Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Ώρα τελικών αποφάσεων για τις μάσκες – Τι θα αλλάξει από 1η Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις τελικές τις αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου αναμένεται να λάβει σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί θα αποφασίσουν τους χώρους στους οποίους θα καταργηθεί και αυτούς που η μάσκα θα μείνει υποχρεωτική από την πρώτη μέρα του καλοκαιριού.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την Τρίτη 17/5, η μάσκα θα μείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους (νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και μέσα μαζικής μεταφοράς).

Παράλληλα, δεν είναι δεδομένο ακόμα τι θα γίνει με τα σχολεία, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνει στις τάξεις μέχρι να λήξει η χρονιά στις 15 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Το ερώτημα παραμένει ακόμα στο τι θα γίνει με τη χρήση της μάσκας στα αεροπλάνα, εκεί όπου τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα καθώς υπάρχουν χώρες που επιθυμούν να παραμείνει υποχρεωτική και άλλες όχι. Πάντως, υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση που αναφέρει ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Παρόμοια θα είναι η κατάσταση και για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η μάσκα γίνεται «προσωπική υπόθεση».

Εξάλλου, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, από 1η Ιουνίου οι πολίτες θα εισέρχονται για τα ψώνια τους στα σούπερ μάρκετ με απλή υφασμάτινη ή χειρουργική μάσκα. Με λίγα λόγια «τελειώνει» η μάσκα υψηλής προστασίας FFP.

Τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ που ισχύουν μέχρι σήμερα

Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων
Η υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από κατάστημα τροφίμων (take away) επιτρέπεται υπό τους ίδιους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται σύμφωνα με το σημείο 16.

• Τήρηση των μέτρων του πίνακα Α. Ειδικώς στα σούπερ μάρκετ υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).

• Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, στις ανακοινώσεις για τις μάσκες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα αναφέρει ότι στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που θα καταργηθεί, θα υπάρξει σύσταση για χρήση της όπου υπάρχει συνωστισμός.

Εφόσον οι πέντε κλειστοί χώροι που θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας θα είναι σχολεία, νοσοκομεία, ΜΦΗ, σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φαίνεται πως από 1η Ιουνίου δεν θα είναι υποχρεωτική σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, καταστήματα λιανικής κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ