Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Σοβαρές διαφωνίες Μαγιορκίνη – Βασιλακόπουλου για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την κατάργηση – Τι υποστηρίζουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ των επιστημόνων για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το αν πρέπει να καταργηθεί ή όχι. Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε τη θέση του για την κατάργησή του και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επανήλθε στο θέμα, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επανέλαβε ότι είναι «πολύ πρόωρη η κουβέντα για κατάργηση των πιστοποιητικών. Στις χώρες που συζητείται κάτι τέτοιο, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό και είναι πολύ δύσκολο να έρθει κάποιος σε επαφή με ανεμβολίαστο, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ακόμη αρκετούς ανεμβολίαστους».

Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν κατηγορηματικός στο να μην καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι ο μοναδικός λόγος για να έρθει η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι για να μην είναι δυσαρεστημένοι όσοι δεν το έχουν.

«Ο μόνος λόγος για πρόωρη κατάργηση του πιστοποιητικού είναι να μην είναι δυσαρεστημένοι όσοι δεν το έχουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί και για προεκλογικούς λόγους», σημείωσε με νόημα.

«Δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία. Δυστυχώς πλέον οι 57 και 59 νεκροί κάθε ημέρα δεν προκαλούν αίσθηση. Από 16.000 κρούσματα πριν από λίγες ημέρες, με τον ίδιο αριθμό τεστ φθάσαμε στα 25.000 κρούσματα. Είναι πιθανό να προκύψει και νέο κύμα πανδημίας λόγω του κύματος προσφύγων από την Ουκρανία, μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού».

«Πλέον, το εμβόλιο έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, γιατί φτιάχτηκε για το αρχικό στέλεχος και δεν έχει επικαιροποιηθεί. Σε 2-3 μήνες θα επικαιροποιηθεί το εμβόλιο. Ακόμη και 4 με 6 μήνες μετά από τον εμβολιασμό η πιθανότητα να νοσήσει και να νοσηλευθεί ένας εμβολιασμένος είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με έναν μη εμβολιασμένο πολίτη», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι είναι θέμα χρόνου η έλευση της κανονικότητας. «Αν και ακόμη δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσο και οι μάσκες θα σταματήσουν να ισχύουν».

Ειδικά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι θα είναι το πρώτο μέτρο που θα επανέλθει αν η πανδημία επιστρέψει με μεγαλύτερη δυναμική.

Σχετικά με τη μάσκα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είπε ότι «είναι λογικό να καταργηθεί στους κλειστούς χώρους εκτός από νοσοκομεία και γηροκομεία».

«Πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Βρετανία έχουν αποσύρει την χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες», συμπλήρωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ