Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Έρευνα εντόπισε την πρώτη μετάδοση από γάτα σε άνθρωπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιστήμονες στην Ταϊλάνδη έχουν στα χέρια τους σημαντικά στοιχεία που σύμφωνα με τους ίδιους αποδεικνύουν την πρώτη περίπτωση μετάδοσης του SARS – COV – 2 από γάτα σε κτηνίατρο.

Μια ομάδα επιστημόνων στην Ταϊλάνδη έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν πως υπήρξε μετάδοση του SARS – COV – 2 από γάτα σε άνθρωπο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία τους είναι πειστικά. Οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν πως εξεπλάγησαν από το πόσο χρόνο πήρε να στοιχειοθετηθεί ότι μπορεί να προκύψει τέτοια μετάδοση, δεδομένου του μεγέθους της πανδημίας και της δυνατότητας του ιού να μεταφέρεται από το ένα είδος στο άλλο και την στενή επαφή ανθρώπου και γάτος.

«Γνωρίζαμε πως πρόκειται για μια σοβαρή πιθανότητα εδώ και δύο χρόνια» ανέφερε η Άντζελα Μπόσκο – Λάουτ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Μελέτες που είχαν δημοσιευθεί νωρίτερα στη διάρκεια της πανδημίας είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι γάτες μεταφέρουν τον ιό και μπορούν να μεταδώσουν μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αρκετές χώρες είχαν ακόμα αναφέρει αρκετές μολύνσεις κατοικιδίων.

Όμως η μετάδοση από γάτα σε άνθρωπο και η απόδειξή της ήταν αρκετά πιο δύσκολη. Η ταϊλανδέζικη μελέτη «είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη, και ένα σπουδαίο παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει η παρακολούθηση των επαφών» δηλώνει η Μάριον Κούπμας, ιολόγος της Ιατρικής του Ρότερνταμ.

Το εύρημα για τις γάτες, που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 6 Ιουνίου. Ένας πατέρας και ο γιος του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και απομονώθηκαν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Μαζί τους εξετάστηκε και η 10χρονη γάτα τους η οποία ήταν και εκείνη θετική. Καθώς εξεταζόταν από τον κτηνίατρο η γάτα φτερνίστηκε. Η κτηνίατρος φορούσε μεν μάσκα και γάντια προστασίας, όχι όμως και προστατευτικό ματιών.
Τρεις ημέρες αργότερα, η κτηνίατρος παρουσίασε πυρετό και βήχα και βρέθηκε θετικός σε τεστ για κορονοϊό. Όμως καμία από τις κοντινές τις επαφές της δεν είχε COVID-19, οπότε οι υποψίες στράφηκαν στη… γάτα. Η γενετική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι η κτηνίατρος αλλά και η γάτα αλλά και οι ιδιοκτήτες της είχαν το ίδιο στέλεχος του ιού.

Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν πάντως ότι η μετάδοση από γάτα σε άνθρωπο φαίνεται πως είναι πάρα πολύ σπάνια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μολυσμένες γάτες έχουν πολύ μικρό φορτίο του ιού, και νοσούν για ελάχιστες ημέρες, σύμφωνα με ιολόγο του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας όταν κάποιος φροντίζει την γάτα του που μπορεί να έχει συμπτώματα. «Φυσικά δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις γάτες τους, αλλά να τις φροντίζουν περισσότερο». Άλλα ζώα που έχουν «κατηγορηθεί» για μετάδοση είναι τα χάμστερ στο Χονγκ Κονγκ, τα μινγκ σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, αλλά και ένα είδος ελαφιού στον Καναδά.

Η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο είναι όπως αναφέρουν οι ερευνητές εξαιρετικά σπάνια. «Οι άνθρωποι είναι ξεκαθάρα η βασική πηγή του ιού» σημειώνει η Μπόσκο Λάουτ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ