Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει: «Ζωντανός» το καλοκαίρι, εφιαλτικός το φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία προκαλούν επιστημονικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για μια περίοδο από 18 έως 24 μήνες.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η νόσος covid-2019 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα, κάτι που σημαίνει ότι χώρες όπως η Ελλάδα με αδύνατες οικονομίες μπαίνουν σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικές επιπτώσεις, καθώς όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν ληφθεί, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε γράμμα κενού περιεχομένου.
Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι αργεί ακόμη το εμβόλιο που θα έβαζε τέλος στον εφιάλτη και οι οποίες ελπίδες περιορίζονται στην εξεύρεση ενός κοκτέιλ φαρμάκων.

Τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα περιγράφουν τρία πιθανά σενάρια για την πανδημία που είναι τα εξής:

  • Ένα αρχικό κύμα κρουσμάτων – το παρόν- που ακολουθείται από μια ανώμαλη πορεία ανόδων και καθόδων, «κορυφών» και «κοιλάδων» και θα εξομαλυνθεί σταδιακά μέσα σε 1-2 χρόνια.
  • Το παρόν κύμα θα ακολουθηθεί από μια μεγαλύτερη κορύφωση το φθινόπωρο ή ίσως μια τον χειμώνα, με ακόλουθα μικρότερα κύματα μετά, σαν αυτό που συνέβη στην πανδημία του 1918-1919.
  • Μία έντονη ανοιξιάτικη κορύφωση με μια βραδεία πτώση, με λιγότερο έντονες ανόδους και καθόδους.

Καλοκαίρι
Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό πώς όποιο σενάριο και εάν γίνει πράξη, θα πρέπει όλοι να προετοιμάζονται για τουλάχιστον 18-24 μήνες σημαντικής δραστηριότητας της νόσου Covid-19.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι αδύνατον να γίνει ένας ουσιαστικός προγραμματισμός στην οικονομία, αφού η παραμικρή έξαρση μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Η κατάσταση τείνει να γίνει εφιαλτική για την Ελλάδα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, εάν λάβει κανείς υπόψη μελέτη, με την οποία οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σταματούν τη μετάδοση του ιού.
«Το καλοκαίρι δεν πρόκειται να εξαλειφθεί η νόσος και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά Ντάιον Τζέσινκ.

Φθινόπωρο
Από τη στιγμή που ο ιός δεν «πεθαίνει» με την άνοδο της θερμοκρασίας, ούτε σταματά να εξαπλώνεται, το εύλογο ερώτημα είναι τι θα γίνει από το φθινόπωρο όταν ενδεχομένως θα έχουμε μια β’ φάση της πανδημίας.
Σαφείς απαντήσεις δεν μπορεί να δώσει κανένας επιστήμονας και το μόνο σίγουρο είναι πώς εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο εφιάλτης θα επανέλθει και θα είναι ακόμη πιο απειλητικός.
Η «ανοσία της αγέλης» αποδείχτηκε λανθασμένη επιλογή, σε χώρες που την εφάρμοσαν, ενώ είναι ζητούμενο εάν θα μπορέσουν οι πολίτες να μπουν εκ νέου σε καραντίνα για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Μέτρα πρόληψης
Ζητούμενο πλέον είναι να ληφθούν μέτρα πρόληψης προκειμένου να μην γίνει διασπορά του κορονοϊού, κάτι που θα είχε ολέθριες επιπτώσεις σε χειμαζόμενες οικονομίες όπως η ελληνική.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εντοπιστούν και κυρίως να απομονωθούν οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», οι περιοχές δηλαδή που μπορούν να δώσουν ώθηση στην εξάπλωση του ιού.

Οι περιοχές αυτές είναι:

  • Δομές μεταναστών: Η χάραξη εθνικού σχέδιο, απαιτεί πάνω απ’ όλα εθνική γραμμή πλεύσης. Η αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας σε συνδυασμό με τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, είναι κάτι που πρέπει να προχωρήσει εντός του καλοκαιριού. Επιτακτική είναι επίσης η ανάγκη για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε περισσότερες περιοχές της χώρας, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός που είναι υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχος του κορονοϊού.
  • Ευπαθείς ομάδες: Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν ανήκουν μόνον οι ηλικιωμένοι, αλλά και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι χτυπήθηκαν αλύπητα από τον κορονοϊό. Ζητούμενο, σ’ αυτή την περίπτωση είναι η καθολική ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, καθώς πολλοί είναι αυτοί που παραμελούν την υγεία τους για οικονομικούς λόγους.
  • Μαζικά τεστ: Η διενέργεια μαζικών τεστ με βάση τα έως τώρα δεδομένα δείχνει να είναι η καλύτερη λύση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού. Την τακτική αυτή ακολούθησε επιτυχώς η Νότια Κορέα η οποία με μαζικά τεστ και ταυτόχρονη απομόνωση των ασθενών κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό σχετικό έλεγχο.

Όλα στον αέρα
Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα παραμένουν στον αέρα και ο κορονοϊός, δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος, από τον οποίο η ανθρωπότητα θα ξεμπερδέψει εύκολα.
Η Ελλάδα μπορεί να έγινε παράδειγμα προς μίμηση καθώς είχε ελάχιστα κρούσματα και μικρό αριθμό θανάτων σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία, η  Ισπανία και η Βρετανία, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε πώς τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς από τη στιγμή που ο κόσμος άρχισε να βγαίνει από το σπίτι του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους κινδύνους του συγχρωτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ