Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Μετάλλαξη Ο4 – Ο5: Αυτό είναι το σύμπτωμα που δείχνει οτι έχετε κολλήσει

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, το σύμπτωμα που δείχνει οτι κάποιος νοσεί με τις μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι ο διήμερος υψηλός πυρετός.

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια. Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση των κρουσμάτων και έδωσε διευκρινίσεις για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μιλώντας στο Μέγκα.

«Πάνω από 60 ετών όποιος έχει υποκείμενα νοσήματα να κάνει το εμβόλιο. Από 70 και άνω γενικά είναι καλό να κάνει το εμβόλιο. Από 30- 59 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει. Υπάρχει και η ομάδα που έχει κάνει και την τρίτη δόση και νόσησε με κορονοϊό, εκείνοι δε χρειάζεται να κάνουν καμία δόση, όποιας ηλικίας και αν είναι, ακόμα και αν έχουν υποκείμενο νόσημα, γιατί είναι σαν να έχουν κάνει την 4η δόση», ανέφερε η Ματίνα Παγώνη.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ξεκαθάρισε πως, «οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι αυτές που κάνουν ένα διήμερο 39-40 πυρετό. Αυτός ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό και αμέσως επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το νοσοκομείο. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς μετά από οδηγίες γιατρού οποίος θα το γράψει, και πρέπει να το πάρεις στις 3-5 μέρες, μετά δε μπορείς να το πάρεις».

«Μας φοβίζει να μην υποτροπιάσουν οι ασθενείς και αυξηθούν οι θάνατοι. Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μετά. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει να πάρει άδεια 2.5 χρόνια. Εάν έχεις αντισώματα πολλά και φοράς και τη μάσκα, προφυλάσσεσαι να μην νοσήσεις. Δεν είναι ντροπή να φοράμε μάσκα, επειδή “δεν φοράει κανείς μάσκα”», πρόσθεσε.

Τέλος αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των νοσοκομείων, η κ. Παγώνη τόνισε πως, «Τα νοσοκομεία θέλουν χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και φυσικά σωστή διαχείριση από την διοίκηση του εκάστοτε νοσοκομείου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ