Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ρεπορτάζ: Θύμα της “Μήδειας” η Αττική – Πώς έπληξε τα Βόρεια Προάστια η μεγαλύτερη χιονόπτωση των τελευταίων χρόνων [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες που έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τη ΔΕΔΔΗΕ να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Με την πιο σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων χρόνων ήρθε αντιμέτωπη η Αττική τις προηγούμενες ημέρες. Η “Μήδεια” γύρισε τους κατοίκους “πίσω στο χρόνο”, δεδομένου ότι η τελευταία φορά που ήρθαν αντιμέτωποι με το φαινόμενο σε τόσο μεγάλο βαθμό ανήκει στο μακρινό πλέον 2004.

Έτσι, στα “λευκά” ντύθηκε το σύνολο της Αττικής, με χιόνια να καλύπτουν ακόμα και το κέντρο της Αθήνας. Παρόλα αυτά, όσο μοναδικές κι αν ήταν οι εικόνες που προσέφεραν τα κάτασπρα τοπία στις πόλεις, είναι γεγονός ότι η κακοκαιρία ήταν καταστροφική για ουκ ολίγες περιοχές, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το λαμβάνουν οι Δήμοι των Βορείων Προαστίων.

“Στις επάλξεις” οι Δήμοι

Ήδη πριν γίνει το μεγάλο ξέσπασμα της πολυαναμενόμενης κακοκαιρίας οι Δήμοι του Βορείου Τομέα προχώρησαν σε ενέργειες προκειμένου να προετοιμαστούν καταλλήλως. Πολλοί από αυτούς άνοιξαν θερμαινόμενους χώρους με σκοπό να φιλοξενήσουν κάθε άστεγο και πολίτη που έχει ανάγκη από ζεστασιά, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Μεταμόρφωσης, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, ο Δήμος Πεντέλης κ.α.

Πέρα από αυτό, μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά τη διάθεση αλατιού στους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε μηχανήματα, χωματουργικά, φορτωτές, γκρέιντερ, αλλά και αλατιέρες που έριχναν συνεχώς αλάτι σε δρόμους, ενώ προσφέρθηκαν πάνω από 5.000 τόνους αλατιού στους Δήμους της Αττικής για την διαχείριση της κακοκαιρίας. Έτσι, στην πλειονότητά τους οι Δήμοι του Βορείου Τομέα ανακοίνωσαν αναλυτικά τα σημεία διανομής όπου οι πολίτες μπορούσαν να προσέρχονται και να παραλαμβάνουν ποσότητες αλατιού, αν και δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που δεν δίστασαν να παραπονεθούν καθώς δεν κατάφεραν να προμηθευτούν.

 

 

Τέλος, οι Δήμοι συνέδραμαν στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και με εκχιονιστικά μηχανήματα τα οποία περνώντας από κεντρικούς κυρίως δρόμους των πόλεων καθάριζαν το χιόνι προς διευκόλυνση των οδηγών οχημάτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι που οδηγούν σε Νοσοκομεία και μονάδες υγείας.

Μετ’ εμποδίων η κυκλοφορία στους δρόμους

Πρώτη και αναμενόμενη συνέπεια της κακοκαιρίας από την πρώτη κιόλας μέρα που “χτύπησε” την Αττική ήταν φυσικά τα προβλήματα στο κυκλοφοριακό δίκτυο. Από το βράδυ της Κυριακής, οπότε και άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες δημιουργήθηκε μεγάλη συμφόρηση σε κεντρικούς δρόμους, ενώ ισχυρές ήταν από νωρίς οι συστάσεις για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς οχημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της πλατείας Πλατάνων στην Κηφισιά, όταν λόγω του χιονιού γλίστρησε λεωφορείο και ακινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να κλείσει μέρος του δρόμου και για αρκετή ώρα η κίνηση να γίνεται με δυσχέρεια.

Η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι τη Λαμία έκλεισε για 24 ώρες με απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενώ απαγορεύτηκε η κίνηση των οχημάτων στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου. Κλειστή παρέμεινε για μεγάλο διάστημα και η κυκλοφορία τόσο στη Λ. Πάρνηθος, όσο και στην Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης.

“Φρένο” στα ΜΜΜ

Όπως είναι λογικό, η κατάσταση συνετέλεσε και στην αναδιαμόρφωση των δρομολογίων των ΜΜΜ. Με απόφαση του ΟΑΣΑ, πολλά λεωφορεία αρχικά τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους, όμως την Τρίτη που η “Μήδεια” έπληξε για τα καλά την Αττική, αποφασίστηκε να τραβήξουν όλα “χειρόφρενο”.

Το ίδιο συνέβη και με τον ΗΣΑΠ, ενώ στο Μετρό λειτούργησαν οι γραμμές 2 και 3, εκτός από το τμήμα “Δουκ. Πλακεντίας” – Αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, με τους επιβάτες να μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του προαστιακού. Επιπλέον και όπως είναι φυσικό, και οι δημοτικές συγκοινωνίες των πόλεων έμειναν εκτός λειτουργίας δεδομένης της κατάστασης που είχε δημιουργήσει το χιόνι στους δρόμους.

Εκατοντάδες πεσμένα δέντρα

Ο πρωτοφανής για τα δεδομένα της Αττικής όγκος χιονιού που σκέπασε τις περιοχές είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα και πτώσεις δέντρων που υποχώρησαν υπό το βάρος του χιονιού σε δρόμους και γειτονιές. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στα Βόρεια Προάστια σημειώθηκαν εκατοντάδες πτώσεις δέντρων δημιουργώντας ζημιές σε αμάξια, σπίτια και κλείνοντας δρόμους κάνοντας το έργο των Δήμων ακόμη πιο δύσκολο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, οι κλήσεις στην υπηρεσία που αφορούσαν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων έφτασαν τις 1.490 μέσα σε ένα 24ωρο.

Χωρίς ρεύμα και νερό τα νοικοκυριά

Ένα ατελείωτο “πινγκ πονγκ” επικράτησε ανάμεσα στη ΔΕΔΔΗΕ, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους των Βορείων Προαστίων που ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, οι πτώσεις των δέντρων είχαν ως αποτέλεσμα την πλειοψηφία των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα οι ευθύνες να επιρρίπτονται από τους μεν στους δε και τούμπαλιν, ενώ αρκετά νοικοκυριά έφτασαν να είναι χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες.

Οι περιοχές που “χτυπήθηκαν” περισσότερο στα Βόρεια Προάστια ήταν: Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Παλαιό και Νέο Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Καλογρέζα, Πεύκη, Ηράκλειο Αττικής, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση. Ο Δήμος Κηφισιάς μάλιστα εκτιμά ότι στην περιοχή του, 3500 – 4000 σπίτια δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Με αφορμή αναφορές που έκαναν λόγο για ευθύνη της Περιφέρειας για τη μη εξασφάλιση πρόσβασης στα σημεία που υπάρχουν βλάβες του δικτύου της ΔΕΗ, ο κ. Πατούλης διευκρινίζει πως ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο και επεσήμανε τα εξής: «Είναι ανεπίτρεπτο σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες να μένουν περίπου 250.000 νοικοκυριά για τόσες πολλές ώρες, χωρίς ρεύμα. Εξίσου ανεπίτρεπτο είναι κάποιοι να προσπαθούν να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες. Μπορεί να είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν, αλλά ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τώρα οφείλει να το κάνει και ο ΔΕΔΔΗΕ και να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στις χιλιάδες οικογένειες. Αλήθεια τι έχει κάνει σε προληπτικό επίπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα; […] Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ πως δεν κατάφερε να αποκαταστήσει το ρεύμα σε κάποιους δήμους λόγω προβλημάτων προσβασιμότητας των δρόμων κατέρρευσε. Αλλιώς πως εξηγεί πως σε Δήμους όπως το Μαρούσι, το Ψυχικό, η Νέα Ιωνία η Μεταμόρφωση και σε άλλους όπου οι δρόμοι ήταν και είναι ανοικτοί, δεκάδες οικογένειες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα; Σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεργάζεται στενά με τους Δήμους.». Σχετικά με το ζήτημα αυτό έχει δημοσιευθεί και ένα αποκαλυπτικό έγγραφο που στην ουσία “καίει” τον ΔΕΔΔΗΕ και τον καθιστά υπεύθυνο για την αποκατάσταση των ζημιών. (δείτε περισσότερα εδώ)

Επισημαίνεται ότι προβλήματα σημειώθηκαν και στο δίκτυο ύδρευσης με το Δήμο Βριλησσίων να αναφέρεται σε βλάβη μετασχηματιστή του ΔΕΔΔΗΕ και να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μεγάλη δυσχέρεια, δεδομένου ότι υπάρχουν σπίτια που έμειναν για ώρες τόσο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και χωρίς νερό, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν φυσικά την κατάσταση για αυτούς ανυπόφορη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί λόγω των πρωτόγνωρων ζημιών που έχουν προκληθεί ειδικά στα δίκτυα μέσης τάσης, οδήγησαν την Κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

“Πάγωσαν” οι εμβολιασμοί

Εκτός από τις γειτονιές, στον “πάγο” μπήκαν και οι εμβολιασμοί όσον αφορά την Τρίτη που η Αττική δέχτηκε το πιο ισχυρό κύμα της “Μήδειας”. Πιο αναλυτικά, με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν και αυτά του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και του Δήμου Βριλησσίων.

 

 

Το ευχάριστο… της υπόθεσης

Αν προσπαθήσουμε ωστόσο να προσπεράσουμε τις δυσκολίες που έφερε η “Μήδεια” με το πέρασμά της, είναι γεγονός ότι η Αττική είχε χρόνια να “ομορφύνει” σε τέτοιο βαθμό. Τα Βόρεια Προάστια που ξεχωρίζουν για το πράσινο που “στολίζει” κάθε Δήμο και κάθε γειτονιά, με τις πρώτες κιόλας νιφάδες που άρχισαν να πέφτουν, δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Εκκλησίες, πάρκα, πολυκατοικίες και εμβληματικά κτίρια και μνημεία ντύθηκαν “στα λευκά” και το ειδυλλιακό τοπίο καλούσε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν το χιόνι και να ξεχάσουν έστω και για λίγο κάθε έγνοια και κάθε… κορωνοϊό!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ