Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Συγκίνηση στην 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 78η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου στις 9 Οκτωβρίου 1944, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, πραγματοποιήθηκε στο μνημείο της πλατείας, ενώ η δοξολογία που προηγήθηκε έγινε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου.

Τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο του αγάλματος της Μάνας, στη μνήμη των 47 θυμάτων της 9ης Οκτωβρίου 1944 στην ομώνυμη πλατεία στις 11:00 ενώ ακολούθησε ανάγνωση ενός σύντομου ιστορικού των δραματικών γεγονότων και της εξέλιξης των προσπαθειών επίσημης αναγνώρισης του Κορωπίου ως Μαρτυρικής Πόλης από το Υπ. Εσωτερικών, καθώς και το ονομαστικό προσκλητήριο των 47 νεκρών-τραυματιών. Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Αυγερινός, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δ. Κιούσης και βουλευτές της Αν. Αττικής. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το ολοκαύτωμα του Κορωπίου πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας. Ισχυρή Γερμανική στρατιωτική δύναμη πυρός εφαρμόζει αντίποινα για την απώλεια 5 στρατιωτών της και εισέρχεται στην πόλη στις 5 τα ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου 1944. Πυροβολούν και εκτελούν ανθρώπινους στόχους από τα σημεία των πολυβολείων που είχαν αναπτύξει εντός της πόλης. Εκτελούν εντός-εκτός οικιών, με πολλούς φρικτούς τρόπους, 47 αμάχους, ηλικίας από 2 ετών βρέφος έως 80 ετών, και πυρπολούν οικίες, καταστήματα και δημόσια κτίρια.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ