Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων ομολογεί αισχροκέρδεια πρατηρίων… για να μην κλείσουν

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ομολογία» αισχροκέρδειας από τον πρόεδρο των Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκο Παπαγεωργίου, ο οποίος την ώρα που ένα στα τέσσερα πρατήρια πιάστηκαν να αισχροκερδούν λέει ότι «πουλάνε λίγα λεπτά ακριβότερα για να μην κλείσουν».

Όπως ανέδειξαν τα στοιχεία της ΔΙΜΕΑ και γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το 26% των πρατηρίων υγρών καυσίμων είναι παράνομο ως προς την αθέμιτη κερδοφορία (διαμορφώνεται στο 26%, άρα το ένα στα τέσσερα αισχροκερδεί).

Μάλιστα, αυτός ο αριθμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, «η υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΔΙΜΕΑ τις τελευταίες μέρες έχει ελέγξει: 137 πρατήρια καυσίμων. Εχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων για τα 64. Βρέθηκαν παραβάσεις αθέμιτης κερδοφορίας σε 17. Χωρίς παράβαση τα 47. Υπό επεξεργασία τα 73. Παραβατικότητα στο 26%. Συνεχίζουμε», έγραψε δεσμευόμενος ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και τα πρόστιμα θα πέσουν «βροχή».

«Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε ασταμάτητα τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Υπέγραψα νέα πρόστιμα και έως το τέλος της εβδομάδας θα υπογράψω και αρκετά ακόμη. Στέλνουμε σαφές μήνυμα σε όλους να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να κερδίσουν!», τόνισε αργότερα ο κ. Γεωργιάδης.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, το πρόβλημα με την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης αποδίδεται στην «ψαλίδα» των τιμών προμήθειας (κάποιοι πρατηριούχοι είχαν αγοράσει στη χαμηλότερη τιμή και κάποιοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν στην υψηλή τιμή των τελευταίων ημερών). Έτσι, «ήρθαν» αυξήσεις που έφθασαν ακόμη τα 10 λεπτά το λίτρο μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών.

Όπως παραδέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση ο κ. Παπαγεωργίου, οι αποκλίσεις των 25 λεπτών το λίτρο σε πρατήρια που απέχουν μεταξύ τους λίγες δεκάδες μέτρα, «είναι σαφές ότι αποτελούν φαινόμενο παρατυπίας».

Αναφορικά με την επισήμανση ότι ένα στα τέσσερα πρατήρια που ελέγχθησαν, πιάστηκαν να αισχροκερδούν, ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε «να δούμε το μεγάλο κάδρο», δηλαδή αυτό του περιθωρίου κέρδους των βενζινοπωλών και της βιωσιμότητας του κλάδου εν γένει και έσπεσε να δικαιολογήσει τους συναδέλφους του που «τσίμπησαν» τις τιμές, λέγοντας: «Το 30% των πρατηρίων θα κλείσουν πλησιάζοντας το καλοκαίρι ή αμέσως μετά. Οπότε είναι επόμενο κάποιος να πουλήσει 2 λεπτά ακριβότερα για να το αποφύγει…».

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, «πρώτοι εμείς καταγγέλλουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του κλάδου».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που η τιμή της αμόλυβδης «φλερτάρει» με τα 2,5 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ