Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κορωνοϊός: Προ των πυλών η άρση των μέτρων – Τι θα γίνει με τη μάσκα στα σούπερ μάρκετ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, αλλά και τα rapid test για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση να «καταργούνται» από την Κυριακή 1 Μαΐου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει με την κατάργηση της μάσκας, την οποία θα φοράμε μέχρι 1 Ιουνίου.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την παρουσίαση του «οδικού χάρτη» για τα μέτρα της πανδημίας, είχε αναφέρει πως η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν θα συνεχίσει να ισχύει στα σούπερ μάρκετ, ή στα κομμωτήρια, ή στα μέσα μεταφοράς.

«Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καταργείται, θα υπάρχουν όμως εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν με την ΚΥΑ που θα εκδοθεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Τα σούπερ μάρκετ και τα κομμωτήρια βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εσωτερικών χώρων, όπου δεν αποκλείεται να πάψουν να είναι υποχρεωτικές αλλά να υπάρχει σύσταση, όμως κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει για τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους χώρους όπου είναι πιθανό η μάσκα να παραμείνει.

Τα μέτρα θα «παγώσουν» για τέσσερις μήνες, ενώ από Σεπτέμβριο αναμένεται να επαναξιολογηθούν.

Η (προσωρινή) άρση θα γίνει σε δύο στάδια:

  • 1η Μαΐου: Καταργείται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού rapid test για την εστίαση, το λιανεμπόριο και άλλους χώρους όπου είναι υποχρεωτικά εδώ και οκτώ μήνες.
  • 1η Ιουνίου: Δεύτερο στάδιο της άρσης των μέτρων, με την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Αυτό που δεν καταργείται για την ώρα είναι το υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ώστε να πάνε στην εργασία τους. Αντί για δύο τεστ, θα υποβάλλονται σε ένα την εβδομάδα, ενώ μένει να ξεκαθαριστεί ποια ημέρα της εβδομάδας θα πρέπει να το κάνουν, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνιστεί στην ΚΥΑ που έρχεται εντός των επόμενων ημερών.

Πάντως, (και) αυτό το μέτρο ίσως να καταργηθεί μέχρι το καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ