Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κόλαση φωτιάς σε Γέρακα, Παλλήνη, Ανθούσα και Ντράφι, σπίτια παραδίδονται στις φλόγες – Μεγάλη μάχη των πυροσβεστών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από το πρώτο φως της ημέρας μέχρι και τώρα οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών μετρούν τις πληγές τους μιας και τα σπίτια που έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και οι υλικές ζημιές δεν είναι λίγες σε αυτοκίνητα και όχι μόνο.

Διάσπαρτες εστίες σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη και Διώνη, υπάρχουν αυτή την ώρα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τον εκπρόσωπο Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος παρουσίασε και σχετικό χάρτη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν μέσα στη Διώνη, περιοχή που βρίσκεται βόρεια του Πικερμίου, ενώ αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στο Ντράφι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής έχουν ήδη απομακρυνθεί 600 άνθρωποι τις προηγούμενες ώρες, έχουν καταγραφεί ζημιές σε κατοικίες ενώ οι άνεμοι έφτασαν σε ταχύτητα έως και τα 80χλμ./ώρα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα ενεργά μέτωπα είναι:

Ανατολικά στο όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι
Ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά του Ντράφι
Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην Ανθούσα
Διάσπαρτες δυνάμεις υπάρχουν και κατά μήκος της Λ. Μαραθώνος.
Στη βόρεια βορειοδυτική και δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς, η κατάσταση βελτιώνεται και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

Νέος χάρτης με τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Νέο χάρτη με την εξέλιξη της πυρκαγιάς έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, κατά τη νεότερη ενημέρωσή της.

neos_xartis.jpg

Η εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη από δορυφορικές παρατηρήσεις

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς η οποία όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

penteli_fire_draft_2.jpg

84χρονος αυτοκτόνησε στην Ανθούσα βλέποντας το καμένο σπίτι του

Το πιο σοβαρό συμβάν που σχετίζεται με την πυρκαγιά είναι η αυτοκτονία ενός 84χρονου στην Ανθούσα.

Ο 84χρονος, συνταξιούχος ναυτικός, έφυγε από το σπίτι του στην περιοχή ανάμεσα σε Παλλήνη και Ανθούσα χθες το βράδυ, όταν δόθηκε η εντολή εκκένωσης της περιοχής. Μόλις κόπασε η φωτιά ο 80χρονος επέστρεψε στο σπίτι του και στη θέα του, καμένο, προφανώς σε απόγνωση, έβαλε τέλος στη ζωή του με περίστροφο.

Τον εντόπισαν οι συγγενείς του λίγη ώρα αργότερα, όταν άρχισαν να τον αναζητούν και τον βρήκαν κοντά στο σπίτι, νεκρό, με τραύματα από σφαίρες.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που κάηκε το σπίτι του.

Τρία σοβαρά περιστατικά στο «Γεννηματάς»

Από τη φωτιά στην Πεντέλη έχουν τραυματιστεί πυροσβέστες και πολίτες, ενώ, σύμφωνα με τελευταία πληροφόρηση τρία σοβαρά περιστατικά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε ενημέρωση του νοσοκομείου, οι τρεις ασθενείς προσήλθαν στην εφημερία της 19/7/2022 και οι περιπτώσεις τους αφορούσαν την Πλαστική Χειρουργική.

«O ασθενής Μ.Ε. ετών 54 προσήλθε με ιδίο μέσο από την πυρκαγιά στο Γέρακα, με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, κυρίως επιπολής και κατά τόπους εν τω βάθει μερικού πάχους, που αφορούσαν το πρόσωπο, άνω και κάτω άκρα άμφω, και κορμό. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή» αναφέρει το νοσοκομείο.

Επιπλέον, προστίθεται στην ανακοίνωση, ασθενής με αρχικά Β.Γ. (άνδρας) 35 ετών προσήλθε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Πεντέλη «λόγω θερμικών εγκαυμάτων εν τω βάθει μερικού πάχους συνολικής επιφανείας 18%, σε κεφαλή, ΑΡ βραχίονα, ΔΕ κνήμη, και ΑΡ κάτω άκρο. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής».

«Ισχυροί άνεμοι μέχρι το βράδυ»

Μία πολύ δύσκολη κατάσταση από πλευράς ανέμων με πολύ ισχυρές ριπές στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη περιγράφει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Υπήρξε μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 και μάλιστα στις 04:50 είχαμε τη μέγιστη ριπή ανέμου στην Πεντέλη που έφτασε τα 113 χλμ/ώρα. Μιλάμε για έναν πάρα πολύ ισχυρό άνεμο. Στις 09:30, είχαμε ριπές στην Πεντέλη που ήταν 75 με 85 χλμ/ ώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άνεμοι προβληματικοί που κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για τα επίγεια μέσα και για τα εναέρια μέσα», δηλώνει ο κ. Λαγουβάρδος, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι επόμενες ώρες, μέχρι να κοπάσει ο άνεμος από το βράδυ και μετά, θα είναι δύσκολες.

«Τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων, είναι η δεύτερη ημέρα ισχυρού μελτεμιού στην ανατολική χώρα και επομένως και στην ανατολική Αττική. Θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες. Μικρή αποκλιμάκωση των ανέμων περιμένουμε από αργά το βράδυ και περισσότερο αύριο αλλά έχουμε πολλές ώρες ακόμα που οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί», εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ