Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κρίσιμη εβδομάδα: Όλα τα μέτρα του lockdown στην Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η Αττική λόγω του καλπασμού του κορονοϊού και όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση, ότι το ενδεχόμενο ενός lockdown είναι πιο ορατό από ποτέ.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και εξετάζονται όλα τα σενάρια, καθώς εάν δεν περιοριστεί δραστικά το επιδημιολογικό φορτίο, θα πρέπει να ληφθούν νέα και πολύ πιο αυστηρά μέτρα.
Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς αναμένεται να ληφθούν εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επαναφέρουν την Αττική στο δίμηνο Μαρτίου -Απριλίου.
Κυβερνητικά στελέχη ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το επιχείρημα ότι η οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown, αλλά όταν το δίλημμα αφορά σε ανθρώπινες ζωές, τα δεδομένα ανατρέπονται.
«Κόκκινες» περιοχές στην Αττική, καθώς συγκεντρώνουν τα περισσότερα κρούσματα θεωρούνται τα Πετράλωνα, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Σεπόλια, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.
Μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων είναι αλλοδαποί και είναι ενδεικτικό, ότι στο «Σωτηρία» 25% κλινών Covid καταλαμβάνεται από αλλοδαπούς, ενώ στον «Ευαγγελισμό» το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50-55%.
Σε κάθε περίπτωση εάν κριθεί απαραίτητο, τα μέτρα θα είναι σκληρά και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε υποχρεωτικό λουκέτο πολλές επιχειρήσεις όπως έγινε στην α’ φάση της πανδημίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι:

  • Περιορισμός στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα αυτοκίνητα.
  • Κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και ειδικά της εστίασης.
  • Κλείσιμο των σχολείων, που θεωρούνται εστίες μετάδοσης του ιού.

Μάσκα
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν θα υπάρξει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας ακόμη και σε ανοικτούς χώρους, για να περιοριστεί η διασπορά.
Το μέτρο έχει ήδη δοκιμαστεί σε πολλά νησιά όπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η κυβέρνηση δεν δίστασε να το εφαρμόσει.
Κάτι ανάλογο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και τώρα, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μάσκα, όπως και ο εγκλεισμός στο σπίτι είναι οι μόνοι τρόποι για να περιοριστούν τα κρούσματα.

Ηλικιωμένοι
Ένα από τα μέτρα που οι επιστήμονες θεωρούν επιβεβλημένο αφορά στον περιορισμό των μετακινήσεων ηλικιωμένων ανθρώπων, όπως και όσων ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων θα αφορά ως επί το πλείστον τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βγαίνουν από το σπίτι αφού προηγουμένως στείλουν sms.

Μειωμένος αριθμός
Στη νέα δέσμη μέτρων δεν αποκλείεται να περιληφθεί και η αναστολή των συναυλιών, αλλά και η περαιτέρω μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις για να περιοριστεί η διασπορά.
Επίσης, μικρότερη θα είναι η σύνθεση στα τραπέζια των καταστημάτων  υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς θα επιτρέπονται μόλις τέσσερα άτομα από έξι που είναι σήμερα.

Οι… νέοι
Εάν στην πρώτη φάση της πανδημίας ο ιός χτυπούσε τους ηλικιωμένους, τα δεδομένα πλέον είναι τελείως διαφορετικά  και αυτή που τώρα πληρώνουν το… μάρμαρο είναι οι νεότερες γενιές.
Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, προκύπτει ότι πρώτη σε κρούσματα είναι η ηλικιακή ομάδα 18-39, γεγονός που καθιστά σαφές πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός κατά τη β’ φάση της πανδημίας.

Αναστενάζουν οι πλατείες
Έμφαση ήδη έχει αρχίσει να δίνεται σε χώρους όπως οι πλατείες στις οποίες συγκεντρώνονται νέοι άνθρωποι ιδίως μετά τα μεσάνυκτα όταν κλείνουν τα καφέ και τα μπαρ.
Η αστυνομία έχει ήδη εντατικοποιήσει τους ελέγχους και ν΄ επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη μέτρων αντίστοιχων με εκείνα που ελήφθησαν τον περασμένο Μάιο.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι πρόκειται για έσχατο μέσο, εξηγούν όμως ότι η κατάσταση είναι οριακή και θα πρέπει οι πάντες να δείξουν αυτοπεριορισμό για να μην έρθουν χειρότερες εξελίξεις.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να λάβει η αστυνομία είναι:

  • «Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να μπει φρένο στα φαινόμενα συνωστισμού. • Ομάδες έκτακτου απο-συγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφθάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση για να γίνονται οι ανάλογες συστάσεις. •  Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες. • Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζόδρομους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια, ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια. •  Παραινέσεις σε ιδιοκτήτες περιπτέρων και μίνι μάρκετ που είναι κοντά σε πλατείες να μην πωλούν πολλά οινοπνευματώδη ποτά.

Διαφημιστική καμπάνια
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ήδη διαφημιστική καμπάνια για την εφαρμογή των μέτρων, καθώς στόχος είναι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να αποφευχθεί έστω και την ύστατη ώρα το lockdown.
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνονται συστάσεις αποσυμφόρησης από τα μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ