Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

«Μέρα δημοκρατικής και κοινωνικής εγρήγορσης», της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας στο Χ-τύπο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν είναι γιορτή ούτε μια τυπική επέτειος. Είναι μέρα μνήμης, αποτίμησης, αφύπνισης, και κυρίως μέρα διεκδίκησης, που στην εποχή μας αποκτά νέο νόημα και θέτει νέα κρίσιμα διακυβεύματα.

Είναι μέρα μνήμης, και οφείλουμε να θυμόμαστε την κοινωνική αγωνιστική της διάσταση. Να τιμούμε τις εκατομμύρια γυναίκες που αγωνίστηκαν, διώχθηκαν και φυλακίσθηκαν για ανθρώπινη και κοινωνική χειραφέτηση. Τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που στις 8 Μάρτη του 1857 κατέβηκαν σε μαζική απεργία για καλύτερους μισθούς ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, και η διαμαρτυρία τους πνίγηκε στο αίμα. Τις σουφραζέτες και τον αγώνα τους για την ψήφο και τα πολιτικά δικαιώματα. Το φεμινιστικό κίνημα και τον αγώνα για προσωπική χειραφέτηση και απελευθέρωση. Από την Κλάρα Ζέτκιν και την Αλεξάνδρα Κολοντάι, τη Μάργκαρετ Φούλερ, τη Σιμόν ντε Μπωβουάρ, την Οριάνα Φαλάτσι και την Μπάρμπαρα Καστλ, μέχρι την Καλλιρόη Παρέν, την Ηλέκτρα Αποστόλου και την Αμαλία Φλέμιγκ. Γυναίκες αγωνίστριες στα επαναστατικά και κοινωνικά κινήματα, στα συνδικάτα, και στην πολιτική. Γυναίκες που έσπασαν στερεότυπα και στεγανά αιώνων και διακρίθηκαν στην πολιτική, στην επιστήμη, στην τέχνη και τη δημιουργία.

Η ισότητα των γυναικών, η ισότητα των φύλων, ήταν εξαρχής, και παραμένει, ζήτημα δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης, αναπόσπαστο μέρος των μεγάλων επαναστάσεων και των κοινωνικών κινημάτων του 19ου και 20ου αιώνα.

Είναι όμως η ημέρα της Γυναίκας και ευκαιρία αποτίμησης. προκειμένου να αναλογισθούμε τα βήματα που έχουν γίνει, τις κατακτήσεις, αλλά και τα προβλήματα και τις νέες διεκδικήσεις. Από την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση, το δικαίωμα ψήφου το 1952, την ιστορική αλλαγή του οικογενειακού δικαίου το 1983 και την κατοχύρωση της ισότητας ρητά στο Σύνταγμα, μέχρι τους νόμους της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: Τις αυξημένες ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια στις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Την αποκατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Η πρόοδος στα θέματα της ισότητας και της ένταξης της γυναίκας στην παραγωγική και στην κοινωνική λειτουργία αντανακλά και το επίπεδο κάθε χώρας και κοινωνίας. Αντανακλά όμως και την καθυστέρηση και την οπισθοδρόμηση. Δεν αρκεί η θεσμική κατοχύρωση της ισότητας. Η Δημοκρατία και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι ποτέ δεδομένα. Χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση και κατοχύρωση. Ιδιαίτερα σε περιόδους γεωπολιτικής αστάθειας, κρίσης και ανακατατάξεων.

Η διεθνής πραγματικότητα σήμερα δεν είναι ενθαρρυντική στα θέματα της ισότητας. Στον  μισό κόσμο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν καταπίεση, πείνα, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και εκμετάλλευση, το σύγχρονο δουλεμπόριο του trafficking. Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής  οι κατακτήσεις υποχωρούν εξαιτίας της επικράτησης φονταμενταλιστικών δυνάμεων και αντιλήψεων.

Η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική κρίση στην Αμερική και στην Ευρώπη είχε άμεσο αντίκτυπο στις γυναίκες, στην ανεργία, στην φτώχεια, στην αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Το αυγό του φιδιού που έσπασε και η ακροδεξιά στροφή που βρήκε πρόσφορο πεδίο στις κατακερματισμένες κοινωνίες της κρίσης, αμφισβητεί ακόμη και τις θεσμικές κατακτήσεις. Διαχρονικές κατακτήσεις και επιτεύγματα του φεμινιστικού κινήματος καταστρατηγούνται και απειλούνται με κατάργηση.

Στην Ευρώπη αυξήθηκε ιδιαίτερα η ανεργία των γυναικών, η ψηφιακή τους υστέρηση, αλλά και η βία εναντίον τους (1 στις 3 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία). Το βλέπουμε δυστυχώς και στη χώρα μας με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα έμφυλης βίας και γυναικτονίας! (17 Γυναικοκτονίες το 2022) αλλά και πολλά ακόμα περιστατικά σεξιστικής βίας. Πολλές γυναίκες υπό τον φόβο ότι δεν θα τις πάρουν σοβαρά οι αρχές, δυσκολεύονται να καταγγείλουν την κακοποίηση που μπορεί να έχουν δεχτεί καθώς ξέρουν ότι αν το κάνουν ίσως και να μην προστατευτούν.

Σήμερα για τις γυναίκες, που πρέπει να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους και να σπάσουν τα νέα καταναλωτικά στερεότυπα, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ ο αγώνας για την εργασία και την ίση αμοιβή, για ένα σύγχρονό και ισχυρό κοινωνικό κράτος, για την ισότιμη εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε: Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθιερώσαμε την εκπροσώπηση 50/50 σε όλα τα κομματικά όργανα και στα ψηφοδέλτια μας. Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, θέσπιση του όρου Γυναικοκτονία και μέτρων ολιστικής αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις. Εργασία με ίση αμοιβή, ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη. Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα. Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Συμμετοχή των γυναικών στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των προγραμμάτων της τεχνητής νοημοσύνης. Ενσωμάτωση του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές.

Με αίσθημα αλληλεγγύης οι σκέψη μας είναι σε όλες τις γυναίκες, κάθε ηλικίας, από κάθε χώρα, που δίνουν τη συλλογική και προσωπική μάχη της ζωής και της αξιοπρέπειας. Στα κορίτσια σε όλον τον κόσμο που διεκδικούν το δικαίωμα στην παιδεία, στην εργασία και στην προσωπική χειραφέτηση, και αγωνίζονται ενάντια στην κοινωνική και κλιματική κρίση.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μέρα δημοκρατικής και κοινωνικής εγρήγορσης. Ημέρα που γυναίκες και άνδρες επιβεβαιώνουμε την πίστη μας στην ειρήνη και στην αλληλεγγύη, στην ισότητα, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί ο αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και για κοινωνική χειραφέτηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον αγώνα για την γυναικεία ισότητα και χειραφέτηση!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ