικαλιστική δράση σε μαθητές και της ανακοινώθηκε η απόλυσή της.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου και της διοίκησης της ΟΙΕΛΕ με τη δικηγόρο της ιδιοκτήτριας, η εργοδοσία παραμένει ανένδοτη στην απόλυση. Μία απόφαση που προκάλεσε οργή στους συγκεντρωμένους, κατά την κινητοποίηση εργατικών σωματείων στις 22/11,  οι οποίοι ζητούσαν επιτακτικά απαντήσεις και αντί γι΄ αυτές συναντήσαν αστυνομική δύναμη, κλειστές πόρτες με άτομα μάλιστα που βρίσκονταν μέσα στο φροντιστήριο να μη διστάζουν να χειροδικήσουν απέναντι σε συνδικαλιστές.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν και στις 24/11 και στις 8/12.

Επειδή πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή πρόκειται για απροκάλυπτη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού τους έργου, καταθέτουμε το παρακάτω ψήφισμα και ζητούμε να το βάλετε προς ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο.

                                              ΨΗΦΙΣΜΑ           

« Το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλει  την εκδικητική απόλυση της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «ο ΒΥΡΩΝ», Ελπίδας Νασιοπούλου από το φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», το οποίο  δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πόλη μας.

Η παραπάνω εκπαιδευτικός απολύθηκε επειδή μετά την είδηση από τη διεύθυνση του  εν λόγω φροντιστηρίου ότι  θα άνοιγε την 17η Νοέμβρη, μίλησε στους μαθητές για το Πολυτεχνείο, τους εξήγησε γιατί γιορτάζεται κάθε χρόνο, γιατί είναι καθιερωμένη ως μέρα αργίας και εκδηλώσεων στα σχολεία.  Παράλληλα  εξήγησε στην εργοδοσία ότι η ημέρα αυτή είναι αργία για την εκπαίδευση και τα φροντιστήρια είναι κλειστά.  

Το γεγονός αυτό αποτελεί συνέχεια της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με τους μισθούς εξαθλίωσης, τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις, τις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές 2μηνες και τρίμηνες συμβάσεις, την πλειάδα εξωδιδακτικών καθηκόντων και απλήρωτων υπερωριών που φορτώνονται οι εργαζόμενοι.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των Κυβερνήσεων και των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, για το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των φροντιστηρίων. Ένα καθεστώς που επιτρέπει στον εκάστοτε εργοδότη να δρα ανεξέλεγκτα.

Δε θα επιτρέψουμε το καθεστώς εργασιακής γαλέρας με τους εκπαιδευτικούς    φιμωμένους και τρομοκρατημένους !

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της κατάπτυστης απόλυσης της προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση! Η εκδικητική απόλυση δεν θα περάσει!».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ