Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Μυστικά ανοσίας: 7 απαντήσεις στον «γρίφο» της 3ης δόσης – Γιατί είναι αναγκαία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα όριά τους βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, γεγονός που καθιστά σαφές ότι είναι πιο αναγκαία από ποτέ τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο «αόρατος εχθρός» δεν κάνει διακρίσεις, «χτυπώντας» όμως με δριμύτητα τους ανεμβολίαστους και τις ευπαθείς ομάδες.
Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καθώς το 4ο κύμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το ερώτημα που τίθενται, είναι τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του ιού.
Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr είναι ανοιχτή για όλους τους ενήλικες και όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις μπορούν να κάνουν και την τρίτη, καθώς αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Με δεδομένο ότι εγκρίθηκε η 3η δόση στους άνω των 65, ο «ΧΤΥΠΟΣ» επιχειρεί σήμερα μέσα από συγκεκριμένες ερωτήσεις- απαντήσεις να ξεδιαλύνει το γρίφο.

  • Μετά από πόσο καιρό μπορεί να κάνει κάποιος την 3η δόση;

Αρχικώς οι ειδικοί έκαναν λόγο για προαιρετική χορήγηση σε ηλικιωμένους, ανοσοκατασταλμένους και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η έξαρση των σκληρών δεικτών της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπης άλλαξαν άρδην τα δεδομένα.
Η Επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε αφενός να επεκταθεί η δυνατότητα χορήγησης της 3ης δόσης σε όλα τα άτομα άνω των 18 ετών, αφετέρου να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα για 3η δόση, δηλαδή σε μικρότερο διάστημα των έξι μηνών. Η κυρίαρχη τάση στην παρούσα φάση είναι η 3η δόση να γίνεται μετά την παρέλευση του εξάμηνου, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι πρέπει να γίνεται τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη.

  • Με ποια εμβόλια θα γίνει η 3η δόση;

Με δεδομένο ότι ο «αόρατος εχθρός» «χτυπά» και εμβολιασμένους, η 3η δόση πρέπει να γίνει από όλο τον ενήλικο πληθυσμό. Η 3η δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer. Όσοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα κάνουν την η αναμνηστική δόση είτε με το ίδιο σκεύασμα είτε με αυτό της Pfizer.

  • Ενισχύεται το «τείχος ανοσίας» μέσω της 3η δόσης;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μέσω της 3ης δόσης διατηρείται η προστασία από σοβαρή λοίμωξη και θάνατο και κατά συνέπεια ενισχύει το τείχος ανοσίας. Με δεδομένο ότι ακολουθεί ένας δύσκολος χειμώνας, καθώς τότε θα κορυφωθεί το 4ο κύμα, η εκτίμηση που κυριαρχεί από κορυφαίους επιστήμονες όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ότι οι περισσότερες  χώρες θα υιοθετήσουν την 3η δόση.

  • Μπορεί κάποιος να κάνει και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης και το εμβόλιο για τον κορονοϊό; 

Όταν τα εμβόλια για τον κορονοϊό άρχισαν να διανέμονται στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας συνέστησαν προληπτικά τη χρονική απόσταση 14 ημερών μεταξύ της χορήγησης των εν λόγω εμβολίων και άλλων μέσων ανοσοποίησης. Ο Οργανισμός, ωστόσο, επανεξέτασε τις οδηγίες του, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αναμονή είναι περιττή. Στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορονοϊού, της γρίπης ή οποιοδήποτε άλλου εμβολίου όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου. Εξήγησε μάλιστα  ότι «δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων». Αυτό σημαίνει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να γίνει και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

  • Τι δείχνει η εμπειρία του Ισραήλ με την 3η δόση;

Όταν το Ισραήλ βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας έθεσε σε εφαρμογή ένα επιθετικό πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε έφερε αποτέλεσμα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, δώδεκα μέρες μετά την τρίτη δόση τα ποσοστά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 11 φορές χαμηλότερα στην ομάδα που έκανε την αναμνηστική δόση σε σύγκριση με τα μέλη εκείνης που είχαν κάνει μόνον δύο δόσεις του εμβολίου. Όσον αφορά στα ποσοστά της σοβαρής νόσησης, αυτά ήταν σχεδόν 20 φορές χαμηλότερα.

  • Τι ισχύει για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Moderna;

Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με Pfizer, Moderna (μισή δόση) ή Johnson & Johnson. οι ανοσοκατεσταλμένοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Το πρόγραμμα «Ελευθερία» για την ενισχυτική δόση εμπλουτίστηκε και με το εμβόλιο της Moderna. Ομως, στην περίπτωση που οι πολίτες οδηγηθούν σε αυτή την επιλογή θα κάνουν τη μισή δόση. Κι αυτό γιατί κλινικές μελέτες έδειξαν πως πρόκειται για την ενδεδειγμένη δοσολογία.

  • Πότε Θα εκδώσουν νέο πιστοποιητικό όσοι κάνουν την 3η δόση;

Αυτό μπορεί να γίνει μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση. Για να θεωρηθεί έγκυρο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από την επίσκεψη στο εμβολιαστικό κέντρο. Στο μεσοδιάστημα πάντως μπορούν να χρησιμοποιούν το προηγούμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ