Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Μήνυμα από το ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας για το Πολυτεχνείο

Δημοσιεύθηκε

στις


Ο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας συμμετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο για το Πολυτεχνείο και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την 41η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών: “Φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από τότε που ο λαός με μπροστάρη τη νεολαία, αυθόρμητα έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην ετοιμόρροπη και απαξιωμένη χουντική κυβέρνηση. Η συλλογικότητα και η πολιτικοποίηση εκείνης της γενιάς των νέων, ακόμα και σε μαύρα χρόνια για την ελευθερία έκφρασης, λειτούργησαν σαν καταλύτης για την εξέγερση που έμελε να γίνει σύμβολο ελευθερίας και ανυπακοής απέναντι σε ένα σάπιο και καταπιεστικό σύστημα.
Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου, αλλά και το πνεύμα της αντίστασης και της συλλογικότητας, που τόσο έντονα εξέπεμψε η εξέγερση, δυστυχώς προδόθηκαν από την αρχή και κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης κατά την οποία εντέχνως καλλιεργήθηκαν ο ατομισμός και η ψεύτικη ευμάρεια.
41 χρόνια μετά, το αίτημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Όσον αφορά το ψωμί, σύμφωνα με τη UNICEF υποσιτίζονται 700.000 παιδιά στην Ελλάδα. Σήμερα ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος ζει στο όριο της φτώχιας σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους, ενώ η ανεργία ξεπερνάει το 26%.
Η δημόσια και δωρεάν παιδεία βάλλεται από παντού με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να έχουν γίνει πεδία εκμετάλλευσης ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος των μαθητών/φοιτητών και των οικογενειών τους. Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει διαρραγεί με όλους τους τρόπους και τα πανεπιστήμια από
ανεξάρτητα ιδρύματα στα οποία φοιτητές και καθηγητές έχουν λόγο, έχουν καταντήσει όργανα του κράτους.
Η ελευθερία δεν περιορίζεται πια από τανκς και όπλα. Το ρόλο αυτό έχουν αναλάβει οικονομικά συμφέροντα που εξουσιάζουν το λαό και τη χώρα με κάθε δυνατό τρόπο, εξαναγκάζοντας σε συνεχή καταστολή και έλεγχο. Το παράδειγμα του μαύρου στην ΕΡΤ είναι κατατοπιστικότατο. Ενδεικτικά, το 2002 η Ελλάδα σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» βρισκόταν στη 19η θέση παγκοσμίως στην ελευθερία του τύπου, και σήμερα βρίσκεται στην 99 η θέση. Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες συνεχώς περιορίζονται και κάθε απόπειρα διαμαρτυρίας του λαού κρίνεται παράνομη και καταστέλλεται.
41 χρόνια μετά εμείς διεκδικούμε, απαιτούμε και με την στήριξη του λαού θα πράξουμε:
– Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων
– Αξιοπρεπής διαβίωση και δικαιοσύνη για όλους
– Ανάκτηση και βελτίωση κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών
– Λαϊκός έλεγχος της κάθε εξουσίας, των τραπεζών και των βασικών τομέων της οικονομίας
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ιωνίας καλεί το λαό της πόλης μας στο συλλαλητήριο μνήμης και αντίστασης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείο. Δίνουμε ραντεβού στο σταθμό του ΗΣΑΠ στη Ν. Ιωνία, τη Δευτέρα 17/11 στις 14:30 το μεσημέρι και κατευθυνόμαστε προς την πλατεία Κλαυθμώνος”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ