Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα του Long Covid – Πως μπορούμε να το αποφύγουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

ο σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορονοϊό θα πληγεί από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ κ.ά. Ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η νόσος δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά.

Το Long Covid έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των παιδιών αφού τα εμποδίζει να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή τους και την ψυχολογία τους.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, οι έχοντες μακροχρόνια συμπτώματα της Covid-19 εμφανίζουν επίσης χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά-μνημονικά τεστ. Η σοβαρότητα των κατοπινών συμπτωμάτων έλλειψης συγκέντρωσης και προβληματικής μνήμης σχετιζόταν με το πόσο σοβαρή κόπωση και ορισμένα νευρολογικά συμπτώματα, όπως ζαλάδα και πονοκέφαλο, είχαν στη διάρκεια της αρχικής λοίμωξης από κορονοϊό.

Επιπλέον, το 75% ή οι τρεις στους τέσσερις με επίμονα σοβαρά συμπτώματα μακράς Covid-19 αναφέρουν ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα αδυνατούν να εργαστούν. Ακόμη, οι μισοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πείσουν τους γιατρούς να πάρουν στα σοβαρά τα προβλήματά τους.

Νευρολογικές επιπτώσεις

Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στο νευρικό σύστημα. Οι νευρολογικές επιπλοκές του SARS-Cov-2 στην οξεία φάση της λοίμωξης αφορούν όλο το φάσμα των εκδηλώσεων του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος ενώ το σύνδρομο long Covid στο νευρικό σύστημα χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα:

  • κεφαλαλγία,
  • διαταραχές όσφρησης (υποσμία, ανοσμία),
  • διαταραχές στη μνήμη και στις γνωστικές λειτουργίες,
  • εύκολη κόπωση, μυαλγίες και αιμωδίες στα άκρα.

Ο εμβολιασμός, η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid

Και, ενώ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα απειλή, ο εμβολιασμός έρχεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά. Ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας ενάντια στο σύνδρομο Long Covid, όπως αναφέρεται και στην καμπάνια του Υπουργείου Υγείας. «Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Long Covid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά», τόνισε χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Μάλιστα, ακόμη και για όσους διστάζουν να εμβολιαστούν με τα διαθέσιμα εμβόλια τεχνολογίας mrna, υπάρχει πλέον λύση και ακούει στο όνομα του νέου εμβολίου, Novarax. Πρόκειται για εμβόλιο παρόμοιο με αυτό της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο και δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των mrna εμβολίων.

Ως γνωστόν βέβαια, η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη. Τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας, όπως τα εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα για την πρόληψη του κορωνοϊού, αποτελούν από μόνα τους ένα πρώτο τοίχος προστασίας. Αν, μάλιστα, συνδυαστούν με έναν ολοκληρωμένο κύκλο εμβολιασμού, μπορούν να αναχαιτίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ίδιου του ιού και κατ’ επέκταση και του συνδρόμου Long Covid.

Σύλλογος Ασθενών Long Covid για τη «δεύτερη πανδημία εντός της πανδημίας»

Για την υποστήριξη και την ενημέρωση των συνανθρώπων μας που νοσούν από το σύνδρομο, αλλά και για όσους τυχόν νοσήσουν στο μέλλον, δημιουργήθηκε η Ελληνική Ένωση ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες του Covid-19. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ομάδας ασθενών και ιατρών που γεννήθηκε στο Facebook και, συγκεκριμένα, στη σελίδα Long Covid ελληνική ομάδα υποστήριξης. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας ήταν να καταστεί τόπος συνάντησης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ ανθρώπων που είχαν νοσήσει από Covid και δεν είχαν αναρρώσει, αλλά και ένας κόμβος ενημέρωσης των γιατρών για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών και τις πολλές παραλλαγές τους.

Στην ιστοσελίδα του συλλόγου έχουν αναρτηθεί, στο πλαίσιο της σχετικής καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας, συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν το σύνδρομο και παλεύουν ακόμα με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του. Κύριο μέλημα του συλλόγου αποτελεί η επικοινωνία και η ευαισθητοποίηση του κράτους, της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την πάθηση, αλλά και η διάδοση του μηνύματος ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες του Covid συνιστούν μια δεύτερη πανδημία εντός της πανδημίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ