Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΣυΖΗΤΗΣΑΝ την άδεια λειτουργίας: Τα συμπεράσματα του συνεδρίου της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

“Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα και η διασφάλιση της λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων της χώρας μας”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, από το βήμα του συνεδρίου της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα.

 

Ιδανικός οικοδεσπότης ο δήμαρχος Πρέβεζας

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει παίξει γενικότερα το ραδιόφωνο και ειδικότερα το δημοτικό ραδιόφωνο στην ενημέρωση των πολιτών στο πέρασμα του χρόνου και καλωσόρισε τους συνέδρους στην Πρέβεζα. Ο Δήμαρχος δήλωσε, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του: «Τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης είναι εκείνα που καταγράφουν τον παλμό του κάθε τόπου, αφουγκράζονται τα προβλήματα και τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών , αναδεικνύουν την σημαντικότητα ειδήσεων και γεγονότων και προβάλλουν θέματα πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος κ.α. Σε μια εποχή που οι εξελίξεις «τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς η συμβολή των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ στη διάχυση της πληροφορίας, και στην αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών είναι καθοριστική και επομένως συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην αποτελεσματική λειτουργία του κάθε Δήμου».

 

 

Δ. Γαλαμάτης: “Θα βάλουμε τάξη στο αχανές ραδιοφωνικό τοπίο”

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα βάλει σε τάξη όλο το αχανές ραδιοφωνικό τοπίο της χώρας και τα ζητήματα της αδειοδότησής τους, οπότε είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθούν, σε αυτή τη συγκυρία, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα δημοτικά ραδιόφωνα και κατ’ επέκταση τα δημοτικά ΜΜΕ συνολικά.
Επιπλέον, καθώς δεν υφίσταται δυστυχώς ομοιογένεια επί του νομοθετικού καθεστώτος που διέπει τις δημοτικές ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν με διαφορετικό καθεστώς, είτε ως Ανώνυμες Εταιρείες, είτε χωρίς νομική αυτοτέλεια, καθώς ανήκουν σε άλλες επιχειρήσεις των Δήμων ή απευθείας στον ίδιο το Δήμο, είτε ως επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της υπαγωγής των δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοφωνίας σε ενιαίο νομικό καθεστώς λειτουργίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε, η άμεση σύσταση ομάδας διοίκησης έργου (ΟΔΕ) από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η οποία θα εξετάσει όλες τις προτάσεις, ώστε να καταλήξει, ελπίζουμε μέσα στον μήνα, στην πλέον ενδεδειγμένη λύση. Βασικός στόχος μας είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων της χώρας μας..»

 

 

Αμέριστη η στήριξη από τις Ενώσεις Συντακτών και την ΠΟΕΣΥ

Την απόλυτη στήριξή τους στην Ένωση και στους στόχους της, εξέφρασαν μιλώντας στο συνέδριο οι Εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών Αθήνας: κα. Μαρία Αντωνιάδου, Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας – Εύβοιας: κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων: κ. Κυριάκος Κορτέσης, Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου: κ. Θέμης Μπερεδημας, καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, κα. Έλενα Ριζεακου.

Στις τοποθετήσεις τους κάλεσαν την κυβέρνηση, μέσω του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, να νομοθετήσει άμεσα την τροπολογία που ζητά η Ένωση, ώστε όλοι οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί να λειτουργούν υπό το ίδιο καθεστώς ως επιχειρήσεις ΟΤΑ ειδικού σκοπού. Παράλληλα κάλεσαν τις διοικήσεις των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών να ξεκινήσουν χωρίς περιστροφές να εφαρμόζουν την νέα ΣΣΕ.

 

Τα αιτήματα των Δημοτικών Ραδιοφώνων δια στόματος Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε Ελλάδας, Νίκος Ζεϊμπέκης, τόνισε στην ομιλία του ανέφερε: “Ξεκαθαρίζω απόλυτα τη θέση μας από αυτό το βήμα ότι, οι δημοτική ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να λάβουν νόμιμη άδεια λειτουργίας στην συχνότητα που εκπέμπουν, διότι αποτελούν δημόσια μέσα ενημέρωσης με καθαρά ενημερωτικό περιεχόμενο και κοινωφελές χαρακτήρα, που επιβεβαιώνεται εν τοις πράγμασι από τη φύση των επιδιωκόμενων σκοπών και των υπηρεσιών που παρέχουν, όπου η δραστηριότητά τους δεν είναι συνυφασμένη με την επιδίωξη του κέρδους, αλλά στοχεύει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκηση δραστηριοτήτων και παροχή υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα, που σχετίζονται μεταξύ άλλων άμεσα με τους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Αναφορικά με το ζήτημα για τον ψηφιακό πάροχο, οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα πρέπει να ενταχθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, χωρίς κόστος για τις δημοτικές επιχειρήσεις, με μόνη χρηματοδότηση της ΕΡΤ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό που απαιτείται. Επιθυμούμε επίσης το συντομότερο δυνατό όλοι οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να μπορέσουν να αποτελέσουν αυτόνομες επιχειρήσεις ειδικού σκοπού.”
Κλείνοντας ο πρόεδρος πρότεινε το επόμενο συνέδριο να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2023, πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή.

 

Πρωταγωνιστής ο “Επικοινωνία 94fm”

Το δημοτικό ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής “Επικοινωνία 94fm” είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στις εργασίες του συνεδρίου όσο και στις τοποθετήσεις των συνέδρων αλλά και των καλεσμένων. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η στιγμή που η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κα Μαρία Αντωνιάδου είπε κατά λέξη “Ακόμα θυμάμαι τον αγώνα της Μαίρης Αρώνη, της τότε Προέδρου του Ραδιοφώνου, να σώσει το ραδιόφωνο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και όντως τα κατάφερε”, με την αίθουσα να ξεσπά σε δυνατά χειροκροτήματα. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής, κ. Γιώργος Πέτρου, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο, σημειώνοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την τωρινή δημοτική αρχή για να μπει σε μία σειρά η δημοτική ραδιοφωνία και δεσμεύτηκε πως θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική.

 

 

Χαιρετισμοί – Συμμετοχές

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν υπογραμμίζοντας τον ρόλο που παίζουν τα δημοτικά ΜΜΕ στην αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο βουλευτής Πρέβεζας κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΜΕΡΑ25 κ. Μιχάλης Κριθαρίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Μπούρης, ενώ χαιρετισμό έστειλε ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ κ. Μαυράκης.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από ΜΜΕ των Δήμων: Αθηναίων, Ασπροπύργου, Ηρακλείου Αττικής, Πειραιά, Σύρου- Ερμούπολης, Κώ, Λέρου, Θεσσαλονίκης, Πολύγυρου, Τρίπολης, Ορεστιάδας, Ήλιδας (Αμαλιάδας), Ιωαννίνων, Κατερίνης, Άρτας, Ξάνθης, Λευκάδας και Αλεξανδρούπολης.

 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ