Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Συνεπιμέλεια: Η πρώτη δικαίωση πατέρα για καθημερινή επικοινωνία με το παιδί του και μέσα από την φυλακή

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πρόστιμο 200 ευρώ απειλείται η μητέρα, εφόσον δεν επιτρέπει την καθημερινή επικοινωνία του πατέρα με το ανήλικο τέκνο τους.

Με τις νέες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου προβλέπεται πλέον η απευθείας ανάθεση της γονικής μέριμνας και στον πατέρα τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, εφόσον υπάρχει εκούσια αναγνώρισή του.

Σε πρόσφατη απόφαση Δικαστηρίου, μάλιστα, αναγνωρίστηκε η καθημερινή επικοινωνία πατέρα – ανηλίκου προκειμένου να μην υπάρξει αποξένωση.

Μάλιστα, η επικοινωνία θα γίνεται έστω και τηλεφωνικά αφού ο πατέρας βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος.

Σημειώνεται ότι ο άνδρας είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι η μητέρα του παιδιού προσπαθούσε να το αποξενώσει από εκείνον, ενώ ζητούσε και αποκλειστική επιμέλεια ή συνεπιμέλεια. Λόγω της κράτησής του, ωστόσο, συζητήθηκε μόνο το ζήτημα της επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, εντέλει ο πατέρας θα μπορεί να μιλάει τηλεφωνικά με το ανήλικο παιδί καθημερινά για 20 λεπτά, ενώ αν η μητέρα παρακωλύσει την επικοινωνία θα πληρώνει πρόστιμο 200 ευρώ (για κάθε μία παρακώλυση).

Όπως σημειώνει ο δικηγόρος, Γεώργιος Λιανουλόπουλος, στο dikastiko.gr, «την ενίσχυση του δεσμού πατέρα και τέκνου εκτός γάμου των γονέων, με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον αυτού, επιβεβαιώνει και η όλως πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που όρισε καθημερινή εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του προσωρινά κρατούμενου πατέρα με το τέκνο του».

Η απόφαση αυτή έκρινε πως η προσωρινή κράτηση του πατέρα, ουδόλως πρέπει να επηρεάσει το δικαίωμα επικοινωνίας του με το ανήλικο και σε μικρή ηλικία τέκνο του, τη στιγμή που υπάρχει διαφωνία ως προς τη ρύθμιση αυτού. Στο πνεύμα των νέων διατάξεων η απόφαση αυτή σκοπεύει ο δεσμός πατέρα – παιδιού όχι μόνο στο να μην χαθεί, αλλά να διαφυλαχθεί και ενισχυθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τις ασυνήθιστες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ