Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μ. Σφακιανάκης: Ποια τα χαρακτηριστικά ενός παιδεραστή

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δράση των παιδόφιλων και παιδεραστών στο διαδίκτυο κρούει με συνέντευξή του στον «Χ-τύπο», ο ιδρυτής του διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια.

Ο ίδιος μέσα από την πολυετή εμπειρία και τις έρευνές του, αποκαλύπτει ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ατόμων που επιδεικνύουν τέτοιου είδους συμπεριφόρες, αλλά και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα “κόλπα” που χρησιμοποιούν προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανηλίκων.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός παιδόφιλου ή ενός παιδεραστή;
Πριν αναφερθώ στα χαρακτηριστικά του παιδόφιλου και του παιδεραστή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο αυτών εννοιών. Αρχικά, με τον όρο «παιδόφιλος» νοείται το άτομο εκείνο που έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις με παιδιά και έλκεται από αυτά, χωρίς να προβαίνει σε κάποιου είδους πράξη. Σε αντίθεση με τον «παιδεραστή», ο οποίος θα προβεί σε σεξουαλική πράξη με το παιδί, θα πραγματοποιήσει δηλαδή όλες εκείνες τις σκέψεις και φαντασιώσεις που περνάνε από το μυαλό του.
Περνώντας στα χαρακτηριστικά του καθενός ξεχωριστά, φαίνεται η μεταξύ τους διαφορά. Όσον αφορά τον παιδεραστή, ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι έχει υποστεί και ο ίδιος κάποιας μορφής κακοποίησης, κυρίως στην παιδική του ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παιδεραστές παρουσιάζουν ανωμαλίες στη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού, μιας εγκεφαλικής δομής η οποία σχετίζεται με τον έλεγχο των παρορμήσεων και της εξαρτητικής συμπεριφοράς. Επίσης, έχει διαπράξει τουλάχιστον μία ή περισσότερες πράξεις πέραν του βιασμού. Χαρακτηρίζεται ως απομονωμένος, με ελάχιστες ερωτικές σχέσεις, έχοντας μια αντικοινωνική συμπεριφορά και μια πιο επιθετική εικόνα. Να σημειωθεί ότι ο πιο συνήθης τρόπος κακοποίησης ενός παιδιού από τη μεριά του παιδεραστή είναι αυτός της ψυχολογικής βίας κάνοντάς το να νιώσει ενοχή και φόβο.
Από την άλλη, τα χαρακτηριστικά ενός παιδόφιλου είναι ότι μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να έχει οικογένεια και τα θύματά του να είναι τα ίδια του τα παιδιά. Είναι ηλικίας από 30 έως 45 ετών και μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε κοινωνική τάξη. Επίσης, αυτό που κυριαρχεί σ’ έναν παιδόφιλο είναι ο φόβος της επιβολής του Νόμου και η ανεπάρκεια απέναντι σε ενήλικο ερωτικό αντικείμενο καθώς και ότι προέρχεται από ένα αυστηρό και αυταρχικό οικογενειακό περιβάλλον, γεγονός που έχει εμποδίσει την φυσιολογική σεξουαλική του ανάπτυξη ως παιδί. Να τονιστεί ότι δρα μεθοδικά, είναι εσωστρεφής, επιρρεπής σε διαστροφικές συμπεριφορές και εκλογικεύει τις πράξεις του. Τέλος, να αναφερθεί ότι ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται παιδόφιλος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών, τουλάχιστον 5 χρόνια μεγαλύτερος από το παιδί, οι οποίοι απευθύνονται και στα δύο φύλα (αγόρια – κορίτσια), με την πλειονότητα να είναι αγόρια.

«Παιδόφιλοι και παιδεραστές έλκονται από κορίτσια ηλικίας 8 – 10 ετών και από αγόρια ηλικίας από 10 ετών και άνω»

Σε ποιες ηλικίες στοχεύουν;
Τόσο ο παιδόφιλος όσο και ο παιδεραστής στοχεύουν σε συγκεκριμένες ηλικίες, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, δρώντας μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Έλκονται και από τα δύο φύλα και πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών έλκονται από κορίτσια ηλικίας 8 – 10 ετών και από αγόρια ηλικίας από 10 ετών και άνω.

Ποια είναι τα κόλπα των παιδόφιλων και παιδεραστών για να ξεγελούν ανήλικους στο διαδίκτυο;
Απ: Η παιδεραστία και η παιδοφιλία είναι δύο εγκληματικά φαινόμενα τα οποία προκαλούν άγχος, αγανάκτηση και θυμό στο μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι παιδόφιλοι και οι παιδεραστές επιλέγουν ως θύματα παιδιά στοχεύοντας στην αθωότητά τους. Τα ίδια αποτελούν μια πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, επειδή δεν μπορούν να προστατέψουν εύκολα τον εαυτό τους σε κάποια δύσκολη και περίεργη κατάσταση. Τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν τόσο οι παιδόφιλοι όσο και οι παιδεραστές αρχικά είναι, να δημιουργήσουν ένα προφίλ νεαρής ηλικίας που εμπεριέχει τα ίδια ενδιαφέροντα με το παιδί. Αφού, λοιπόν, καταφέρουν την αποδοχή του αιτήματος που έστειλαν, ύστερα προσεγγίζουν το παιδί με φιλικό τρόπο προσπαθώντας έτσι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την αγάπη του παιδιού, ώστε να το πάρουν με το μέρος τους και να προχωρήσουν στο σχέδιο που έχουν στο αρρωστημένο τους μυαλό.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ