Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: «Κληρώνει» σήμερα για άνοιγμα της τέταρτης δόσης για όλους

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με την πιθανότητα να ανοίξει το emvolio.gov.gr για τέταρτη δόση σε όλους μετά και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. Επισημαίνεται πως θα πρόκειται για προαιρετική επιλογή.

Τα κρούσματα ανεβαίνουν εκθετικά όλες αυτές τις μέρες ενώ οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5 του κορονοϊού δείχνουν να «ξεφεύγουν» από την ανοσία των εμβολίων και της φυσικής νόσησης.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 10.528 νέα κρούσματα, αριθμό που κατά τους ειδικούς δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα καθώς δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση και έλεγχος όπως το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως και η Αττική, με τα χαρακτηριστικά τους όμως να είναι διαφορετικά.

Τα δεδομένα έχουν ανησυχήσει τους ειδικούς και η Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα 23 Ιουνίου με κύριο θέμα να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε όσοι πολίτες θέλουν να μπορούν να κάνουν και την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προκειμένου να θωρακιστούν από ενδεχόμενο βαριάς νόσησης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για σύσταση και η επιλογή εμβολιασμού ή μη θα είναι προαιρετική για όλους καθώς αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα είναι ανοιχτή μόνο για τους άνω των 60 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως δικαιούχοι της τέταρτης δόσης στην Ελλάδα, ήταν μέχρι σήμερα 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Έρχονται νέα εμβόλια από Σεπτέμβριο

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε χθες (22.06.2022) πως «αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο».

Ήδη η εταιρεία Moderna έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να λάβει έγκριση για το νέο επικαιροποιημένο mRNA εμβόλιό της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ