Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Προειδοποίηση μετεωρολόγων: Σε αυτές τις περιοχές θα χτυπήσουν 40αρια – «Mεγάλη προσοχή στον λίβα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκτακτο δελτίο έχει εκδώσει η ΕΜΥ για τον καιρό και για ισχυρό καύσωνα που θα χτυπήσει τη χώρα. Σε ποιές περιοχές θα χτυπήσουν 40αρια.

Ένα ισχυρό θερμό κύμα βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας και το επόμενο 24ωρο αναμένεται να κυλήσει με τον υδράργυρο σε σταδιακή άνοδο.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ένα ισχυρό θερμό κύμα βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να ανεβάσει τη θερμοκρασία στους 38 με 40 βαθμούς. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε και στον λίβα, ο οποιος κατεβάζει την υγρασία αρκετά, κάνοντας ξηρή την ατμόσφαιρα και άρα πιο εύκολη της εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιάς.

«Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στον λίβα που θα συνοδεύει αυτές τις αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Ο λίβας ουσιαστικά κατεβάζει σημαντικά τα επίπεδα υγρασίας, άρα κάνει ιδιαίτερα ξηρή την ατμόσφαιρα και αυτό με τη σειρά του αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών», σημείωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σε χθεσινή του ανάρτηση ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνιζε πως έρχεται πολύ ζέστη, όχι όμως καύσωνας. Ειδικότερα, σημείωνε: «Το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης όπως όλα δείχνουν βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας μιας και με την απομάκρυνση των ψυχρών λιμνών ανατολικότερα και που μας έδιναν τον ιδιαίτερα άστατο καιρό, ανοίγει η πόρτα στις πολύ θερμές αέριες μάζες να κινηθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας και τη χώρα μας όχι όμως για πολύ.

Στον πρώτο μας χάρτη μπορούμε να παρακολουθήσουμε με το πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα την πορεία των πολύ θερμών αερίων μαζών και καθώς αυτές εξαπλώνονται προς τη γειτονιά μας.

Σάκης Αρναούτογλου: Αυτές οι περιοχές θα έχουν 40άρια

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε χθες για τη μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας. Στην πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου στην ΕΡΤ, ο παρουσιαστής σημείωσε πως η Πέμπτη (23/6) θα είναι η πιο ζεστή ημέρα με 40αρια και τη θερμοκρασία να φτάνει τοπικά ακόμη και στους 41 με 42 βαθμούς και στις περιοχές από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Ωστόσο, την Πέμπτη (23/6) η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα έχουν έντονα μπουρίνια, με ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες, ακόμη και χαλάζι.

Την Παρασκευή (24/6) η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα, καθώς οι καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα θα στείλουν πιο δροσερές αέριες μάζες.

Το Σάββατο (25/6), όμως, η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι. 35 με 36 βαθμούς θα δουν πολλές περιοχές στα ηπειρωτικά της χώρας, καθώς όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου «η Σαχάρα απλώνει τα πλοκάμια της».

Όσο για την εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος του μήνα, ο «βραστήρας» από τη βόρεια Αφρική θα προσπαθεί να στέλνει ζεστές αέριες μάζες προς τη χώρα μας και έτσι η θερμοκρασία αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στην δυτική Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ