Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Ποια ισότητα οραματιζόμαστε…”, της Λουκίας Κεφαλογιάννη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Αντιπεριφερειάχη Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη στο Χ-τύπο για την Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες των γυναικών που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Μια ημέρα σημαδιακή για το γυναικείο φύλο, μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που φέρνουν μέσα τους τη ζωή, γεννώντας τις ελπίδες της ανθρωπότητας.

Ταυτόχρονα η ημέρα αυτή παγκοσμίως αποτελεί αφορμή για συζήτηση και δράση. Από τότε που οι γυναίκες ξεκίνησαν να διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία και να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, πάντα ο στόχος ήταν ένας: η ισότητα. Ποια είναι όμως η ισότητα που οραματιζόμαστε και πώς την έχουν διαμορφώσει οι συνθήκες του σήμερα;

Η ισότητα στις μέρες μας είναι οι ιστορίες. Οι ιστορίες όλων των γυναικών. Είναι οι ιστορίες που βλέπουμε και οι ιστορίες που δεν βλέπουμε. Γυναίκες που μιλούν και γυναίκες που σιωπούν. Γυναίκες που τολμούν και γυναίκες που υπομένουν.

Στην Ελλάδα -αν και με μεγάλη καθυστέρηση- πλέον καταγγέλλονται καθημερινά περιστατικά κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. Οι γυναίκες πλέον μιλούν, είναι όμως αυτό αρκετό για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Η απάντηση είναι προφανής. Φυσικά και δεν είναι αρκετό, είναι όμως μια καλή βάση για τη συνέχεια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών έστω και μια φορά στη ζωή τους έχει βιώσει κάποια μορφή βίας. Όλες αυτές οι γυναίκες όμως που έχουν υποστεί βία στο εργασιακό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον δεν είχαν τον χώρο και τις προϋποθέσεις να μιλήσουν και να ακουστούν. Το ελληνικό #metoo έχει αναδείξει το τεράστιο ζήτημα αυτό και τις τραγικές συνέπειές για την ζωή των γυναικών.

Η αντιμετώπιση ξεκινάει από την πρόληψη. Η πρόληψη βασίζεται στην ενημέρωση και προϋποθέτει την εξασφαλισμένη στήριξη των θυμάτων. Η νέα αυτή εποχή έχει ανοίξει μετά το κίνημα καταγγελιών από θύματα εργασιακής ή σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης τείνοντας να αλλάξει την κουλτούρα της ντροπής που νιώθουν τα θύματα, τα οποία συνήθως σιωπούσαν νιώθοντας απροστάτευτοι απέναντι στην κοινωνία και το νόμο.

Η σιωπή θα σπάσει όταν διασφαλιστούν οι συνθήκες για να σπάσει.

Στην Περιφέρεια Αττικής αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τις γυναίκες. Για ίσες ευκαιρίες σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο δείχνοντας την έμπρακτη στήριξη μας σε αυτόν τον αγώνα των γυναικών σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου, η επιλογή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να εμπιστευθεί γυναίκες στις μισές θέσεις αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων συμβούλων αποδεικνύει την βούλησή του για ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Έχει γίνει η αρχή, τα πρώτα μεγάλα βήματα αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα.

Δηλώνουμε «παρών» στη μάχη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και τη μείωση των έμφυλων ανισοτήτων, στηρίζοντας έμπρακτα δομές όπως το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, που παρέχουν σπουδαίο κοινωνικό έργο. Έχουμε, βέβαια, ακόμα δουλειά μπροστά μας αλλά σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, συμβάλλοντας στην άρση των έμφυλων διακρίσεων, των στερεοτύπων και των ανισοτήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ