Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συναγερμός για τον ιό: Κρίσιμο τρίμηνο και όποιος αντέξει στο νέο lockdown

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέο  lockdown στην Αττική έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι ο ιός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και πως ακολουθεί ένα τρίμηνο, στο οποίο απαιτείται μεγάλη προσοχή απ’ όλους.
«Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, λόγω του ότι δεν θα έχει επιτευχθεί η περιβόητη ανοσία της αγέλης», σημειώνουν και χαρακτηρίζουν μονόδρομο την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός.
Οι τελευταίες εξελίξεις ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες, καθώς το πρωί της Δευτέρας o πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας είπε ότι προτιμά ένα lockdown από έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Ακολούθησε ο Β. Κικίλιας που είπε ευθέως την επομένη ότι θα εισηγηθεί lockdown  στην Αττική και λίγες ώρες μετά την εισήγηση που έκαναν οι λοιμωξιολόγοι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται από εδώ και εμπρός, καθώς ναι μεν ο μαζικός εμβολιασμός πηγαίνει καλά, αλλά απαιτείται μεγάλη υπομονή για να επιτευχθεί ο στόχος του 70% στον ελληνικό πληθυσμό.
Με αυτό ως δεδομένο χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, κάτι που γίνεται σαφές από τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται και αφορούν στην πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική.
Η κόπωση από το «κλείδωμα» στο σπίτι μπορεί να θεωρείται δεδομένη, αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ακόμη τουλάχιστον απάντηση στην επέλαση του «αόρατου» εχθρό.
Το τοπίο δείχνει να είναι πιο γκρίζο από ποτέ και εάν αναλογιστεί κανείς το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην αγορά, το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο από τις προειδοποιήσεις για ένα τρίτο κύμα πανδημίας, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, που ευνοεί τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Κορύφωση
Επιστήμονες όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δεν κρύβουν την ανησυχία τους υπογραμμίζοντας ότι η κορύφωση του τρίτου κύματος αναμένεται το Μάιο γύρω στο Πάσχα.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ναι μεν αναγνώρισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι σωστά, δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να χρειαστούν και νέα.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε σε συνέντευξή του:

  1. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή».
  2. «Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού».

Οι μεταλλάξεις
Όπως γίνεται αντιληπτό τα δύσκολα είναι μπροστά μας, κάτι που σημαίνει ότι άπαντες θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, για να αρχίσει η σταδιακή υποχώρηση των κρουσμάτων.
Τα καλά νέα που έχουν σχέση με την παραγωγή εμβολίων ναι μεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι μεταλλάξεις του ιού επιβεβαιώνουν ότι ο «αόρατος» εχθρός θα συνεχίσει το σφυροκόπημα του.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, αλλά γύρω στο 30%.

Επέλαση
Το στοιχείο αυτό κάνει κάποιους επιστήμονες να πιστεύουν, ότι το τρίτο κύμα θα είναι ενδεχομένως πιο ήπιο, αλλά θέτουν κάποιες προϋποθέσεις όπως η απαρέγκλιτη τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Οι επισημάνσεις που κάνει ο καθηγητής του ΑΠΘ για τους επόμενους τρεις μήνες είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί η επέλαση του κορονοϊού.

Ειδικότερα:

  • «Η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα».
  • «Στην κορύφωσή του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής».
  • «Αυτή τη στιγμή η πληρότητά τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Τηλεργασία
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, καθώς θα φανεί η αποτελεσματικότητα των  μέτρων που ελήφθησαν προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά.
Εάν τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, ίσως γίνει πράξη ένα από τα μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες να αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό της τηλεργασίας και από το 50% που είναι σήμερα να φτάσει στο 70%.
Όπως εξηγούν, με τον τρόπο αυτό θα σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων, θα κρατηθεί σε χαμηλό βαθμό η διασπορά και θα μπορέσουν να συνεχίσουν τα δημοτικά να λειτουργούν δια ζώσης.

Το… κλειδί
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη,  ένα από τα κλειδιά προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του κορονοϊού, είναι το ποσοστό εκείνων που θα εμβολιαστούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Όπως εξηγεί στην περίπτωση που ένα 20% -30% του πληθυσμού καταφέρει να εμβολιαστεί γρήγορα, τότε θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα στην εξάπλωση ης πανδημίας.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα σταματήσει η χρήση μάσκας, αλλά ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος καθώς θα είναι λιγότεροι όσοι θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ