Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Ξεκινάει σήμερα η διάθεση των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς – Με το αποτέλεσμα στο χέρι αύριο στο σχολείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 17 Μαρτίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα μπορούν να προμηθευτούν πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self test) από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2022.

Από το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζεται ότι:

– Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

– Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

– Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

– Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Αύριο νέο self test

Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη 15/3, θα πρέπει να δηλωθεί το δεύτερο self test αυτής της εβδομάδας για μαθητές και εκπαιδευτικούς των οποίων τα σχολεία έμειναν κλειστά την Παρασκευή λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος». Για όλους τους υπόλοιπους θα είναι το πρώτο self test αυτής της εβδομάδας και θα πρέπει να γίνει έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευσής τους στο σχολείο.

Στο τραπέζι η κατάργηση του ενός self test

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα άνοιξε η συζήτηση για να «χαλαρώσει» και το μέτρο των υποχρεωτικών self test στα σχολεία. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, το ζήτημα θα τεθεί στη συνεδρίαση που θα έχουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας αυτήν την εβδομάδα.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Σιγά-σιγά καταργούνται σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία για εμβολιασμένους αλλά και ανεμβολίαστους. Το επόμενο βήμα της επιστροφής στην κανονικότητα φαίνεται να είναι η κατάργηση της μάσκας και στα σχολεία.

Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους το περασμένο Σάββατο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης Μάννα Σύρου, όπου είπε σε μαθητές:

«Από αύριο δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο. Και πιστεύω ότι και σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης γιατί ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς και μπράβο σας που τα καταφέρατε να είστε τόσο πειθαρχημένοι αλλά νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας».

Κάθε πότε γίνεται το self test

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και μη, πρέπει να πραγματοποιήσουν self test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ