Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Μηταράκης: “Το Μάρτιο ξεκινά η κατασκευή των κλειστών κέντρων”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι τα κέντρα αυτά να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η δημιουργία τους είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως οι σημερινές ανοιχτές δομές θα κλείσουν -όπως άλλωστε προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού– και εξήγησε ότι στα κλειστά κέντρα θα υπάρχουν την ημέρα δικαιώματα εξόδου αλλά το βράδυ θα κλείνουν.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως στα κλειστά κέντρα -που αναμένεται να κατασκευαστούν στα πέντε νησιά- θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή των προσφύγων να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό το χρονικό διάστημα επαρκεί.

Η κυβέρνηση θέλει, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, εκτός από τα κλειστά κέντρα να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες ασύλου και να αυξηθούν οι επιστροφές στις 200 την εβδομάδα τονίζοντας, πως η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών.

Καταλήγοντας, ο κ. Μηταράκης τόνισε όπως ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μέχρι στιγμής -είτε έχοντας άσυλο είτε έχοντας αιτηθεί άσυλο- ανέρχεται στις 150.000. Δήλωσε, επίσης, πως αυτή τη στιγμή στα νησιά είναι πιο πολλοί οι Αφγανοί και όχι οι Σύροι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ