Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πορτοκαλί συναγερμός από την Πολιτική Προστασία – Ο χάρτης με τις περιοχές με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα το Crash test για την ετοιμότητας της χώρας στην πρώτη δύσκολη μέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου καθώς αναμένονται σύμφωνα με τους ειδικούς δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε αρκετές περιοχές της χώρας που ευνοούν την εμφάνιση πυρκαγιών.

Υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες αύριο Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές να αγγίζει τους 39 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) να προβλέπεται σε αρκετές περιοχές της χώρας σήμερα Κυριακή (3/7).

Πιο αναλυτικά ο καιρός:

Από τις μεσημεριανές ώρες οι νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά ορεινά.

Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 33 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 36, στην Ήπειρο από 18 έως 38-39 βαθμούς, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο από 21 έως 39, στη Θεσσαλία από 18 έως 37-38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 37-38, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 37 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη από 21 έως 32 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 20 έως 34-35 βαθμούς, ενώ τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 Μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και ενίσχυση των βορείων ανέμων. Δυσμενείς θα είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 Μποφόρ και στα ανατολικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 34-35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, και τις θερμές ώρες της ημέρας από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς.

Ο χάρτης με τις περιοχές που κινδυνεύουν

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Επίσης υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 3) θα υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας όπως βλέπετε με κίτρινο χρώμα στον παρακάτω χάρτη:

Παράλληλα σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα επισημαίνει ότι για τις περιφερειακές Ενότητες:

Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και τις νήσους Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Ψαρών, Μυτιλήνης και Κυθήρων τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΠΣ και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε ετοιμότητα η χώρα

Πρόκειται για την πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα τις αντιπυρικής περιόδου σύμφωνα με την Πυροσβεστική που πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές, τονίζοντας ότι οι Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Πυροσβεστική Υπηρεσία και Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα με αυξημένες περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Σημειώνεται ότι στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας για να μην υπάρχουν προβλήματα.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ραφαέλα Τζήμα, σήμερα θα είναι αυξημένες οι εναέριες περιπολίες, ενώ εντατικές περιπολίες θα πραγματοποιούνται και από την Αστυνομία.

Παράλληλα, τόνισε πως στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται η είσοδος σε δρυμούς και δάση, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να καλέσουν αμέσως το 199 ή το 112 εάν αντιληφθούν καπνό ή φλόγα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ